Reviews

Asus VivoTab Smart: Degelijke Windows 8-tablet

Voordelen
64 GB opslagcapaciteit
Degelijke afwerking
Goed scherm
Nadelen
Windows 8 slorpt veel opslagcapaciteit op
Geen USB-aansluiting
Windows-toets werkt niet altijd
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Deze tablet slaat de nagel op de kop, maar helaas biedt Acer met de Iconia Tab W510 een iets beter totaalpakket. Los daarvan de op één na beste Windows 8-tablet op de markt.

Het aantal Windows-tablets is met de komst van Windows 8 gevoelig gegroeid, maar voorlopig kan enkel de Acer Iconia Tab W510 ons echt bekoren. Vooral de tablets met Windows RT, zoals de Surface RT, daar hebben we het nog wat moeilijk mee. De VivoTab Smart draait gelukkig Windows 8, dat is alvast een goed begin.

Windows 8

Een eerste blik op deze tablet geeft je direct een goed gevoel. De achterkant is van mat plastic, maar voelt toch stevig aan. Bovendien zorgt het ervoor dat deze tablet leuk in de hand ligt. Ons testmodel heeft een witte achterkant, waardoor de krassen niet zo hard opvallen. Al maar goed, want na twee weken testen waren die al duidelijk aanwezig wanneer het licht juist goed valt.


Binnenin vinden we een Intel Atom Z2760 dualcoreprocessor, dezelfde als in de Acer Iconia Tab W510 en de meeste andere tablets met Windows 8. Qua prestaties is dit geen hoogvlieger, maar voor licht gebruik meer dan voldoende. Van zodra je meer begint te multitasken, stoot je al snel tegen het plafond van de VivoTab Smart. Een beetje zoals in een netbook, waar een soortgelijke chip inzit. Zeker niet bruikbaar als enige Windows-computer in huis, eerder als extra voor overal in huis of onderweg.

Veel en weinig

Grote verrassing voor zijn prijskaartje is de 64 GB opslagcapaciteit. Dat is behoorlijk veel, maar helaas schiet daar maar iets meer dan de helft van over dankzij de loodzware installatie van Windows 8 inclusief herstelpartitie. We begrijpen dat Asus graag pronkt met 64 GB, maar bijna de helft minder kunnen we moeilijk aanvaarden. Asus compenseert dit wel met 3 jaar lang 32 GB cloudopslag via Asus WebStorage, een magere troost.


Asus VivoTab Smart

Het beeldscherm ziet er wel behoorlijk goed uit, ondanks de relatief beperkte schermresolutie van 1.366 bij 768. De kleuren zijn mooi en de kijkhoek is groot genoeg om met meerdere personen naar de tablet te kijken.

Het concept van een toetsenbord dat je onderaan klikt heeft veel weg van de Surface RT van Microsoft. We hebben het toetsenbord helaas niet kunnen testen, maar in tegenstelling tot de Surface RT hebben deze toetsen nog wel wat diepte om in te drukken. Beter om veel te typen, maar dat maakt je cover ook ineens een pak dikker en de tablet zwaarder. De flap achteraan zorgt er dan weer voor dat je tablet recht blijft staan. In tegenstelling tot de Acer Iconia Tab W510 zit in dit toetsenbord geen extra batterij.

USB-aansluiting

Het grootste probleem, voor ons althans, wat het gebrek aan een USB-aansluiting. Voor een Android-tablet of iPad is dat niet echt aan de orde, maar op een Windows-tablet hoort minimaal één USB-aansluiting thuis. De Surface RT heeft er eentje in zijn behuizing en de Acer Iconia Tab W510 in zijn toetsenbord, maar bij de Asus VivoTab Smart hebben we pech. Buiten een microSD-kaartslot is er niets waarmee je USB-apparaten kan verbinden. Tenzij je een optionele adapter koopt, maar die vergeet je toch bijna altijd waar die ligt.

Qua autonomie doet deze tablet het meer dan behoorlijk. Bij licht gebruik haalt hij vlot de kaap van 10 uur. Zware toepassingen zorgen ervoor dat de tablet na net geen 4 uur de geest geeft. Om je tablet opnieuw op te laden, heb je best wel geduld nodig. Na net geen 6 uur is hij volledig opgeladen. Niet bepaald snel.

Net niet

De Asus VivoTab Smart scoort behoorlijk goed in alle benchmarks vergeleken met andere Windows 8-tablets, maar in onze ogen schiet hij net iets tekort vergeleken met zijn rechtstreekse concurrent, de Acer Iconia Tab W510. Die biedt voor dezelfde prijs minder opslag, maar wel een USB-aansluiting en een toetsenbord met extra batterij. Desondanks is de VivoTab Smart een prima tablet die zijn plaats verdient tussen alle Windows 8-tablets. Aan jou om te kiezen of je de extra’s van Acer"s tablet doorslaggevend vindt.

 

RESULTATEN Acer Iconia Tab W510     Asus VivoTab Smart    
Futuremark PCMark 7    
Algemene score 1.271 1.411
Lichtgewicht 792 968
Productiviteit 596 613
Creativiteit 2.248 2.967
Ontspanning 1.047 1.028
Berekeningen 3.763 3.816
Harde schijf 2.404 2.990
Futuremark 3DMark 11    
Performance score gefaald gefaald
Maxon Cinebench R10    
Rendering 1 cpu 590 607
Rendering x cpu 1.699 1.688
Maxon Cinebench R11.5    
OpenGL (fps) gefaald gefaald
CPU (pts) 0,57 0,5
Resident Evil DX10 720p    
Gemiddeld aantal fps gefaald gefaald
Autonomie en ergonomie    
Maximale autonomie 9u 53m 10u 15m
Maximale autonomie + dock 16u 56m nvt
Minimale autonomie 4u 53m 3u 57m
Minimale autonomie + dock 9u 48m nvt
Herlaadtijd batterij 5u 26m 5u 53m
Herlaadtijd batterij + dock 6u 01m nvt
Gewicht zonder adapter (gram) 570 576
Gewicht zonder adapter (gram) + dock 1.258 nvt

 

acer iconia tab w510asusmicrosoftReviewssurface rttabletvivotab smartwindows 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals