Reviews

Tools voor netwerkbeheerders: Windows Intune

Voordelen
Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
Integratie hulp op afstand
Nadelen
Ondersteuning mobiele apparaten vereist Exchange-server
Niet beschikbaar voor (Windows)-servers
Beperkte hardware-inventarisatie en rapportering
Prijzig
Aanbevolen prijs: €11
Waar te koop?
Totaalscore 7
Windows biedt met Intune een overzichtelijke, gebruiksvriendelijke tool voor netwerkbeheerders. De software kent wel zijn beperkingen.

Het ideale programma om de pc"s in een netwerk te beheren, verlicht vooral jouw werk. We hebben zeven tools getest en vergeleken. Een overzicht van de verschillende tools en meer uitleg over onze test vind je hier.

Met Windows Intune gaan we richting cloud. Met deze service van Microsoft kun je Windows-clients (en via een Exchange-connector deels ook mobiele apparaten) centraal beheren en beveiligen.

Voorwaarde is wel dat je een lokale agent op alle clients installeert, een proces dat je desgewenst automatiseert (bijvoorbeeld via MS Deployment Toolkit of System Center). Houd er rekening mee dat deze agent zich alleen op de ‘zakelijke’ Windows-varianten laat installeren. Het bijhorende certificaat zorgt ervoor dat je clients correct worden opgepikt door de server. Die laat zich vanuit een erg overzichtelijke Silverlight-webinterface aansturen. De gedetecteerde apparaten deel je hier gemakshalve in groepen in. Handig, want op die manier kun je snel updates of beleidsregels (bijvoorbeeld voor de firewall of de endpoint protection) naar de gewenste apparaten sturen.


Op een vergelijkbare manier kun je bijkomende gebruikers(groepen) creëren voor het medebeheer, waarbij je desgewenst in synchronisatie met je AD voorziet. Dat kan wel alleen als je er geen graten in ziet dat zulke delicate informatie in de cloud terechtkomt. Via de beheerdersconsole krijg je dan een beknopt overzicht van alle onderdelen die je aandacht vereisen, zoals updates, verzoeken tot hulp op afstand, agentstatus, software-installaties, licentiebeheer en beleidsregels als antimalware.

Uiteraard kun je op elk van deze onderdelen inzoomen en desgewenst ingrijpen. Zo kan het gebeuren dat je eerst je goedkeuring moet geven voor de installatie van (beveiligings)updates en daarna moet aangeven hoe snel je die – op welke toestellen – wil geïmplementeerd zien.

Het moet gezegd, al deze functies bleken vlot te werken en de interface reageerde doorgaans snel en accuraat. Het uitrollen van software blijkt echter – zonder duidelijke redenen – lang niet altijd of overal te lukken en ook de hardware-inventarisatie blijft wat ondermaats. Voor de belangrijkste rubrieken kun je ook à la carte rapporten laten samenstellen, maar die blinken evenmin uit door grondigheid of originaliteit.

Microsoft werkt met een abonnementsformule. Je betaalt mandelijks 11 euro per pc. Daarvoor krijg je de clouddiensten en upgraderechten naar Windows 7 Enterprise.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business