RECENSIEOVERZICHT
PRO
CON

De Nexus 10 is de grote broer in de Nexusfamilie. De tablet was net als de Nexus 4 erg snel uitverkocht in de Google Play Store toen de verkoop op 13 november van start ging, maar Androidworld heeft toch nog een exemplaar weten te bemachtigen. Ze delen hun eerste indrukken. Algemene indruk Na het uitpakken […]

De Nexus 10 is de grote broer in de Nexusfamilie. De tablet was net als de Nexus 4 erg snel uitverkocht in de Google Play Store toen de verkoop op 13 november van start ging, maar Androidworld heeft toch nog een exemplaar weten te bemachtigen. Ze delen hun eerste indrukken.

Algemene indruk
Na het uitpakken van de tablet, en de ontdekking dat de inhoud van de doos niet meer was dan een tablet, een lader en een instructieboekje, is het tijd om de tablet aan te zetten. Net als bij de Nexus 4 heeft Google (en Samsung) er deze keer voor gezorgd dat de doos wel goed opengaat, in tegenstelling tot de Nexus 7 waar dit nogal eens problematisch kan zijn.

 

Look & feel
Ook de Nexus 10 ziet er goed uit, er is nagedacht over het uiterlijk van de tablet en zodra je hem vastpakt voelt hij direct goed aan. Dit heeft onder andere te maken met het materiaal dat aan de achterkant van de tablet gebruikt is. Dit voelt ‘stroever’ aan en zorgt ervoor dat je de tablet lekker kunt vastpakken.

Verder vinden we aan de achterzijde bovenaan een vlak met allemaal klein puntjes, hier zit de camera. Dit vlak loopt over de hele achterkant door. De voorkant is ook erg mooi afgewerkt met vier afgeronde hoeken en een tweetal speakers aan de zijkant, die mooi geïntegreerd zijn in het geheel.

Hetgeen direct opvalt is dat de Nexus 10 erg gevoelig is voor vingerafdrukken en stof. Dan bedoel ik niet het scherm aan de voorzijde, dat is niet meer of minder dan bij andere apparaten, maar ik bedoel de achterzijde. Door de ‘matte’ en ‘stroeve’ achterkant lijkt het dat de tablet erg snel stof en vette vingers aantrekt. Voor mij persoonlijk geen probleem, maar er zijn wellicht mensen die zich eraan ergeren. Stel dat je de tablet op een niet-schoon oppervlak legt, dan zou het zomaar kunnen dat er het één en ander blijft hangen aan de achterzijde van de Nexus 10.

Snelheid
Na het instellen van de eerste zaken, kan het feest beginnen: de Nexus 10 is opgestart en klaar voor gebruik. Na door een aantal menu’s te scrollen, een benchmarktest en het installeren van een aantal apps is er maar één conclusie mogelijk, de Nexus 10 is snel. De tablet voelt erg snel aan, navigeren gaat soepel, apps en games worden snel geopend en alle taken worden verder soepel uitgevoerd.

Qua benchmark (AnTuTu) zit de Nexus 10 op 9100. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de Asus Transformer Infinity (12800), de Samsung Galaxy Note 10.1 (12100) en de Nexus 7 (10500) doet de Nexus 10 het niet erg goed op papier. Dit komt gedeeltelijk doordat de Nexus 10 een veel hogere resolutie heeft dan deze andere tablets, waardoor het grafische gedeelte van de benchmark zwaarder is.

We zien trouwens ook lagere benchmarkscores bij de Nexus 4, die voor de specificaties ook onder de maat presteert, maar de verwachting is dat na een eventuele software-update het één en ander weer op peil zou moeten zijn. De cijfers hebben natuurlijk niet alles te zeggen, de Nexus 10 voelt gewoon snel en soepel aan, overigens net als de Nexus 4.

Android 4.2
Android 4.2 is inmiddels niet meer nieuw voor mij, maar ook op de Nexus 10 voelt het besturingssysteem goed aan. Er zitten echter ook hier weer kleine onvolkomenheden zoals we die ook de andere apparaten zagen.

Zo is bijvoorbeeld het ‘snelle instellingen-menu’ niet optimaal, omdat er eerst doorgeklikt dient te worden, om vervolgens de instellingen te wijzigen. Een handige nieuwe functie in Android 4.2, die alleen terug te vinden is op een tablet, is de mogelijkheid om gebruikersaccounts in te stellen. Ook op de Nexus 10 zijn er dus mogelijkheden om meerdere gebruikersaccounts aan te maken, zodat je met het hele gezin of collega’s gebruikt kunt maken van dezelfde tablet.

Android 4.2 brengt veel verbeteringen met zich mee, die over het algemeen erg goed zijn. Maar deze kleine onvolkomenheden maken me niet laaiend enthousiast. In een eventuele update (Android 4.2.1?) zullen een aantal van deze zaken zeker opgelost of aangepast worden.

Nexus 7 of Nexus 10?
De Nexus 7 gebruik ik inmiddels alweer een aantal maanden naar volle tevredenheid, de Nexus 10 slechts een aantal uren. De keuze is dus nog niet te maken, maar qua snelheid, systeemversie en prijs- kwaliteitverhouding liggen ze dicht bij elkaar in de buurt. Uiteraard wordt de keuze beïnvloed door het schermformaat, maar los daarvan is het op dit moment lastig kiezen. Wie weet dat dit na een aantal uitvoerige testdagen misschien anders is.

Conclusie
De eerste indruk: een mooi, strak en vooral snel apparaat dat wel gevoelig is voor stof, vingerafdrukken en andere kleine ‘vuiligheid’. Na deze week zowel de Nexus 4 als de Nexus 10 getest te hebben, kon ik over de smartphone enthousiaster worden dan over de tablet. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de Nexus 10 een prima apparaat is voor een nog betere prijs. Wij hebben het 16GB-model in ons bezit, de prijs is 399 dollar. Je krijgt dus veel tablet voor een lage prijs, dat wil zeggen: áls je de tablet kunt krijgen… Zeker voorlopig zal de tablet nog niet bij ons gekocht worden.