[Opinie] Slimme wearables lijken maar niet door te breken. Waren de scifi-shows van vroeger een leugen, of staat de technologie nog maar in zijn kinderschoenen?

Ik ben een echte technologiefreak. Plak de term ‘smart’ op een gadget en stop er een chip in, en ik wil het in huis hebben. Toen een smartwatch op de redactie aankwam, de Asus Zenwatch 3, stond ik als enige te popelen om hem uit te proberen. Vreemd. Toegegeven, ik had als enige redactielid nog nooit een slim horloge rond mijn arm gedaan, maar zo slecht kunnen ze nu ook weer niet zijn, toch? Ik toonde thuis vol trots de smartwatch aan mijn vriendin. Het enthousiasme was evenwel van korte duur.

 

Na mijn testperiode moet ik helaas toegeven dat ik dezelfde mening deel als die van mijn collega’s. Terwijl ik niet beschaamd ben om als een futuristische cyborg op straat te lopen, zie ik geen enkele reden om een smartwatch in huis te halen. Ik kan een waslijst aan problemen opsommen in de vorm van een vernietigende recensie, maar dat zou niet eerlijk zijn tegenover de fabrikant. Op papier is de Zenwatch 3 immers een van de betere smartwatches die je vandaag in huis kan halen, maar de technologie is nog veel te beperkt. Daarom neem ik in deze tekst het concept ‘smartwatch’ op de korrel.

ZenWatch 3: mijn bevindingen

Om alles in perspectief te plaatsen, deel ik kort mijn bevindingen van de ZenWatch 3. Dit horloge van Asus ziet er stijlvol uit: van ver zie je niet dat het om een smartwatch gaat. Een heuse evolutie ten opzichte van zijn voorganger, de ZenWatch 2, die een saai, nerdy rechthoekig ontwerp had. Zijn leren bandje zit comfortabel rond de arm en het horloge voelt niet te zwaar aan. Ook de metalen behuizing oogt luxueus en voelt robuust aan. Aan de rechterkant zitten drie knopjes om het horloge te bedienen. Op het bovenste knopje kan je een applicatie naar keuze vastpinnen; met het onderste knopje schakel je de ecomodus in. Dit is een soort vliegtuigmodus die de accu van je telefoon bespaart. De middelste knop vormt de hoofdtoets om je smartwatch mee te bedienen.

De ZenWatch 3 is voorzien van een 1,39 inch amoledscherm met een resolutie van 400 bij 400 pixels. Het oogt scherp en is ook buiten in het zonlicht prima afleesbaar. Dankzij een interne lichtsensor wordt de helderheid automatisch aangepast aan het licht dat aanwezig is. Ook de kijkhoek is goed en dankzij zijn IP67-certificaat kan je de smartwatch zorgeloos mee in bad nemen.

Asus stopt een eigen versie van Android Wear in zijn smartwatch: het bedrijf voorziet enkele (nutteloze) apps en meer dan 50 watchfaces. In de praktijk zijn er maar een handvol wijzerplaten waarmee je op straat wilt lopen zonder het schaamrood op de wangen te krijgen.

Waar wringt het schoentje?

Eigenlijk verdient Asus een pluim, want het ontwerp van de ZenWatch 3 is prima. Hij is comfortabel en de Snapdragon Wear 2100 is een van de betere chips voor smartwatches die momenteel voorhanden is. Tot daar het goede nieuws, want Android Wear prijkt bovenaan het lijstje van meest irritante besturingssystemen. Het mobiele besturingssysteem voelt sloom aan en het aantal bugs valt niet op één hand te tellen. Als de animaties ietwat soepel waren en de applicaties snel opstartten, kon ik dit (misschien) nog door de vingers zien, maar deze wearable haperde om de haverklap.

Android Wear prijkt bovenaan het lijstje van meest irritante besturingssystemen.

Om enkele voorbeelden te geven: zelfs al haalde ik hem uit de lader, verdween het oplaadvenstertje pas als ik de smartwatch rebootte. Er zijn meer applicaties die niet werken dan wel en soms trilde het horloge zonder dat daar echt een reden voor was. Telkens als ik een kleine draai aan mijn arm gaf, lichtte het scherm op en was er bijgevolg een kleine portie van mijn accu leeggezogen. Ondertussen heeft het horloge de update gemaakt naar Android Wear 2.0, die komaf maakt met vele bugs en veel stabieler draait, maar ook hier stapelen de frustraties torenhoog op.

 

Naar wie moeten we de vinger wijzen: Asus of Google? Is de chip te zwak, of is het besturingssysteem gatenkaas? Waarschijnlijk een combinatie van beiden. In zo’n kleine behuizing is er immers maar weinig ruimte om topcomponenten in te stoppen. Meer rekenkracht vergt een betere accu, en daar is gewoon geen plaats voor. Bovendien is de accuduur nu al veel te kort. Een dag zonder opladen is luxe: ik had het telkens lastig om de avond te halen zonder naar een dood, zwart schermpje te staren. Bovendien heb je weer een apparaat in huis dat je elke nacht moet opladen. Voor het beperkte aantal functies die een smartwatch biedt, is dit de moeite niet waard.

Loze verkoopspraatjes

De hype rond de allereerste Apple Watch, talloze Kickstarter-campagnes voor smartwatches (zoals Pebble) en modebedrijven die het gadget omarmden: het hebbeding heeft vele kansen gekregen, maar slaagde er tot nog toe niet in om zijn stempel te drukken. De smartwatch is niet de essentiële wearable geworden waar scifi-liefhebbers decennialang op wachtten. Noch Samsung, Apple of Google kunnen ons overtuigen waarom we er een in huis moeten halen. Aangezien fabrikanten als LG en Motorola al de stekker uit hun smartwatchdivisie trokken, is het duidelijk dat zelfs de technologiebedrijven zelf niet meer geloven in de productcategorie. Loert de dood van de smartwatch om de hoek?

Talluri: 'Een smartwatch mag geen tweede smartphone zijn, want waarom wil je twee toestellen die hetzelfde kunnen?'

Volgens Raj Talluri, baas van Qualcomms IoT-afdeling, niet. “Ik geloof nog in de smartwatch, maar niet in zijn huidige vorm. Mensen willen een slim, dun horloge met een goede batterij dat alles kan doen wat een telefoon ook kan, maar zo werkt het niet en is het bovendien niet nuttig. Een smartwatch mag geen tweede smartphone zijn, want waarom wil je twee toestellen die hetzelfde kunnen? De industrie en de mensen moeten de tijd krijgen om te leren wat kan, wat niet kan en wat nuttig is.” Hier kan je het volledige interview lezen.

 

Volgens Talluri zijn fitnesstrackers wel een geslaagd experiment. Die hebben minder functies, maar sluiten dichter aan bij wat zijn doelpubliek wil: hulp bij het sporten. Ze draaien bijgevolg veel soepeler, hebben een langere accuduur en zijn vooral veel goedkoper. De pure fitnesstracker heeft geen verfijnd scherm of ingebouwde gps, maar kan je koppelen aan een applicatie aan je smartphone zodat je je sportactiviteiten kan monitoren, dankzij bijvoorbeeld een ingebouwde hartslagmeter. Ze hebben alle functies die sportievelingen willen. Smartwatches daarentegen zijn op gebied van sport en dagelijkse activiteit vis noch vlees.

De Garmin Vivosmart HR kwam als winnaar uit de bus in onze vergelijking van fitnesstrackers.

Reflectiemoment

Het wordt dringend tijd voor fabrikanten om hun strategie te herbekijken. Ze willen té veel met een smartwatch bereiken, maar stootten tegen zijn technische beperkingen aan. Best plaatsen fabrikanten de smartwatch even ‘on hold’ totdat ze een betere formule hebben bedacht. Eens het besturingssysteem verfijnd wordt, de accuduur opgekrikt wordt en ik een drietal redenen krijg waarom ik er een in huis moet halen, dan wil ik er nog eens eentje proberen. Nu biedt een smartwatch te weinig meerwaarde voor mij. Ik verwijs dit ‘toekomstgadget’ tijdelijk naar de prullenmand.

19 REACTIES

 1. Dit lag in de lijn van de verwachtingen nietwaar Marc L…? Ik schreef het al bij de eerste modellen dat je dit mocht catalogeren bij de prullen… Blijkbaar moeten velen het eerst aan de lijve ondervinden.

 2. Ik heb mijn Samsung Gear S2 nu 2 jaar en ben nog steeds zeer tevreden over gebruiksgemak en mogelijkheden. Wat ik er nog aan mis is een Payconiq app die toelaat om hiermee via nfc draadloos te betalen. Voor mij is deze smartwatch een verlengstuk van mijn smartphone met als groot voordeel dat ik die smartphone veel minder vaak uit mijn broekzak moet halen.

