Intel Core i7-8068

De mobiele Intel Core i9 8950HK-processor is niet meer dan een opgewaardeerde Intel Core i7-laptopprocessor. Een snelheidsduivel onder een foutief label. Niet meer dan een marketingstunt.

Intel kennen we al langer van de Intel Core i3-, i5, i7- en Xeon-processoren. In het laatste jaar voegde de hardwarefabrikant een nieuwe reeks toe aan dat lijstje: de Intel Core i9-chips. Deze zijn beschikbaar voor zowel desktops als laptops, toch zijn het niet dezelfde chips en treedt verwarring op.

De desktopversie van de Intel Core i9-processor beschikt over 10 tot 18 rekenkernen met hyperthreading. De goedkoopste Intel Core i9 7900X-processor heeft 10 cores, goed voor een totaal van 20 threads. Het vlaggenschipmodel, de Intel Core i9 7980XE-chip, daarentegen beschikt over achttien cores met in totaal 36 threads. Deze processoren zijn krachtige snelheidsduivels, toch blijkt het verhaal ook een keerzijde te hebben.

Een i7 in een i9-jasje

De laptopversie van de Intel Core i9-processoren beschikken, in tegenstelling tot de desktopbroertjes, slechts over maximaal 6 rekenkernen met hyperthreading. Dat is een totaal van 12 threads ten opzichte van de 20 threads van de goedkoopste desktopprocessor. Een vergelijking tussen het aantal cores van een desktop- en mobiele processor is oneerlijk, maar daar gaat het uiteindelijk ook niet om. In realiteit beschikt de mobiele Intel Core i9-processor slechts over evenveel rekenkernen als een mobiele Intel Core i7-processor. Een teleurstellende vaststelling.

De achtste generatie van Intel-processoren brengt vernieuwing in alle reeksen. De Intel Core i3-reeks beschikte in het verleden over twee cores met hyperthreading, maar in de achtste generatie drijft Intel deze op tot 4 cores zonder hyperthreading. Ook de Intel Core i5-processoren krijgen nu 6 kernen zonder hyperthreading in plaats van de vier cores uit de vorige generatie. De achtste generatie Intel Core i7-processoren beschikken over 6 rekenkernen met hyperthreading. Dat is goed voor een totaal van twaalf threads. Indrukwekkend, maar hier beginnen de problemen met de naamgeving.

Buitenbeentje

De Intel Core i9-reeks in laptops beschikt over evenveel rekenkernen en threads als de mobiele Intel Core i7-reeks. De Core i9 8950HK-processor heeft exact evenveel cores met hyperthreading als de Intel Core i7-8750H. Dat zorgt voor verwarring.

Niemand verwacht dat Intel 18 rekenkernen in een laptopprocessor verwerkt, want deze eten je batterij leeg in minder dan een kwartier. Bovendien zou je ook een onredelijke hoeveelheid aan koeling nodig hebben. Het probleem is dus zeker niet de rekenkracht van de mobiele Intel Core i9-processor, maar eerder de marketing van de technologiegigant Intel. Door het verschuiven van het aantal kernen in de achtste generatie van mobiele Intel Core i3-, i5- en i7-processoren heeft het technologiebedrijf weinig ademruimte voor de mobiele Intel Core i9-reeks.

Noem het bij zijn naam

De mobiele Intel Core i9-chip is krachtig, maar waarom noem je deze niet gewoon een Intel Core i7? Per slot van rekening moet je het kind bij zijn naam noemen. De Intel Core i9 8950HK-processor heeft meer gemeen met de mobiele Intel Core i7-reeks dan met de Intel Core i9-desktopreeks. Uiteindelijk verkoop je een elektrische wagen zoals de Toyota Prius als een premiummodel Tesla Model S. Een spijtige zaak.