Reviews

Drie multifunctionele kantoorprinters getest

Het opzet was oorspronkelijk simpel: drie printers aanvragen met een prijsplafond van 500 euro voor een vergelijkende test. De kandidaten: Brother MFC-J6910DW, Lexmark OfficeEdge Pro 5500 en OKI MC352dn.

Helaas heeft OKI die prijs exclusief btw geïnterpreteerd, maar toch nemen we hem mee voor een totaaltest. We voelen deze drie multifunctionele printers, specifiek gericht op zakelijk gebruik, uitgebreid aan de tand.

Vreemde eend in de bijt is zonder twijfel de Brother MFC-J6910DW. Hij is de enige in de test die naast A4 ook het grotere A3 kan printen én scannen. Een mooie verwezenlijking binnen die prijscategorie, die bovendien niet eens zoveel meer plaats inneemt als de andere twee printers. De andere toestellen printen en scannen enkel in A4-formaat of kleiner.

Bediening

Op het vlak van bediening springt de Lexmark-printer er duidelijk uit. Het grote touchscreen zorgt ervoor dat alle functies goed zichtbaar zijn, waardoor het aantal fysieke knoppen drastisch verkleint. Bovendien is de menustructuur logisch genoeg, zodat iedereen er snel mee weg is.

Ook de MFC-J6910DW heeft een touchscreen, maar dat valt minder in de smaak. Het is te klein en bovendien zorgen de vele knoppen ervoor dat je minder geneigd bent om het scherm te gebruiken.

De OKI MC352dn doet zelfs helemaal niet mee aan die moderne snufjes en voorziet voor de belangrijkste functies gewoon een specifieke knop. Geen van de drie is echt moeilijk om mee te werken, maar wat gebruiksvriendelijkheid betreft wint de Lexmark met voorsprong.

Printen met led

Tussen de traditionele inkjetprinters van Brother en Lexmark valt de ledprinter van OKI op. De technologie lijkt sterk op die van een laserprinter, maar er zijn minder bewegende delen en dus is er ook minder onderhoud nodig.

Dat voordeel vertaalt zich ook naar de snelheid van de afdruktaken. Over de hele testprocedure scoort hij sneller. Vooral in printopdrachten met kleur gaat hij met een rotvaart vooruit. Enkel het printen vanuit een ‘koude’ start duurt opvallend langer dan bij de twee andere. Tussen de twee inkjetprinters is de strijd een stuk spannender, althans wanneer de printopdrachten niet te lang zijn.

Kwaliteit

Toch doet uiteindelijk vooral de afdrukkwaliteit er toe. Bij teksten in verschillende lettertypes zien we bitter weinig verschil tussen de drie printers. De resultaten zijn bij alle drie duidelijk en aangenaam leesbaar.

Bij grafieken en tabellen zijn er wel verschillen merkbaar. Wat grafieken met verschillende kleuren betreft geeft Lexmark de beste resultaten, maar in de tabellen zijn de lijnen het mooist afgelijnd op de OKI MC352dn. Brother schippert tussenin, maar geeft veel te fletse kleuren weer. Foto’s zien er afgewassen uit, en grafieken met verschillende kleuren zijn niet altijd even goed van elkaar te onderscheiden. De OfficeEdge Pro 5500 heeft daar minder last van, terwijl de ledprinter van OKI de kleuren veel te agressief weergeeft.

Zowel OKI als Lexmark kunnen goed dienen voor hand-outs met infografieken en foto’s, maar voor marketingdoeleinden schieten ze beide wat tekort.

Kopiëren kunnen ze alle drie, zij het met een wisselende snelheid. De OKI MC352dn kopieert twee tot drie keer sneller dan de twee anderen bij hoge aantallen, toch wel een opmerkelijk verschil. Kijken we naar een losse kopie, dan is de OfficeEdge Pro 5500 de snelste.

Afdrukkosten

De afdrukkosten van de drie printers liggen erg dicht bij elkaar als we met zwarte inkt afdrukken. Voor 3.500 afdrukken in zwart-wit betaal je bij Brother, Lexmark en OKI respectievelijk 54,45 euro, 52,85 euro en 54,40 euro. Heel kleine prijsverschillen, die in sterk contrast staan met de kleurafdrukken, waar de prijzen voor 2.000 prints respectievelijk 38,03 euro, 43,36 euro en 73,40 euro bedragen.

Vooral OKI springt hier in negatieve zin uit, omdat het apparaat bovendien ook duurder is in aankoop. Lexmark en Brother verschillen niet veel in prijs. In beide gevallen hebben we rekening gehouden met de speciale hoge capaciteitscartridges die goedkoper zijn en meer afdrukken toelaten.

Conclusie

Na deze test is het bijzonder moeilijk kiezen tussen de drie multifunctionele printers. Brother brengt met zijn MFC-J6910DW een verrassend goedkope A3-printer/scanner, maar overtuigt verder weinig op het vlak van snelheid en kleurafdrukken. Voor A3-afdrukken is hij zeker interessant, maar heb je die functionaliteit niet nodig, dan kies je beter een van de andere toestellen.

Prijs: 425 euro
Website: www.brother.com

OKI’s MC352dn is dan weer veruit de snelste in deze test, maar die snelheid heeft overduidelijk een prijskaartje. Op het vlak van kleurafdrukken is hij prima bruikbaar, maar de hoge kostprijs van kleurentoners maakt dat minder interessant. Beperk je je tot zwart-witafdrukken, dan kan de MC352dn perfect dienen voor de veeleisende gebruikers met een hoog maandelijks afdrukdebiet.

Prijs: 629 euro
Website: www.oki.com

De verrassing in deze test is eigenlijk vooral de Lexmark OfficeEdge Pro 5500. Voor een inkjetprinter is hij snel en de printkosten na aankoop liggen relatief laag. Bovendien zijn we heel tevreden over de kleurafdrukken. Het handige touchscreen zorgt ervoor dat iedereen er direct mee kan werken. Hij is dus niet alleen de goedkoopste, maar naar onze mening ook de aantrekkelijkste.

Prijs: 419 euro
Website: www.lexmark.com

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business