Reviews

Tools voor netwerkbeheerders: Panorama9

Voordelen
Heldere interface
Flexibel patchbeheer
Nadelen
Geen ondersteuning van mobiele OS
Op bepaalde vlakken iets te weinig aanpasbaar
Aanbevolen prijs: €2.25
Waar te koop?
Totaalscore 8
Netwerkbeheertool Panorama9 biedt een heldere interface en flexibel patchbeheer, maar mist aanpasbaarheid op andere vlakken.

Het ideale programma om de pc"s in een netwerk te beheren, verlicht vooral jouw werk. We hebben zeven tools getest en vergeleken. Een overzicht van de verschillende tools en meer uitleg over onze test vind je hier.

Net als Intune en Kaseya is Panorama9 (P9) een cloudoplossing, in combinatie met een lokale agent. Het geautomatiseerde uitrolproces van agents gebeurt echter gefaseerd om overbelasting van het netwerk te vermijden en daar heb je zelf geen impact op.

Het dashboard blijkt erg overzichtelijk en dankzij de vier rubrieken zie je in een oogopslag waar zich (mogelijke) knelpunten voordoen. De rubriek ‘Vulnerability’ heeft natuurlijk alles met veiligheid te maken. Omwille van het degelijke patchbeheer hier raden we de Enterprise-editie van P9 aan. Die integreert zelfs met de Microsoft WSUS-services: beleidsregels die je al op dat niveau had voorzien worden netjes gevolgd.

Ook voor de antivirus- en firewallcontroles voorziet de tool in integratie met het Windows Onderhoudscentrum. De ‘Availability’-rubriek maakt eveneens indruk. Zo controleert P9 onder meer of bepaalde services wel actief zijn of hoe het met de vrije schijfruimte en de CPU-belasting is gesteld.

De rubriek ‘Compliance’ verzamelt dan weer alle gebeurtenissen die mogelijk indruisen tegen een gezond IT-beleid. Zijn er bijvoorbeeld meer installaties van een programma dan het aantal opgegeven licenties of niet-geautoriseerde toepassingen, zoals P2P-software? P9 houdt daar zelf een blacklist van bij. Het is alleen jammer dat je hier zelf geen toepassingen aan kunt toevoegen.


Automatisch ongewenste software verwijderen is evenmin mogelijk. Deze functie staat echter in de planning, aldus CEO Allan Thorvaldsen. Ondersteuning voor mobiele OS’en is vermoedelijk iets voor begin 2013. Verder is er nog de rubriek ‘Assets’, waarin je een uitgebreid verslag terugvindt van hardware, software en gebruikers. Je verneemt er zelfs hoelang een gebruiker met welke programma’s heeft gewerkt.

Over gebruikers gesproken: dankzij een extra tooltje dat samen met de agent wordt geïnstalleerd, kunnen die op elk moment een bericht sturen naar het netwerkbeheer (via bedrijfsmail of langs Zendesk-integratie om). Op onze clients moesten we dat tooltje echter zelf nog opvissen in de map "Program Files".

Vermelden we nog dat P9 een fraaie, grafische netwerkmap voor je uittekent en dat je op basis van zelfgekozen criteria allerlei rapporten kan laten samenstellen. Tijdens onze tests bleek de service over het algemeen performant, maar één keer gebeurde het dat de server plots onderuit ging (gedurende zo’n 20 minuten). Op zo’n moment besef je natuurlijk dat het werken in de cloud ook wel zijn nadelen heeft.

Panorama9 werkt met een abonnementsformule. Je betaalt maandelijks 2,25 dollar per pc.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business