 3. Ik draag sinds anderhalf jaar een Apple Watch 1 series. De accu is een ongelofelijke pain in the ass (zoals ook voor de iPhone, behalve de SE) en ik vind het ook jammer dat het tot op heden schijnbaar onmogelijk is je loopcadans bij te houden (zowel voor apple watchOS apps als voor third party watchOS apps zoals Strava).
  Voordien droeg ik Vivoactive 2 van Garmin en, eerlijk, als het gaat over sport: that one does the trick. Die horloge bezat alles wat je nodig had en toen “standaard” was – dus nog geen ingebouwde hartslagmeter, wel met een externe). Zelfs (basic) GPS-navigatie kan met dit horloge, dat toen amper 230 euro kostte. Helaas hebben de Garmin-producten, uiteraard, niet de interactie met de iPhone zoals een Apple Watch; daar maak ik heel graag gebruik van (zelfs bellen en sms’en).
  Zoals hieronder beschreven door Kris Gielis: mijn smartphone komt enkel nog uit mijn broek voor zaken die Siri, de spraakassistent, via mijn horloge (nog) niet goed genoeg kan invullen (zoals een vergadering vastleggen: dat gaat wel, maar niet als je meerdere mensen wil uitnodigen bijvoorbeeld) of wanneer het ongepast is tegen Siri te praten. Collega’s kijken toch nog steeds raar op als je tegen je horloge praat :).
  De Apple Watch series 3 is nu uitgekomen. Sinds Series 2 zit er een ingebouwde GPS in, wat je toch wel als een aanfluiting voor de Series 1 kon zien, gezien die toen ook al in de markt werd gezet als een sporthorloge.
  Als nu ook de versie met simkaart in Europa uitkomt, kan ik er uren op uittrekken, sporten, zonder mijn smartphone mee te hebben.
  Dus “sorry”, Thomas Bosuyt, maar ik ben een smartwatch-fan 🙂

 4. Ik ben begonnen met de recente Apple Watch Series 3 en ben er vrijwel tevreden van, ik kan me zonder eentje werken niet meer voorstellen. Ik kan flitsende eigenschappen aanreiken, maar op het einde van de dag ligt het duo smartphone + watch aan de basis van die tevredenheid.

  Het zit in de kleine dingen, gaande van tijdens tas koffie halen snel dat ene smsje lezen door simpelweg even mijn pols te draaien, alsook in de auto Siri polsen naar het verkeer op weg naar huis. En wie laat thuis niet eens zijn smartphone liggen in de andere kamer om dan net een oproep te krijgen, met de Apple Watch geen probleem – kan perfect een oproep ontvangen.

  Inzake gezondheid kan het ook wel tellen. Niet alleen je hartslag of slaap gedrag bijhouden – ook de kleine notificaties die ik krijg om eventjes recht te staan na heel lang op kantoor te zitten in het midden van alle drukte.

  Ik kan goed geloven dat niet iedere smartwatch dezelfde ervaring kan bieden, bijgevolg denk ik ook dat dit artikel vooral slaat op de Android varienten die een stuk minder geslaagd zijn dan de Apple Watch.

  • 100% mee eens. Zou niet meer zonder kunnen Ik hoef mijn Apple Watch 2 maar om de 50u op te laten. Notificaties zijn top en discreet. Instellen timers en wekkers zijn nu echt gebruiksvriendelijk.

 5. Ik heb een Samsung Gear S3. Ben er heel tevreden van. Er zijn veel leuke wijzerplaten met het aantal stappen in en een hartslagmeter. Mijn wijzerplaat geeft zelfs de temperatuur aan!

  Ook is het heel handig dat ik bij een berichtje niet meer mijn GSM uit mijn zak moet sleuren maar gewoon even mijn pols moet draaien. De batterij zingt het wel meestal een ganse dag uit, behalve als ik een zeer lichtgevende wijzerplaat kies met daarbij Always On Display.

  Niettemin een aanrader. De batterijduur en snelheid zouden nog ietsje beter kunnen maar al bij al heel tevreden.

 6. Ik heb nu al 3 jaar een Samsung Gear S en ik ben er uiterst tevreden over. Er zijn heel wat nuttige apps en het is absoluut geen nutteloos gadget. Het werkt zeer goed en zeer vlot. Spijtig dat slecht geïnformeerde mensen zo’n artikel schrijven. Het geeft een totaal verkeerd beeld.

 7. Ik heb al bijna 3 jaar een Samsung Gear 2 en ben uiterst tevreden. Weer, min. en max. temperatuur van de dag en van de 6 volgende dagen, hartslag, stappenteller, e-mails ontvangen, twitter, sms-berichten, telefoneren, timer, stopwatch, rekenmachine, woordenboek, spelletjes, metronoom, … EN foto’s nemen.
  En de batterij gaat 2 tot 3 dagen mee.
  Wat wil je nog meer ?

 8. Er er bestaan ook mensen die al die prullen met lichtjes en belletjes gewoon niet willen hebben net zoals een gsm of smartphone. En zelden wordt dat begrepen zeker bij dat laatste.

  • idd al diene brol dat ge constant moet opladen komt bij mij niet binnen, plus ik ben bereikbaar via sms of telefoon en moet me geen zorgen maken over batterij.

 9. Het artikel veegt de smartwatch en het OS van de smartwatch eigenlijk op één hoopje en dat is niet correct, zeker niet als je enkel Android wear (zwat het slechtse operating system) onder de loep neemt. Het Tizen OS systeem van de Samsung gear bv zorgt er voor dat een smartwatch niet nutteloos is. Het blinkt uit in gebruiksgemak en functionaliteit.Ik zou niet weten waarom ik ooit nog zou terugkeren naar een gewoon horloge of een fitness tracker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here