Reviews

Sony Xperia T: James Bond waardig?

Voordelen
Prachtig scherm met grote kijkhoek
Goede camera
Uitbreidbare opslag via microSD-slot
Soepele bediening
Handige miniapps bovenop interface
Nadelen
Geen Jelly Bean
Ligt zwaar in de hand
Geen verwisselbare batterij
Overdaad aan voorgeïnstalleerde apps
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 7
Sony doet veel goed met zijn nieuwe Android-topmodel, maar komt net iets tekort om de toppers van het moment te kunnen verslaan.

De Xperia T is een van de beste Android-telefoons die Sony ooit maakte, maar gezien de concurrentie had hij iets indrukwekkender mogen zijn.

Sony is al jaren een van de geldschieters van de 007-saga, op voorwaarde dat je zijn producten ergens tussen de explosies ziet opduiken. In de 23ste editie, Skyfall, maakte de Sony Xperia T zijn opwachting. En deze opvolger van het vorige topmodel, de Xperia S, heeft heel wat in zijn mars.

Met de Xperia T moet Sony opboksen tegen knallers als de iPhone 5, de Samsung Galaxy III en de HTC One X+. Vooral de laatste twee toestellen zijn van belang, omdat zij het neusje van de zalm uitmaken van de Android-familie.

Scherm is blikvanger
Voor een toestel dat zo’n prominente rol speelt in een Hollywood-kaskraker is het uiterlijk van de Xperia T nogal flets. De zwarte behuizing is gemaakt van dof plastieken materiaal, al zorgt die ondergrond wel voor een betere grip. Wel ligt de Sony-smartphone zwaarder in de hand dan concurrenten.

Sony heeft gekozen om de lichte boog in de toestelvorm terug te brengen die Sony Ericsson destijds introduceerde met de Xperia Arc. Die wordt veroorzaakt doordat het toestel in het midden dunner is als aan de uiteinden. Het is niet onze favoriete pasvorm van een telefoon, al moet iedereen dat voor zichzelf beoordelen.

De batterij van de Xperia T is niet verwisselbaar en je moet je SIM- en SD-kaartjes (beide microvarianten) insteken bij toegangspoortjes die zijn afgeschermd door een schlemielig plastic klepje dat er uiterst breekbaar uitziet.

Op dat klepje willen we ook weer niet te veel afgeven, want in tegenstelling tot andere toptoestellen is het dus wel degelijk mogelijk om de opslag uit te breiden met microSD-geheugen

Afgezien van knoppen voor volume en het aanzetten van dit toestel bedien je de Xperia T geheel met virtuele knopppen binnenin de Android-interface, geheel volgens het boekje van Google.


Het scherm van de Xperia T is een genot om naar te kijken, dankzij Sony’s Bravia Engine en een pixeldichtheid van 323 ppi. De 4,6-inch TFT-display is kraakhelder en lijkt te zijn gemaakt met het bekijken van films onderweg in het achterhoofd. De Xperia T blinkt ook uit in heldere, realistische kleuren en een grote kijkhoek.

Op het eerste gezicht kan de Xperia T zich qua processorvermogen meten met andere kanonnen in de Android-smartphonewereld. De slanke telefoon heeft een nieuwe generatie Snapdragon S4-dualcoreprocessor in huis, waar het Sony-toestel meer dan bovengemiddelde scores mee neerzet.

Topper, maar geen kampioen
Maar als we kijken naar de Antutu Benchmark, die Android-toestellen aan een brede waaier van testen onderwerpt, schiet de Xperia T toch tekort. De oudere Optimus 4X HD (score: 11.849) en de Samsung Galaxy III (score: 12.032) maken gehakt van de Xperia T (8.909), al komt de Xperia T iets beter uit de bus dan de HTC One S (7.089).

In andere benchmarks als de Vellamo Mobile Benchmark en de GLBenchmark laat de Xperia T opnieuw goede scores zien, maar niet genoeg om toestellen als de Samsung Galaxy SIII te kunnen kloppen.

Desondanks merk je daar bij regulier gebruik weinig van. De Xperia T loopt enorm vlotjes, ook met een groot aantal geopende apps. Sony heeft zijn nieuwe trots echter volgeladen met eigen applicaties, die niet altijd een meerwaarde bieden tegenover de ingebouwde evenknieën van Android.

Waar de Xperia T zich dan wel in onderscheidt, is zijn Music Unlimited-muziekdienst, die is gekoppeld aan de eigen Walkman-app. We vinden die app goed uitgewerkt, maar hoe lang zal het nog duren voor Google Music ook in deze contreien arriveert?


Andere leuke extra’s zijn kleine, lichte apps waarmee je een snelle rekensom kunt maken of een herinnering kunt vastplakken op het thuisscherm. Deze mini-apps worden bovenop de reguliere interface weergegeven, wat soms wel van pas komt.

Waar zijn de jellybeans?
Uiteraard is het fijn dat de Xperia T standaard wordt geleverd met Android Ice Cream Sandwich, met zijn virtuele menuknoppen die alleen opduiken wanneer je ze nodig hebt en meedraaien wanneer je de telefoon kantelt.

Maar waarom heeft Sony er niet voor gekozen om de Bond-foon standaard uit te rusten met Android 4.1 Jelly Bean? Gezien alle promotie die is voorzien rondom dit toestel, zou je toch verwachten dat de Japanse fabrikant goed voor de dag wil komen.

Vooral de aanwezigheid van versneller Project Butter, en in mindere mate Siri-concurrent Google Now, zouden leuke extra’s zijn voor eventuele kopers. Ter vergelijking: Jelly Bean is inmiddels al wel gearriveerd in België op de Samsung Galaxy III en de meeste HTC One-toestellen.

Waar we wel volledig van zijn overtuigd, is de kwaliteit van de ingebouwde camera. Vooral in goed licht levert de Xperia T verrassend mooie afbeeldingen af, al zijn de resultaten bij pover licht minder dan we hadden gehoopt, ondanks de ingebouwde LED-flitser.

Als je de optelsom maakt, kom je uit op een uitstekend Android-model met een goede camera, vlotte bediening en bovengemiddelde prestaties. Maar de Xperia T is net iets zwaarder dan de iPhone 5 en Samsung Galaxy SIII en kan niet op tegen de rekenkracht van bijvoorbeeld de uitstekende HTC One X(+).

Bond zal weglopen met dit toestel, want het staat in zijn contract, maar toch hadden we meer verwacht dan wat we in handen hebben gekregen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business