Reviews

Getest: online televisiekijken met WeePee TV

Voordelen
Flexibel zenderpakket
Aantrekkelijke prijs
Beschikbaar op ieder platform
Nadelen
Eerder beperkt zenderaanbod
Nog geen 100% universele oplossing
Beperkte functionaliteit
Aanbevolen prijs: €10
Waar te koop?
Totaalscore 6
Mid december vorig jaar schoot Weepee TV uit de startblokken. Deze nieuwe TV-dienst - die via internet aangeleverd wordt - gaat de strijd aan met een scherpe prijs en een flexibel zenderpakket.

Het concept achter Weepee TV is duidelijk: televisie moet een dienst zijn die op elk toestel, overal en op elk moment beschikbaar is.

Dat speelt Weepee TV klaar door zijn dienst ‘Over The Top’ (OTT) aan te bieden, een term die aanduidt dat de dienst via internet aangeleverd wordt, in tegenstelling tot het klassieke tv-aanbod via de kabel, satelliet of ether.

Met een scherpe prijs en een flexibel zenderpakket dat beschikbaar is op elk apparaat met een webbrowser richt Weepee TV zich dan ook in de eerste plaats tot de ‘digital natives’.

Vijftien kanalen

Wie zich abonneert op Weepee TV, kan rekenen op een zenderaanbod met vijftien kanalen.

Vijf  daarvan (Eén, Canvas, Ketnet, VTM en 2BE) zitten sowieso in het pakket, maar de resterende tien kanalen kies je gewoon vrij uit het volledige zenderaanbod van WeePee TV.

Wil je iets veranderen aan je eigen selectie, dan kan dat ook: één keer per 24 uur kan je de korf met tien zenders wijzigen via de website. Een uitstekende aanpak, ware het niet dat de lijst met optionele kanalen voorlopig nog wat pover oogt.

Die lijst bevat momenteel: Acht, VTM Kzoom, Pebble TV, LifeTV, Jim, Vitaya, BBC Entertainment, BBC One, BBC Two, Kanaal Z, Player Channel, Focus, TVL, ATV, Aljazeera, ATP, VoxAfrica.

Opvallende afwezigen: Vier en Vijf, maar ook de Nederlandse openbare zenders en kanalen zoals National Geographic, Discovery of History vinden we niet terug.
 


In de praktijk

We testen de dienst uit op een Windows-pc en een iPad. De webbrowser van onze Samsung-tv weigerde helaas de speler te tonen, dus echte "universele" ondersteuning is er nog niet.

De basisvereiste is dat de browser H.264-video moet kunnen spelen, eventueel via Flash. Op een Windows-pc of Mac zal dit zelden een probleem zijn, maar browsers op televisie lopen mogelijk tegen problemen aan.

Op onze beide testplatformen ziet de interface er identiek uit, maar op de iPad werkt AirPlay wel, alvast een goed punt. De interface is herleid tot een absoluut minimum: je kiest de zender uit je lijst en de speler verschijnt.
 


De speler kan je schermvullend zetten, maar hij houdt helaas geen rekening met de beeldverhoudingen. Beeldmateriaal in 4:3-formaat wordt dus licht uitgerekt.
 


Weepee TV gebruikt H.264-video met SD-resolutie en een bitrate van 1 Mbps, al kan die bitrate voor zware streams zoals voetbal wel wat hoger liggen. Bij de BBC-zenders merkten we helaas een zeer duidelijk kam-effect.
 


De beeldkwaliteit is degelijk zolang je de zenders niet op een groot scherm bekijkt. Doe je dat wel – bijvoorbeeld op 40-inch televisie, via AirPlay en een Apple TV – dan ziet de beeldkwaliteit er veel minder overtuigend uit.

Weepee TV werkte tijdens onze testperiode prima, maar je merkt hier en daar wel dat de dienst nog in zijn kinderschoenen staat. Zo ontbrak een EPG, maar die zou binnenkort worden toegevoegd .

Ook extra kanalen zitten in de pijplijn, al betreft het helaas geen grote zenders maar eerder nichekanalen. 

Weepee TV is nu al geschikt voor gebruik op smartphone, maar het plan is om zoveel mogelijk platformen te ondersteunen. Echte apps komen dus later, al bestaat er voor Android nu al een officieuze app.

Wie Weepee TV op zijn televisie wil, is aangewezen op AirPlay, of kan rond de zomer kiezen voor een Weebox, een aparte settopbox. Ook voor de verschillende Smart TV-platformen komen er eventueel apps, zodat je kan kijken zonder settopbox. En wie een (HT)PC aansluit op een televisie, kan natuurlijk ook probleemloos tv-programma’s bekijken op het grote scherm.

Het abonnement is overigens bruikbaar op een onbeperkt aantal apparaten, maar slechts één tegelijkertijd. Later zal er mogelijk een multi-user account op de markt komen.

Toekomstplannen

Weepee TV heeft nog meer plannen voor de toekomst. Zo staat HD-kwaliteit op de planning, waarvoor een bitrate van 3,5 tot 4 Mbps gebruikt zou worden. Dat zou een zichtbare verbetering moeten opleveren – met name op grotere schermen.

Alhoewel live-TV pauzeren niet op de featurelijst staat, is de pauzeknop van de webspeler al wel actief. Omdat de videostroom lokaal gebufferd wordt kan je in de praktijk ook programma"s pauzeren, maar niet veel langer dan een paar minuten. Echt uitgesteld kijken is het dus niet.

Verder op de planning staan een VOD-dienst (video-on-demand) in samenwerking met DVDPost, een specifieke dienst voor Belgen in het buitenland en een wat slankere 300 Kbps videostroom voor mobiele gebruikers.

Dat laatste is vooral van belang als je via 3G kijkt. Met de huidige videostroom verbruik je ongeveer 7 MB per minuut en loop je mogelijk snel tegen je 3G-datalimiet aan.

Prijskaartje

En dan is het tijd voor de grote vraag: wat moet dat kosten?

Kies je meteen voor een jaarabonnement, dan betaal je 10 euro per maand. Wil je gewoon een maandje testen, dan betaal je 12 euro. Op zich is dat niet duur, zeker als je er rekening mee houdt dat je gewoon op je computer kan tv-kijken en dus geen extra apparatuur in huis hoeft te halen.

Studenten komen er nog goedkoper vanaf, want zij betalen maar 9 euro per maand (kijk op https://weepee.tv/students voor meer informatie). Een aanlokkelijke oplossing voor die doelgroep, maar dat geldt net zo goed voor verstokte kijkers onderweg of op een smartphone tv willen kijken.

Conclusie

Weepee TV is in zijn huidige vorm vooral interessant voor specifieke doelgroepen, zoals studenten of verstokte kijkers die ook onderweg niet zonder tv kunnen

Heb je gewoon een televisie in huis en wil je daar je favoriete programma"s op volgen, dan lijkt Weepee TV ons voorlopig niet de meest aangewezen keuze ter vervanging van je huidige abonnement. De beperkte zenderkeuze en het gebrek aan functies wegen nog iets te zwaar op het aanbod.

Maar gelukkig heeft Weepee TV al heel wat plannen om daar wat aan te doen in de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business