Views on IT: bNamed

[Partnerinfo] In Views on IT leggen Belgische opinieleiders binnen hun sector uit hoe trends in IT een invloed hebben op hun bedrijf, hun klanten en de zakelijke wereld in het algemeen.

Welke trend in ICT heeft het afgelopen jaar de grootste impact gehad op uw business en die van uw klanten?

Het lanceren van de new gTLD’s kwam afgelopen jaar helemaal op kruissnelheid. De eerste new gTLD’s ging ondertussen al weer meer dan 2 jaar geleden live, maar ook in 2015 kwamen er nog veel nieuwe extensies bij. Ondertussen zijn de meeste live gegaan, maar enkele belangrijke zitten nog steeds in de pijplijn (waaronder bijvoorbeeld .shop).

Bart Mortelmans, Managing Director bNamed
We hadden vorig jaar al voorspeld dat het gebruik van een beveiligde verbinding voor websites (“https”) gemeen goed zou worden. We stellen vast dat er in 2015 inderdaad een aanzienlijke stap voorwaarts gebeurd is. Op veel plaatsen is “https” standaard geworden. Bovendien krijg je er betere score door in Google. Voor webshops gebruik je best een “EV-certificaat”, wat dankzij de groene adresbalk extra vertrouwen uitstraalt.

Hoe gaat uw bedrijf om met klantendata in het zicht van de Europese General Data Protection Regulation (GDPR)?

Als domeinnaam-registrar zijn we constant bezig met het beheer van persoonlijke gegevens. Omdat veel extensies door Amerikaanse firma’s beheerd worden, is het soms een gevecht om de privacy van onze klanten te kunnen blijven bewaren. Een gevecht dat we steeds opnieuw aan zullen gaan.
 
Zo speelden we in 2014 al een voortrekkersrol bij het onderhandelen van een uitzondering op de “data retention” regels die ICANN wilde opleggen en die duidelijk in strijd waren met Europese en Belgische privacy regels. Eind vorig jaar konden we weer naar de onderhandelingstafel, nadat de “Safe harbour” regeling opgeheven was (onder “safe harbour” was het relatief eenvoudig om Europese persoonlijke gegevens bijvoorbeeld ook in Amerika te bewaren). GDPR zal het onderhandelen waarschijnlijk gemakkelijker maken.

Ziet u de publieke clouds van Amazon, Microsoft en Google als een bedreiging of als een opportuniteit?

Als domeinnaam registrar zijn cloud-diensten geen concurrent van ons, maar zeker wel een dienst waar we zelf ook gebruik van maken om onze eigen dienstverlening verder te verbeteren.
 
Sommige van die partijen zetten ook schoorvoetend stappen op de domeinnaam-markt. Ze bieden echter steeds een beperkt aanbod en geven geen ondersteuning. Hierdoor merken we dat klanten die hun webhosting mogelijk wel over zetten naar een grote cloud-provider, zich toch bewust blijven van het belang van de persoonlijke aanpak die wij hen bieden voor de domeinnamen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business