Reviews

iTunes 11: Beter, mooier, gebruiksvriendelijker (review)

Voordelen
Interface is makkelijker om door te navigeren
Intuïtiever dan voorheen
Nadelen
Eist nog steeds veel van je PC
PC-versie nog altijd trager dan de Mac-versie
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Totaalscore 8
iTunes 11 is een broodnodige vernieuwing voor het zwaar verouderde iTunes-pakket. Een nieuwe interface met een nieuwe mini-player en verbeterde iTunes Store zijn leuk, maar iTunes is nog steeds te complex. En dat werkt in z'n nadeel.

Apple"s iTunes 11 is een volledige make-over voor Apple"s mediahub die de interface eenvoudiger maakt, een degelijke minispeler introduceert en iCloud beter integreert. Het ontwerp is intuïtief en visueel aantrekkelijk maar bij de eerste versie van de nieuwe mediaspeler duiken er toch nog enkele problemen op.

Wat we nu hebben is een volledig nieuw design zonder Ping, zonder de nood aan uitgebreid iOS toestelbeheer en zonder de vele interface-elementen die niks meer deden dan plaats innemen op je scherm.

iTunes 11 is duidelijk veel gestroomlijnder dan vorige versies maar deze vroege versie consumeert enorm veel van je computerhardware. Hopelijk komt Apple nog voor 2013 met een update die de meeste van de resource-bugs moet oplossen.

De muziekspeler in volledig scherm

De muziekspeler in volledig scherm

Dit is de eerste keer in twaalf jaar dat iTunes een nieuw ontwerp kreeg. Een volledig nieuw ontwerp, want over de jaren werden er wel kleine aanpassingen gedaan. Je zal waarschijnlijk de vernieuwde versie even gewend moeten worden, maar mijn eerste reactie is positief. De downloadlink vind je verder in het artikel, dus lees nog even verder.

iTunes 11: niet meer het oude
iTunes 11: niet meer het oude

Wanneer je iTunes opent in het groot (dwz: niet de minispeler) dan is de oude kolom links, waar al je media zat verborgen, niet meer zichtbaar. Nu heb je een klapmenu linksboven waarmee je het type media kan kiezen. Om doorheen een categorie van inhoud te bladeren – muziek, films, apps, .. – krijg je bovenaan een horizontaal menu.

Als je "muziek" kiest in het openklapbaar menu (als voorbeeld) krijg je dus bovenaan knoppen voor nummers, artiesten, albums, afspeellijsten, muziekvideo"s en radio. Daaronder zie je enkel de inhoud – je muziekcollectie dus.

Desgewenst kan je wel terug naar de klassieke zijbalk links.

Het is overigens niet zo dat iTunes de zijbalk volledig heeft buitengegooid. Als je overschakelt naar de artiestenweergave dan krijg je albumcovers met nummerlijsten rechts, maar links krijg je nog steeds een scrollbare lijst met artiesten. Enkel wanneer je je hele bibliotheek doorbladert, radio wil luisteren of playlists wil beheren dan zie je een soort lijst-achtige interface die je herkent van vroeger. Maar net die categorieën zijn iets vanzelfsprekender geschikt voor lijstweergaves.

Het meest opvallende is wanneer je naar muziek kijkt in de albumweergave. Als je op een album klikt dan vergroot het ter plekke en toont het je de nummers in een kleurenschema dat in lijn ligt met de albumhoes.

Van daar uit kan je dan muziek starten, toevoegen aan de afspeelwachtrij of meer inhoud verkrijgen vanuit de iTunes Store. Dat laatste is overigens een fantastische manier om goede muziek te ontdekken of meer muziek te verkrijgen van de artiesten die je al kent.

Zelfs na slechts een paar uur met het programma gewerkt te hebben valt het op dat de interface zodanig intuïtief is dat ik er al eeuwen mee lijk te werken.

De minispeler

De minispeler

iTunes 11: naar de minispeler schakelen met één klikZelfs met de grote, kleurvolle albumiconen en muziekontdekkingsfuncties zal je op een gegeven moment toch terug aan de slag moeten. Om de full-screen interface uit de weg te krijgen kan je rechtsboven op het icoontje drukken om naar de minispeler te gaan. Op Windows staat de minispeler linksboven in een menu.

iTunes 11: zoekfunctieDe minispeler heeft basiscontroleknoppen, zoals afspelen, pauzeren, volgende en vorige nummer. Maar er zit meer achter die knoppen dan je denkt.

