De ScrumMaster: de superman onder de projectleiders

[Partnerinfo] Scrum projecten kunnen niet zonder een ScrumMaster. Het succes van een goede Scrum master is voor een groot deel afhankelijk van zijn coaching vaardigheden en soft skills. Maar wat onderscheidt een goede ScrumMaster van de anderen?

 
Hieronder een greep uit de vele karakteristieken en skills die een goede ScrumMaster typeren:
 
1. Ondersteunend leiderschap
De rol van een ScrumMaster is niet om een team te vertellen wat ze moeten doen, maar wel door ze te ondersteunen in wat ze het beste kunnen en doen. Hij helpt het team om problemen, conflicten of belemmeringen te identificeren en te tackelen.
 
2. Is overbodig en toch onmisbaar
Een ScrumMaster helpt het team om te groeien naar een ‘zelfsturend’ team. Zodanig dat ze hem niet meer dagelijks nodig hebben. Zijn rol verandert in de loop van het project van een dagelijkse coach naar een periodieke mentor en adviseur.
 
3. Vormt een sterk duo met de Scrum ProductOwner
Een ScrumMaster zorgt voor een uitstekende samenwerking met de ProductOwner. Hoewel hun belangen verschillen, zal de ProductOwner het team ‘pushen’ terwijl de ScrumMaster hen eerder zal ‘beschermen’. Een solide partnership tussen beiden is zeer waardevol voor het development team.
 
4. Is een proceskenner
De ScrumMaster is voortdurend met het proces bezig. Hij begeleidt verschillende processtappen, kijkt vooruit en zorgt ervoor dat het team de ruimte heeft om zelf het proces te verbeteren. Een scrum master houdt altijd gepaste afstand van de inhoud (de wat), want zijn focus ligt op de procesinrichting, ofwel de ‘sociale technologie’ (de hoe) van het team.
 
Elke De Wit is Project Manager voor de opleidingen, trainingen en congressen in IT-management en Projectmanagement bij Kluwer Opleidingen.
Wilt u Scrum onder de knie krijgen? Ontdek dan ons aanbod in Scrum opleidingen:
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business