Reviews

Platgeslagen muis maakt Windows 8 bruikbaar

Voordelen
Uitstekend reactievermogen
Goede bouwkwaliteit
Meteen gebruiken
Gebaren Windows 8 goed gekopieerd
Instelbare gebaren
Nadelen
Te duur
Geen gebaar voor sluiten apps
Scherpe randen
Matige batterijduur
Aanbevolen prijs: €79.99
Waar te koop?
Totaalscore 7
Logitech ging de uitdaging aan om pc's en laptops zonder aanraakscherm Windows 8-vriendelijk te maken. Het slaagt daar grotendeels in, maar vraagt er wel de hoofdprijs voor.

Windows 8 is een genot voor toestellen met een aanraakscherm. Maar in de meeste winkels zijn nog nauwelijks toestellen van dat type te bekennen. De meeste Windows 8-gebruikers van het moment hebben daarom nog gewoon een ‘ouderwetse’ laptop of pc waar het besturingssysteem op zal worden geïnstalleerd.

Omdat Windows 8 helaas niet erg muisvriendelijk is, zaten we met smart te wachten op accessoires die het navigeren door de Modern UI net zo’n genot maken als op een tablet. We probeerden daarom maar wat graag de Logitech Wireless Rechargeable Touchpad t650 uit, omdat hij prominent het logo ‘Windows 8 Compatible’ op de doos heeft staan.

Afgaande op de gebruikershandleiding alleen lijken we goed te zitten met deze draadloze touchpad. De gadget ondersteunt volgens de fabrikant 13 verschillende ‘gestures’, gebaren waarmee je tussen apps schakelt, de opties opent of snel naar het bureaublad gaat.

Net als alle andere draadloze accessoires van Logitech is de t650 uitgerust met zijn gepatenteerde Unifying-technologie. In tegenstelling tot sommige Bluetooth-randapparatuur kun je daarom vrijwel onmiddellijk aan de slag zodra je de ontvanger in een usb-poort steekt.

We sloten de t650 op een vijftal verschillende Windows 8/RT-toestellen aan en de Unifying-ontvanger liet ons geen enkele keer in de steek. Logitech belooft dat het vervolgens automatisch stuursoftware downloadt en installeert die je de commando’s naar persoonlijke wens laat aanpassen.

Bij sommige testtoestellen gebeurde dat niet, al hadden we dat extra programma eerlijk gezegd nooit echt nodig om de t650 te kunnen gebruiken.  Tenzij je het niet natuurlijk eens bent met de keuzes die Logitech heeft gemaakt bij het koppelen van de commando’s aan de gebaren.


Qua uiterlijk is de t650 een kleiner uitgevallen kopie van de Magic Trackpad, al ligt deze trackpad plat op je bureau, terwijl die van Apple licht hellend is gemaakt via een verhoging aan de achterzijde.

Kwaliteit
Wat betreft bouwkwaliteit zit het wel snor met de t650, maar dat mag ook wel voor een adviesprijs van 80 euro. We vinden wel de randen wat aan de scherpe kant en met al dat geveeg zou dat na intensief gebruik voor blaren kunnen zorgen. Want de appwinkel van Windows 8 is nu nog nauwelijks gevuld, maar als dat aantal toeneemt, zul je steeds meer tijd doorbrengen in de betegelde omgeving van de Modern UI.

Laten we maar snel overgaan naar het antwoord op de vraag die je bezig houdt: maakt deze trackpad Windows 8 op een traditionele pc makkelijker? Het antwoord is ja, maar we hebben enkele reserves.

Logitech heeft voor het grootste gedeelte trouw de gebaren gekopieerd die je op een Windows 8-tablet zou gebruiken.

Veeg je dus met je vinger van de rechterrand naar binnen, dan verschijnt de Charms-balk in beeld. Veeg je vanaf links, schakel je tussen apps en als je van de bovenrand omlaag veegt, komen de opties van een app of het Windows-startscherm in beeld. En met twee vingers tegelijk kun je horizontaal door de Windows-startrij scrollen.

Vooral Logitech"s vinding voor het oproepen van het Windows-startscherm vinden we goed uitgedokterd. Want als je met drie vingers tegelijk naar boven veegt, ga je naar de Modern UI-interface, terwijl als je met drie vingers omlaag veegt de Windows-desktop naar voren komt.

Het kost wat tijd om dat laatste trucje onder de knie te krijgen, maar dan werkt het ook verbazingwekkend goed.

Net als bij de Magic Trackpad doen beide onderhoeken van de t650 dienst als muisknoppen, waarbij je duidelijk voelt en hoort wanneer je met links of met rechts klikt. Dankzij de nauwkeurigheid van de touchpad is de t650 zo ook een heel behoorlijke muis.

Sluiten overgeslagen
Toch hebben we ook enkele appeltjes te schillen met deze accessoire. Het sluiten van apps in de Modern UI is niet overgebracht naar de touchpad, waardoor je dezelfde capriolen moet uithalen als met een reguliere muis om apps dicht te doen.

De linkerrand van de touchpad, die is gereserveerd voor het schakelen tussen apps, laat je daarnaast niet toe om terug te gaan naar het startscherm. Geen onoverkomelijk probleem, maar het kan soms irritant zijn.

Tenslotte is de t650 uitgerust met een geïntegreerde batterij, die het in ons geval na een week intensief gebruik al leeg was. Je kunt het toestel dan weliswaar opladen via de micro-usb poort, maar het is geen beste score als je het vergelijkt met draadloze muizen die het maandenlang volhouden op een enkele laadbeurt.

Het werken met de t650 als voornaamste assistent voor Windows 8 is in het begin flink wennen. Gedeeltelijk heeft dat natuurlijk te maken met de nieuwe automatismen die je jezelf moet aanleren voor de Modern UI van Windows 8, maar met een beetje oefening merk je daar al snel nauwelijks niets maar van. 

We vinden dat de Logitech Touchpad t650 al met al een nuttige investering kan zijn voor je thuiscomputer of desktopvervangende laptop met Windows 8. Maar je betaalt er wel het volle pond voor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business