Wanneer er een nummer aan het afspelen is zie je een kleine albumhoes met daarnaast de titel en artiest van het nummer. Als je met je muis over die gegevens gaat verschijnen er knoppen om je iTunes-bibliotheek te beheren.

Je kan met een druk op de knop vanuit de minispeler muziek verzenden naar een Airplay-luidspreker of Apple TV en zoeken doorheen je bibliotheek. Maar het indrukwekkendste is dat je de afspeelwachtrij kan aanpassen en raadplegen.

Apple"s mediahub had al langer een manier nodig om muziek voor een langere periode te beheren en het is leuk dat ze dit eindelijk geïntegreerd hebben. Telkens een nieuwe afspeellijst maken was omslachtig en nutteloos – een wachtrij was veel logischer.
 

De iTunes Store

De iTunes Store

Buiten de updates aan de interface om doorheen de winkel te bladeren en je aangekochte spullen te gebruiken heeft de iTunes Store ook enkele aanpassingen gekregen.

Albumillustraties, app-iconen en filmposters zijn groter. Grote "in de schijnwerper" gezette items trekken onmiddelijk de aandacht en op de startpagina van de Store krijg je nog steeds de nieuw verkrijgbare items in elke categorie en enkele uitgelichte items. Rechts vind je nog steeds de hitlijsten.

iTunes 11: een goede film kopen of huren, waarom nog wegwandelen van je computer?
iTunes 11: een goede film kopen of huren, waarom nog wegwandelen van je computer?

De veranderingen in de iTunes Store zijn niet zo drastisch als je zou denken nadat je de nieuwe iTunes hebt gezien, maar ze mogen er wel zijn. Het ziet er allemaal wat netter uit dan in de vorige versie. De Store is eigenlijk hetzelfde als vroeger- maar dan beter.

Prestaties

Prestaties

Doorheen de jaren kreeg iTunes meer en meer functies die niets meer met het oorspronkelijke muziekprogramma te maken hadden. Veel functies probeerden daarbij nog eens te veel tegelijk te doen. Daar is helaas niks aan veranderd.

Doorheen iTunes bladeren voelt niet traag aan – onafhankelijk van Windows of OSX. Reactietijden zijn goed, zelfs tijdens het laden van compleet andere secties in de iTunes Store. Het voelt uiteindelijk allemaal niet traag aan, maar gebruikt wel een groot deel van je geheugen- zeker op Windows. Op de Mac voelt iTunes nog steeds iets sneller aan maar ook dat is niet nieuw.

iTunes is niet altijd zo geheugenetend geweest. Maar doorheen de jaren konden we er niet omheen: wat begon als een simpele muziekspeler werd al snel een speler met webwinkel. Daarna een iPod-synchronisatiecentrum. Even later kwamen daar nog drie iOS-toestellen bij. TV Shows, films, iOS apps, Ping. iCloud, iTunes Match, een boekenwinkel, …

De afgelopen paar updates brachten wel lichte verbeteringen. Met deze update hoopte ik niet enkel op een nieuw design, maar ook verbeterde prestaties. iTunes ziet er geweldig uit, maar neemt helaas nog altijd veel te veel geheugen en processorkracht in voor wat een muziekspeler zou moeten zijn. Zelfs in de minispeler.

Toegegeven, het is waarschijnlijk moeilijk om een applicatie die zo veel moet doen minder te laten consumeren op je computer. Misschien zelfs onmogelijk. Dus moet iTunes minder doen? Nee, maar als je hoopte dat iTunes plots een bliksemsnelle multimediaspeler werd dan moet ik je teleurstellen.

Conclusie

Conclusie

iTunes 11 is een update die de moeite is. Met een vereenvoudigde interface, betere integratie met de iTunes Store en een minispeler waar je "u" tegen mag zeggen is het zoals Apple het zegt: de beste iTunes totnogtoe.

Esthetisch gezien is het een fantastische update op beide platformen, maar de app moet nog steeds zo veel doen dat het niks kan zonder je geheugen en processor te misbruiken. Ook onveranderd is het feit dat iTunes nog altijd vlotter werkt op Mac dan op Windows – maar er is wel verbetering te merken.

Lang verhaal kort: als je al een iTunes-gebruiker bent, of je bezit een paar Apple-toestellen, dan moet je de update hebben. Zelfs met de paar kleine probleempjes. iTunes is nu makkelijker te gebruiken en de nieuwe interface ziet er logischer uit. Maar verwacht geen turbo-boost van een programma dat zoveel doet als wat iTunes de dag van vandaag moet doen.

Je kan iTunes voor zowel Windows als Mac downloaden op de website van Apple.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business