Reviews

Fujitsu ScanSnap iX500: Rolls Royce der desktopscanners

Voordelen
Scanproces snel en vloeiend
Compact en stevig
Goede prijs/kwaliteitsverhouding
Direct scannen naar mobiel geslaagd
Uitstekende softwarebeheerder
Nadelen
Geen draadloze scans naar pc
Langdradige softwareinstallatie
Mobiele apps knullig ontworpen
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
Deze krachtige documentscanner is niet voor iedereen. Maar voor alle mensen die baat hebben bij een papierloos huis, biedt de ScanSnap iX500 alles wat je van een dergelijk product mag verwachten.

Nee, het inscannen van documenten is niet sexy. En daarom wil je je papierberg zo snel mogelijk op je pc of tablet krijgen. De superdeluxe Fujtisu ScanSnap iX500 brengt je waar je zijn moet.

Als je over desktopscanners praat, of het nu voor werk of persoonlijk is, heb je twee categorieën mensen. De ene groep kan het niet minder interesseren en begint het liefst over een ander onderwerp. De ander is bezeten van het wegwerken van papier, zodat ze overal toegang hebben tot hun adminstratie en belangrijke correspondentie. De ScanSnap is al jaren een publieksfavoriet voor die laatste groep mensen.

De iX500 is de opvolger van de ScanSnap S1500, de meest luxueuze uitvoering van deze productlijn. Een compacte krachtpatser, die  al 20 kantjes per minuut in kleur kon inscannen, maar Fujtsu beweert dat een nieuwe motor en enkele nieuwe foefjes de iX500 tot de ultieme desktopscanner maakt.

Fujitsu heeft onder meer een nieuwe beeldverwerkingschip toegevoegd en zegt dat het mechanisme voor de papierlader nu afkomstig is uit zijn duurdere modellen.


Onze test onderschreef die mooie marketingwoorden zowaar: we jaagden in 1:55 minuten de maximale 50 kantjes door de invoerlade, waarna we vrijwel onmiddellijk een samengevoegd doorzoekbaar PDF-bestand zagen opduiken in de ScanSnap Manager op onze test-pc. En dan hebben we het over dubbelzijdige scans, een meer dan indrukwekkend resultaat.


De ScanSnap Manager waar we het zojuist over hadden, is een krachtige softwaresuite die tekstherkenning voor zijn rekening neemt en zorgt dat je scans op de juiste plaats terecht komen. Met ondersteuning voor Dropbox, Salesforce en SugarSync kun je direct naar de cloud scannen, maar het is redelijk bizar dat Fujitsu Google Drive nog altijd Google Docs noemt op zo’n nieuw toestel.

Dramatische installatie
Het probleem is alleen wel: totdat je ScanSnap Manager geïnstalleerd hebt en de usb 3.0-kabel hebt aangesloten, is de iX500 een dure boekensteun. Omdat de ScanSnap geen TWAIN-driver heeft, ben je verplicht om eerst de suite te installeren en dat kan aardig wat kopzorgen veroorzaken.

De complete suite is zowat 1 GB groot en wordt geleverd op een cd-rom. Omdat schijfstations steeds schaarser worden in het huidige IT-landschap zou dat wel eens voor flinke praktische problemen kunnen zorgen.

Fujitsu biedt het pakket weliswaar ook aan als download, maar dan moet je in de weer met registratiecodes die onderop de loodzware scanner zitten geplakt. 

ScanSnap Manager heeft wel een nieuwe interface gekregen die het nog makkelijker maken om snel de plaats van bestemming te kiezen en werkt nu zowel op Mac OS X als Windows.


Direct scannen naar je tablet
Een van de leukste trucs die de iX500 heeft bijgeleerd, is een directe scan via Wifi naar een smartphone of tablet (iOS/Android). Vreemd genoeg is het niet mogelijk om draadloos vanaf de scanner naar je pc te scannen, waardor je nog altijd verplicht bent om de iX500 op of rondom je bureau te houden..

We vonden de gratis Android-app nogal halfbakken, met onduidelijke instellingen. Omdat de mobiele applicatie en de scanner elkaar niet konden vinden, moesten we ScanSnap Connect meerdere keren verwijderen en terug installeren, omdat het onmogelijk was iets aan te passen aan de configuratie.


Maar als je de iX500 eenmaal aan je mobiele toestel hebt gekoppeld, staat de scan al op je toestel voor je met je ogen kunt knipperen.  En hoewel ik mijzelf deze functie niet al te vaak zie gebruiken, is het toch fijn om te weten dat je razendsnel een document op je tablet kunt krijgen als je snel de deur uit moet.

Nee, de ScanSnap iX500 is niet voor iedereen. Maar voor alle mensen die baat hebben bij een papierloos huis, biedt de ScanSnap iX500 alles wat je van een dergelijk product mag verwachten. Je betaalt daar de hoofdprijs voor, maar je krijgt er een toestel voor terug dat de investering meer dan waard is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business