Opinie

De iPad Pro is de laptop van de toekomst

[Opinie] iOS 11 bevat een hoop functie die van de iPad een werkpaard maken. Je kan de tablet van Apple hierdoor als laptopvervanger gebruiken.

Ondanks de vele iPads die Apple tot nu toe heeft verkocht, blijft het moeilijk om een goed gebruikersscenario voor te stellen voor het toestel. Velen aanzien de iPad als een grotere versie van een iPhone en gebruiken het apparaat slechts ter ontspanning. Dankzij de nieuwe functies die in iOS 11 zitten, geeft Apple zijn iPad een nieuwe identiteit. Waar je het toestel vroeger slechts in beperkte mate voor werkgerelateerde taken kon gebruiken, is het apparaat nu een echt werkpaard.

Krachtige tablet

Apple krikt al enige tijd de specificaties van zijn mobiele toestellen op. De A10X Fusion-SoC die je in de nieuwe iPad Pro terugvindt, heeft een CPU met 6 rekenkernen en een GPU met 12 cores. De chip is 30 procent sneller en heeft 40 procent betere grafische prestaties dan zijn voorganger. Dankzij deze SoC evenaart de nieuwe iPad Pro de kracht van een gemiddelde laptop.

Niet alleen op het vlak van hardware zorgt Apple ervoor dat zijn tablets de laptopmarkt kunnen overnemen; iOS 11 zit vol met functies die van de iPad een werkpaard maken. Zo kan je voortaan vensters naast elkaar plaatsen, kunnen apps boven elkaar zweven en kan je picture-in-picture-modus gebruiken voor video’s. Voorheen was het niet eenvoudig om te multitasken op een iPad; nu gaat dit bijna net zo soepel als op je laptop.

De belangrijkste toevoeging aan iOS is echter de Files-app. Sinds de lancering van de eerste iPad in 2010 heeft Apple er alles aan gedaan om het beheer van documenten naar de achtergrond te verdringen. Slechts via apps zoals iCloud kan je je bestanden eenvoudig bekijken en beheren, al ontbreekt ook hier een duidelijke structuur. Apple brengt hier eindelijk verandering in en laat je toe om alle bestanden op je iPad te bekijken, bewerken en beheren in de Files-app. De iPad wordt hierdoor plotsklaps een stuk geschikter om werkgerelateerde taken uit te voeren.

De iPad geeft je de voordelen van een laptop, zonder de voordelen van een mobiel toestel achter zich te laten.

Laptopvervanger

Dankzij de nieuwe functies in iOS 11 lijkt het mobiele besturingssysteem op macOS. Via de dock kan je eenvoudig veelgebruikte apps starten en door vensters naast elkaar te openen om te multitasken. De nieuwe SoC zorgt er bovendien voor dat je deze taken zonder enige vertraging kan uitvoeren.

De iPad geeft je de voordelen van een laptop, zonder de voordelen van een mobiel toestel achter zich te laten. Het apparaat van Apple heeft nog steeds een uitstekende autonomie, is licht en kost bovendien een stuk minder dan een MacBook. Aan een MacBook Air ben je minstens 1.099 euro kwijt en de startprijs van een MacBook (Pro) is 1.499 euro. De nieuwe iPad Pro kost daarentegen minstens 739 euro.

Nadelen

Uiteraard zijn er nog steeds enkele nadelen verbonden aan een iPad ten opzichte van een laptop. Het toetsenbord dat Apple aanbiedt voor zijn tablet is een stuk dunner dan wat je op een laptop terugvindt, waardoor je minder feedback krijgt tijdens het typen. Hierdoor is het apparaat minder geschikt om een volledige dag op te typen. Bovendien is het moeilijker om het toestel met een extern scherm te verbinden en kan je geen muis gebruiken.

[related_article id=”215845″]

Dat laatste nadeel wordt echter grotendeels weggewerkt doordat iOS vanaf nul werd gecreëerd om met een touchscreen te gebruiken. Het besturingssysteem is hierdoor volledig geoptimaliseerd voor het gebruik van je vinger of een pen. Bovendien is er op een drukke trein geen ruimte voor een computermuis. Het is dan ook onderweg dat de ware kracht van een iPad naar boven komt.

Mobiel kantoor

Steeds vaker spreken bedrijven over het mobiele kantoor waarbij werknemers niet langer een vaste bureau toegewezen krijgen en niet elke dag naar kantoor hoeven te komen. Het is in dergelijke omgevingen dat de iPad Pro schittert. De tablet past in een kleine tas, weegt niet veel en gaat erg lang mee op zijn batterij. Bovendien kan je het toestel met behulp van een powerbank van extra energie voorzien in tijden van nood.

Het is al langer bekend dat de toekomst van computers mobiel is. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een licht toestel om overal mee naar toe te nemen. Doordat Apple aan een licht toestel de nodige kracht heeft gegeven, die bovendien wordt bijgestaan door goede software, komt de mobiele toekomst waarvan veel bedrijven dromen erg dicht bij. De iPad Pro vervangt computers nog niet in elk gebruiksscenario, maar Apple zet wel een grote stap in die richting met de uitrol van iOS 11.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business