Achtergrond

Wat is Matter, de nieuwe smart home-standaard?

Wat is Matter smart home protocol standaard
Ken jij Matter al? Het nieuwe smart home-protocol zal vanaf dit jaar ontspruiten tot de standaard waar iedereen al jaren van droomt. Hoe werkt het precies?

In december 2019 stelde de toenmalige Zigbee Alliance (nu Connectivity Standards Alliance, CSA) een nieuw en revolutionair protocol voor smart home-producten voor : Matter. Geleid door de grootste techgiganten der aarde, ziet een nieuw protocol eindelijk het daglicht. Want Matter will matter. Het is namelijk dé oplossing in een kluwen van smart home-protocollen, standaarden en bijgevolg incompatibele producten.

Wat is het probleem?

Een slimme woning of smart home moet een gebruiksvriendelijke evolutie met zich mee brengen. Vandaag stel je een nieuwe lamp in, morgen een slimme thermostaat en volgende week gaat je poort automatisch open als het slimme slot van je voordeur dichtgaat. Dat is een ideale situatie, daar streven heel wat mensen naar.

Dat kan toch al?

Dat klopt, vandaag de dag kan je verschillende smart home-apparatuur al met elkaar doen praten, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt en eigenlijk veel te complex voor doorsnee gebruikers. Fabrikanten van smart home-apparaten gebruiken kriskras door elkaar andere protocollen, vaak komen ze overeen maar net dat ene wat je nog nodig hebt past dan weer niet in het plaatje. HomeKit, Google Home, Alexa, alles loopt door elkaar en bedrijven duwen klanten in een eenzijdig eco-systeem. Laat dat nu net zijn waar een slimme woning niet voor mag staan. Zigbee, Z-Wave, WiFi en bluetooth, het zijn allen standaarden die al geprobeerd hebben om smart home-apparatuur te standaardiseren.

Wat is Matter?
Zo herken je producten die Matter ondersteunen.

Matter als oplossing

Je koopt een gadget, je plugt het in en het werkt automatisch samen met al je andere smart home-apparatuur. Je stelt dat nieuwe product in in jouw smart home-app naar keuze, met jouw digitale assistent naar keuze, het maakt niet uit wie de fabrikant is, alles zal samenwerken met Matter. Dit wordt het nirvana voor smart home-fans. Althans, dat is de belofte die Matter sinds 2019 naar buiten brengt. Een droom zegt u? We zijn het allemaal met u eens. Eenvoudige plug-and-play smart home staat klaar achter de hoek en 2022 wordt hét jaar voor Matter.

De volledige lijst kan je terugvinden op https://buildwithmatter.com/.

Wie zit erachter?

Het grote verschil met andere protocollen is dat Matter open-source is en ondersteunt wordt door meer dan 200 grote technologiebedrijven. Die bevinden zich overal ter wereld en dat maakt de nieuwe standaard twee keer zo interessant. Een club van meer dan 200 technologiebedrijven, dat moet toch foutlopen? Niets is minder waar, Matter maakt gebruikt van bestaande technologie als Thread, WiFi, bluetooth en ethernet. Daardoor is het protocol in staat om gemakkelijker alle apparaten met elkaar te doen spreken zonder dat daar een cloudplatform tussen moet zitten.

Onder die 200 bedrijven zitten Apple, Google, Amazon, maar ook Samsung, iRobot, Signify (Philips Hue), Legrand (Netatmo), Ikea, Assa Abloy, OPPO, Somfy, Tuya, Huawei en ga zo maar door. De volledige lijst kan je herbekijken op buildwithmatter.com. Deze club van bedrijven heeft maar één doel en ze hebben er allen baat bij: compatibele producten op de markt brengen. Is Matter een blijver en zorgt het voor een zekere toekomst in smart home-land, ik denk van wel.

Wat is matter en hoe werkt het?

Een verenigde technologiestandaard met het oog op de toekomst. Alle smart home-apparaten spreken met elkaar en kunnen ook interactief zijn met elkaar. Een enorm verschil met systemen als Apple HomeKit, Google Home en Amazon Alexa. Matter zorgt ervoor dat er “leidingen” liggen tussen al je apparaten om met elkaar te kunnen spreken. Of dat nu via Thread, WiFi of bluetooth is.

Een uniek onderdeel van Matter is het gebruik van IP-gebaseerde technologie. Daarbij gebruikt het protocol dezelfde manier van werken als het internet waardoor je dus niet meer afhankelijk bent van hubs of bridges en al die andere bakjes die je aan je modem moet hangen. Om die adoptie van Matter te vergemakkelijken heeft men een applicatie gebouwd als oplaag bovenop de IP-technologie en andere die al bestaan. Dat maakt dat de Connectivity Standards Alliance het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden maar eerder voor een nieuwe toplaag kiest.

