Poll

TechPoll: blijven jullie actief op TikTok?

TechPoll TikTok
Links en rechts vliegen de overheidsblokkades van TikTok voorbij. De VS denkt zelfs aan een landelijke ban. Hoe sta jij tegenover het gebruik van TikTok?

Amerikaanse politici herhalen steeds dat TikTok een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Voor hen is een nationale ban dan ook niet enkel een gedachtegang, maar een idee dat ook in uitvoering gebracht zou kunnen worden. Trump probeerde in zijn ambtstermijn als president al meermaals een stokje te steken voor de kortevideo-app. Steevast kreeg Trump echter nul op het rekest zodra zijn plannen in de rechtbank verschenen.

Ban voor overheidsmedewerkers

Nieuwe wetgeving moet zo’n ban in de toekomst wel mogelijk maken. Als de wetgeving aangenomen wordt, is het aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om het gevaar van TikTok te beoordelen. Tot die tijd is het overheidsmedewerkers in de VS alvast verboden de app te gebruiken op werktelefoons. Een maatregel die op het Europese continent gretig wordt overgenomen.

De Europese Commissie was er als de kippen bij om TikTok te weren van werktelefoons. Ook mag het personeel van het overheidsorgaan de app niet op hun persoonlijke telefoon gebruiken als zij die ook voor werkzaken gebruiken. België voegde zich verleden week bij dat rijtje met een ban op het sociale medium voor overheidsmedewerkers in gewesten en voor de landelijke overheid. Ook voor Frankrijk lijkt de maat vol: de Franse Gemeenschapsregering hanteert eenzelfde strategie als de Amerikanen.

Gevaar voor burgers

Dat overheden zo’n ban invoeren is vooral uit angst voor Chinese spionage. Hoewel dit niet betekent dat het niet zou gebeuren bij burgers, zou het voor de overheid alvast minder interessant: geheimen over je kat stelen, heeft immers vrij weinig zin. Wel zien we dat TikTok het niet zo nauw heeft met de Europese privacywetgeving en data laat inzien door Chinese medewerkers. Het bedrijf zegt dat zulke acties enkel mogelijk zijn onder nauw toezicht, maar maakt dit niet hard met concrete maatregelen.

Burgers lopen daarmee dus alsnog het risico dat hun data, zonder daarvoor toestemming te geven, in China beland. Wat het moederbedrijf (ByteDance) met die data moet is daarbij onbekend.

Blijf jij op TikTok hangen?

Vandaar deze week in onze TechPoll de vraag: blijf jij gebruikmaken van TikTok. Vul de poll hieronder in. Laat zeker een reactie achter met jullie ideeën over de (wankelende) toekomst van TikTok.

Blijf jij TikTok gebruiken?

  • Ik heb geen TikTok (84%, 31 Votes)
  • Ja (14%, 5 Votes)
  • Nee (3%, 1 Votes)

Aantal stemmen: 37

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business