RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Bloedmooi
  • Flinterdun
  • Materiaalkeuze
CON
  • Beperkt typcomfort
  • Gebruik van VGA- en netwerkadapters

De Acer Aspire S7-391 is flinterdun en heeft een prachtig aanraakscherm, maar het typcomfort is toch eerder beperkt.

Advertentie

Toegegeven, we hadden het niet meteen verwacht van Acer, maar deze Aspire behoort nu al tot het kruim van de ultrabooks.

Eerst is er de lichte aluminium behuizing – amper 1,2 centimeter dik – waarvan de schermklep achteraan is afgewerkt met Gorilla Glass, een krasvaste laag glas die ook in veel smartphones en tablets terug te vinden is. De glasplaat maakt de S7 wel iets zwaarder: de Samsung New Series 9 is nog steeds zo"n 120 gram lichter.

Waar die Samsung ons al kon bekoren met een resolutie van 1.600 bij 900 pixels, doet Acer daar nog een ferme schep bovenop. Het Full HD-scherm van de S7 is prachtig om naar te kijken: er valt geen pixel meer te onderscheiden. Samen met de hoge helderheidsgraad is dit een erg aangenaam scherm om op te werken.

In de desktopmodus van Windows 8 wordt alles wel behoorlijk klein, wat het werken met touch in deze modus minder vanzelfsprekend maakt. In de tegelinterface stelt dit probleem zich niet en reageert het scherm zelfs opmerkelijk snel op onze vingerbewegingen.

Vrij uniek is dat het scherm zich iets meer dan 180 graden naar achteren laat kantelen. Via een Fn-toetscombinatie kun je vervolgens applicaties in stapjes van 90 graden draaien. We kunnen ons voorstellen dat dit handig is bij sommige spelletjes of bij een presentatie.

Kijken we naar de componenten die onder de motorkap zitten, dan ontdekken we geen verrassingen. Wel wist Acer alles perfect te laten samenwerken. Het hele systeem is na een koude start binnen 10 seconden te gebruiken.

Toch hebben we ook enkele punten van kritiek. De piepkleine aan-uitknop zit te goed verstopt en door het slanke chassis zijn er weinig aansluitingen, waardoor je voor vga en ethernet een adapter nodig hebt. Die adapters levert Acer keurig mee. Het opschrift "Professionally Tuned" vlak boven de backspace-toets komt dan weer wat goedkoop over.

Twee grote elementen zijn voor verbetering vatbaar. Zo behoort de autonomie met bijna 5,5 uur eerder tot de middenmoot. We beseffen wel dat er in dit soort van chassis simpelweg te weinig plaats is voor een grote (en zware) batterij. Gezien de hoge schermkwaliteit valt de iets mindere autonomie nog wel te verteren. Wat ons echter het meeste stoorde bij deze Acer is het beperkte typcomfort. Vooral blindtypers zullen de ultraplatte toetsen van de S7 hoogst oncomfortabel vinden.

Specificaties: Intel Core i5-3317U, 4 GB RAM, 128 GB SSD, Intel HD Graphics 4000, glossy 13,3 inchscherm (1.920 x 1.080), Windows 8

Advertentie