Van zodra je een Matter-product in huis haalt, zal het in staat zijn om met andere smart home-producten via Thread of WiFi lokaal te communiceren. Je leest het goed, lokaal en niet via de cloud. Dat wil zeggen dat wanneer je internet eruit ligt je nog steeds in staat zal zijn om al je apparaten te gebruiken en beheren. Waarom heb je dan nog internet nodig? Voor firmware- en beveiligingsupdates en om je apparaten te kunnen bedienen als je niet thuis bent. Die lokale controle is een enorme stap vooruit omdat heel wat gebruikers én instellingen zich zorgen maken over de combinatie smart home/privacy.

Dat heeft ook smart home-fabrikant Eve begrepen. Producten van Eve zijn altijd lokaal ingesteld om de privacy van klanten en gebruikers te waarborgen. “What’s at home, stays at home” stelt Eve. Om die reden kon het bedrijf tot op vandaag alleen gebruikmaken van AppleHomekit, met Matter kunnen producten nu ook opengesteld worden naar andere technologieën.

Wat is Matter?
Aan de hand van dit icoon herken je Thread-ondersteuning.

Wat is Thread?

We hebben het al enkele keren aangehaald; Thread. Het is een van de sleuteltechnologieën voor Matter. Thread moet smart home-apparaten robuuster maken. De technologie maakt gebruik van een meshnetwerk, net zoals Z-Wave en Zigbee dat doen. Apparaten die offline gaan is een van de grootste problemen bij smart home-apparaten, daarom is die meshtechnologie zo belangrijk. Dat weten ze ook bij Google Nest, zegt oprichter Tony Fadell.

Thread kende zijn begindagen al in 2014 toen het ontwikkeld werd door Nest, ARM, Samsung en Yale Security. Toen al een joint venture, maar nooit van de grond gekomen. De grote voordelen van Thread? Snelheid en betrouwbaarheid. Bijvoorbeeld een bewegingssensor reageert stukken sneller in vergelijking met apparaten die eerst nog langs een hun moeten passeren. Thread is snel en kan zichzelf onderhouden. Een groot voordeel tegenover bluetooth of WiFi.

Wat is Matter?
De werking van Thread.

Welke producten bieden al ondersteuning?

In eerste instantie was het de bedoeling om het nieuwe Matter-protocol vorig jaar al uit te rollen. Helaas werd die deadline niet gehaald. 2022 wordt het jaar van Matter, klonk het bij de CSA. Doordat het protocol nog niet klaar was, konden ook fabrikanten nog niet aan de slag. Nieuwe producten werden dus nog niet voorzien van de standaard en dat is natuurlijk een enorme gemiste kans. Maar sinds enkele weken zien we bijna wekelijks Matter-producten op de markt verschijnen. Welke producten bieden al ondersteuning en welke gaan Matter nog aan boord krijgen?

  1. Google: alle Google Nest-apparaten zullen ondersteuning krijgen voor Matter, heeft het gelijknamige bedrijf laten weten.
  2. Apple HomeKit: Zowel de HomePod Mini en Apple TV 4K zijn voorzien van Thread en zullen Matter gaan ondersteunen. Ook nieuwe producten zullen hier vermoedelijk van voorzien worden.
  3. Netatmo: Sinds begin 2022 heeft ook Netatmo een eerste Matter-apparaat op de markt gebracht. Het gaat om een slimme bewegingssensor. Ook nieuwe apparaten van het bedrijf zullen ondersteuning voor Matter krijgen.
  4. Samsung: Alle bestaande SmartThings hubs zullen de update naar Matter krijgen. Het gaat dan over smartphones, tv’s en ook toestellen als koelkasten.

De lijst hierboven lijkt momenteel nog zeer compact maar steeds meer bedrijven werken met het nieuwe smart home-protocol. Dat heeft alleen tijd nodig.

Moet ik mijn bestaande apparaten vervangen?

Gelukkig niet. De CSA heeft van bij het begin gecommuniceerd dat Matter geen oude apparaten wil gaan uitsluiten. Het is dus niet nodig om bestaande apparaten te gaan vervangen, het nieuwe protocol zal perfect kunnen communiceren met al je bestaande toestellen, ook degene die via Z-Wave of Zigbee werken. Nog een voordeel, de implementatie van Matter zal smart home-producten een stuk goedkoper maken omdat je geen hub/bridge meer nodig hebt.

domoticainstanieuwsmobielslidersmart hometrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken