Reviews

Tools voor netwerkbeheerders: Spiceworks

Voordelen
Gratis
Extra plug-ins & scripts
Nadelen
Opdringerige interface
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Totaalscore 8
Spiceworks is een gratis tool voor netwerkbeheer en biedt heel wat extra's via een extensions center. De interface is wel nogal rommelig.

Het ideale programma om de pc"s in een netwerk te beheren, verlicht vooral jouw werk. We hebben zeven tools getest en vergeleken. Een overzicht van de verschillende tools en meer uitleg over onze test vind je hier.

Spiceworks heeft zich stilaan de allures van een portal aangemeten. Naast een module voor netwerkbeheer kun je er namelijk ook een helpdesk (met ticketing) mee opzetten, is er een aanzet tot aankoopbeheer en vind je een zeer actief forum van overwegend IT-professionals terug.

De interface oogt, mede door de wat storende advertenties, wel behoorlijk druk. Meteen na de installatie van de tool begint die aan een scan met het oog op een netwerkinventarisatie, zowel van Windows- als van Mac- en Linux-machines. In deze nieuwe versie 6 kun je mappen mee in de scan integreren voor een betere identificatie; die functie moet je wel zelf nog activeren en zit diep verstopt.

Het resultaat van deze (ook in te plannen) scanronde is een fraai overzicht, waarbij de resultaten worden opgedeeld in categorieën als workstations, servers, networking en printers. Het is ook mogelijk om zelf groepen te definiëren en eigen criteria vast te leggen.

De tool zal op basis van die criteria dan de gedetecteerde apparaten automatisch in een bepaalde groep onderbrengen. Spiceworks inventariseert tevens geïnstalleerde software, hotfixes en services en laat je toe uiteenlopende alarmmeldingen (via e-mail) in te stellen. Dat kan bijvoorbeeld een volgelopen schijf zijn, een UPS met een te hoge output-belasting of een antiviruspakket dat niet up-to-date is. 

Integratie met AD zorgt er bovendien voor dat netwerkgebruikers kunnen worden opgelijst en er is zelfs voorzien in een tweerichtings-synchronisatie met AD. Deze laatste functie bleek tijdens onze tests echter niet optimaal te werken. Spiceworks doet verder een lovenswaardige poging om allerlei clouddiensten op te sporen. Op ons systeem controleerde de tool bijvoorbeeld de vervaldatum van ons domein bij de registrar (weliswaar incorrect).

Ten slotte voorziet Spiceworks in een reeks voorgedefinieerde rapporten, maar rapporten op basis van eigen criteria laten samenstellen is net zo goed mogelijk. Nuttig om weten is dat Spiceworks nu ook in de vorm van een mobiele app bestaat (zowel voor iOS als voor Android) en in een agent voorziet om ook apparaten die vaak buiten het netwerk opereren regelmatig te laten scannen en rapporteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business