Reviews

Zeven tools voor netwerkbeheerders getest

Een doorsnee netwerkbeheerder steekt – in verhouding met het andere werk dat hij heeft – erg veel van zijn tijd in routinetaken. Zo moet hij regelmatig nagaan of alle servers en clients wel van de nodige updates en hotfixes zijn voorzien, controleren of alle toestellen nog behoorlijk functioneren en of ze niet aan een firmware-update of aan vervanging toe zijn, regelmatig checken of er geen ongeautoriseerde software wordt gebruikt en af en toe een steekproef houden die je duidelijk maakt of de gebruikers wel voldoende productief bezig zijn. Allemaal belangrijke taken, die niet minder frequent of minder nauwlettend uitgevoerd kunnen worden. Dat zou immers kwalijke gevolgen kunnen hebben voor de betrouwbaarheid of de prestaties van het netwerk.

Als je dat allemaal wilt decentraliseren, vereist dat voor een stevig netwerk al snel een fulltime job. Gelukkig kan het ook anders, met de juiste programma’s. In dit dossier stellen we je daarom zeven van zulke netwerkbeheertools voor. Afhankelijk van je behoeften zit er vast wel een pakket bij dat je veel tijd en frustratie kan besparen. Misschien hoef je niet eens het management te overtuigen, want sommige van de toepassingen zijn zelfs gratis. De meeste van de besproken tools laten zich inzetten voor uiteenlopende taken, zowel op het vlak van inventarisatie, veiligheid, beschikbaarheid als ‘beleidsvriendelijkheid’ (compliance).

Hoe we testen?
Om al deze netwerktools te testen, zetten we een testomgeving op met een fysieke Windows 2008 R2-server en een aantal clients met Windows 7, waarvan één virtuele client in een VHD-dualboot-opstelling. De clients zijn met een 100 Mbit-switch met de server verbonden. In nogal wat bedrijfsomgevingen zijn netwerkapparaten, op de coreswitch na, evenmin van een gigabit-netwerkadapter voorzien. Waar nodig installeren we de geteste pakketten via RDP-sessies op de server zelf. Voor FAN en Intune was dat bijvoorbeeld niet mogelijk. Om na te gaan of pakketten in die gevallen ook het patchbeheer degelijk uitvoeren, updaten we zowel de server als de clients bewust niet. Als er effectief updates worden doorgevoerd door een pakket, herstellen we de originele toestand met behulp van een image.

Voor je een netwerktool kiest, moet je goed nadenken over welke eisen je hebt en welke mogelijkheden je taak kunnen verlichten. Zoals altijd geldt: laat je goed informeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business