Achtergrond

Transformation Thursday: Steve Wozniak

We kennen hem vooral als sidekick van Steve Jobs. Toch heeft Steve Wozniak zijn eigen, indrukwekkende parcours afgelegd. Zo is hij het brein achter de eerste Apple-producten en wordt hij regelmatig om advies gevraagd door de grote technologiebedrijven uit the valley. Maak kennis met Steve Wozniak.

Volgens Wozniak hadden hij en Jobs geen enkele reserves op hun spaarrekening, en waren er ook geen naaste familieleden die hen wat geld konden lenen om Apple van start te laten gaan.  

De eerste periodes waren zeker geen gemakkelijke tijden, maar Wozniak vertelt dat “je gewoon moet geloven in je talent.”  

Het brein

Vanaf Apples start, was hij het echte brein achter Apple. Hij wist hoe hij de producten moest samenstellen en ontwikkelde de eerste Apple-computer. Tot vandaag is Wozniak een legende en vragen bedrijven die op het punt staan om een nieuw product te lanceren vaak advies aan hem.  

Als je wil weten wat de impact van Wozniak is op de wereld, kan je je best eens afvragen of je je nog een wereld kan voorstellen zonder Apple. Zonder iPhone, MacBook of iPod. Ik weet het, een wereld zonder Apple klinkt verschrikkelijk. Dat is nu net de impact van Wozniak.  

Wozniak was van kindsbeen af altijd al gefascineerd door computers. Hij zei zelfs steevast tegen zijn vader dat hij op een dag zijn eigen computer zou maken. Zijn kinderlijke droom bleek later helemaal niet zo kinderlijk, en in 1976 wist Wozniak zijn droom te realiseren met de Apple 1 computer.

Kennismaking van twee Steves

Op de middelbare school leerde Steve Wozniak Steve Jobs kennen. Al snel werden ze vrienden. De beide vrienden gingen alle twee aan de slag bij technologiebedrijven in Silicon Valley. Jobs werkte een tijdlang bij Atari, en Wozniak bij Hewlett-Packard. Het tweetal begon midden jaren zeventig te werken aan de Apple I in de garage van de ouders van Steve Jobs. Hoewel de Apple 1-computer oorspronkelijk bedoeld was voor persoonlijk gebruik, kwam Steve Jobs op het idee om de computer te verkopen. In 1977 werd Apple geboren.

In den beginne

De verkoop van de Apple I aan een lokale computerwinkel bleek erg succesvol. Meteen erna ging het duo aan de slag met de Apple II, die zo mogelijk nog succesvoller bleek dan de eerste. De Apple II, die de briljante ingenieursskills van Wozniak verenigde met het esthetische oog van Jobs, was meteen ook de eerste computer die de harten van het grote publiek wist te veroveren. De lancering van de Apple II betekende de doorbraak van het mythische computerbedrijf uit Silicon Valley. Ook de investeerders lieten niet op zich wachten.

Na de zure appel

Steve Wozniak bleef nog 6 jaar na de stichting van Apple actief in dienst. Begin jaren 80 werd hij grootaandeelhouder van het bedrijf. Toen Apple zijn beursgang maakte in 1980, was de marktwaarde al meer dan 1 miljard. De aandelen van Wozniak in het bedrijf zorgden ervoor dat hij plotsklaps tot multimiljonair werd gebombardeerd. Een jaar later, in 1981, sloeg het noodlot wel toe voor Wozniak toen hij zijn klein vliegtuigje crashte en daar tijdelijk geheugenverlies aan overhield. Weer een jaar later, in 1982, keerde Wozniak terug naar Apple, waar hij overigens liefst niet bij het management wilde betrokken zijn. In 1985 verliet Wozniak Apple, net nadat hij samen met Jobs de nationale technologiemedaille had overhandigd gekregen van de toenmalige president Ronald Reagan.

Je moet gewoon geloven in je talent. – Steve Wozniak

De decennia na zijn vertrek bij Apple, hield Wozniak zich bezig met filantropie en deed hij aan vrijwilligerswerk zoals het aanleren van computerskills aan jonge tieners. Hoewel Wozniak wel gedeeltelijk op pensioen was toen hij Apple verliet, bleef hij steeds actief op de hoogte van de computerwereld door verschillende ondernemingen op te starten en af en toe als consultant op te treden. In 2014 werd Wozniak nog benoemd tot Chief Scientist bij Primary Data, een bedrijf dat zich bezighoudt met datavirtualisatie. De onderneming werd opgedoekt in 2018.

Een vouwbare appel

Af en toe laat Wozniak nog eens van zich horen in verband met Apple. Zo liet hij zich in 2019 nog uit over de vouwbare telefoons van Samsung en Huawei en meent Wozniak dat ook Apple zo snel mogelijk aan een vouwbaar toestel moet beginnen werken. Bij Apple blijft het voorlopig redelijk stil omtrent een mogelijke vouwbare telefoon, maar de technologiegigant uit Cupertino diende wel alvast een patentaanvraag in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business