Reviews

Tools voor netwerkbeheerders: DameWare NT Utilities

Voordelen
Overzichtelijke interface
Degelijke remote-control module
Nadelen
Enkele functies werken niet goed
Aanbevolen prijs: €285
Waar te koop?
Totaalscore 5
DameWare NT Utilities combineert een overzichtelijke interface met een degelijke remote control-module, maar laat toch enkele steken vallen.

Het ideale programma om de pc"s in een netwerk te beheren, verlicht vooral jouw werk. We hebben zeven tools getest en vergeleken. Een overzicht van de verschillende tools en meer uitleg over onze test vind je hier.

Een corrupt installer-pakket op de site van DameWare zorgde voor een wat nukkige start, maar zodra we een werkend exe-bestand in handen hadden, bleek de installatie verder pijnloos.

De interface van DameWare heeft wat weg van de standaard MMC-console voor serverbeheer in Windows 2008, maar de mogelijkheden zijn gelukkig wel uitgebreider. Een flexibele AD-browser ontbreekt uiteraard niet, maar op ons testtoestel kregen we het vreemd genoeg niet voor elkaar objecten als OU’s, groepen of gebruikers te creëren. Nochtans waren we aangemeld als domeinadministrator.


Vanuit dezelfde gecentraliseerde interface kun je onder meer ook remote schijven, services, sessies en shares oplijsten en beheren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om lopende processen en services stop te zetten. Je moet er wel even aan denken de nodige poorten op de clientfirewalls open te zetten. Voor sommige onderdelen (zoals remote registerbeheer) moeten ook bepaalde services ingeschakeld zijn, maar daar zorgt de tool zonodig zelf voor.

Wake-on-lan en remote shutdown/log off zitten eveneens in het pakket, maar die functies bleken in onze testomgeving niet goed te werken. Dat geldt trouwens ook voor de functie ‘Send Message’, die op Microsofts net send-commando is gebaseerd. De remote control-functionaliteit daarentegen doet het prima. De tool ondersteunt weliswaar standaard RDP, maar de module Mini Remote Control – die overigens ook als apart product te verkrijgen is – biedt duidelijk meer flexibiliteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business