Reviews

Review Sony Vaio Pro 13: lichtgewicht met uithoudingsvermogen

Voordelen
SSD
Full HD aanraakscherm
Licht
Prijs
Nadelen
Flexibele behuizing
Geen multimediatoetsen
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?
Totaalscore 9
Sony maakt indruk met de Vaio Pro 13. Zonder twijfel is dit de beste ultrabook die je tot nu toe kunt kopen voor relatief weinig geld.

Ondergetekende is al even op zoek naar een compacte laptop die niet veel weegt, een prima scherm heeft en lang meegaat. Na een half jaar zoeken heeft nog geen enkele laptop die hoge eisen kunnen invullen. Vorige maand kwam de Yoga 2 Pro van Lenovo heel dicht in de buurt, maar de zwakke autonomie en het stevig prijskaartje gooiden roet in het eten. Nu is het aan de Vaio Pro 13 om ons te verleiden. Het prijskaartje valt deze keer al beter mee.

De naam van deze laptop leest als een zakelijke computer. Hij oogt zo ook: zakelijk, strak, zwart, koolstofvezel afwerking. Het grote touchpad laat zich zacht bedienen en ook veegbewegingen voor specifieke Windows 8-functies doen het prima. Het toetsenbord tikt niet zo goed als bijvoorbeeld de Dell XPS 12, maar ondanks het prijskaartje zijn ze wel verlicht. Eens je zo’n verlicht toetsenbord hebt gehad, kun je niet meer zonder. Sony pocht niet met functietoetsen bovenaan het toetsenbord: helderheid, geluid, touchpad in- en uitschakelen en wisselen tussen scherm en externe monitor. Geen multimediaknoppen zoals play of pauze, waarom die niet gebruiken bij de resterende F-knoppen?

Ondanks zijn prijs vind je bij de Vaio Pro een Full HD-resolutie terug mét 13 inch aanraakscherm. De beeldkwaliteit is heel goed, de kijkhoeken zijn in orde en er is amper rastervorming. Enkel de maximale helderheid mag iets hoger om echt van een perfect scherm te spreken. Omwille van de Full HD-resolutie op zo’n klein scherm ogen de icoontjes klein. Gelukkig kun je in Windows 8.1 de grootte ervan schalen naargelang de resolutie, vreemd dat Sony dat zelf niet heeft gedaan. Zeker wanneer je het aanraakscherm gebruikt, is het mikken.

De Vaio Pro ziet er dun uit, weegt bijzonder weinig (1,06 kg), en toch zit alles op deze laptop zonder dat je adapters nodig hebt: 2x USB 3.0, HDMI (met VGA-adapter in de doos), SD-geheugenslot en een hoofdtelefoonaansluiting. De internetaansluiting? Die zit op de voedingsadapter. Op de voedingsadapter zit namelijk een USB-aansluiting, handig om je smartphone of tablet mee op te laden! In de doos zit een netwerkadapter die je op de USB-aansluiting van de voeding klikt. Daarin kun je een netwerkkabel aansluiten. Hoe maak je dan verbinding met je laptop? Dankzij een wifi-hotspot. Zo heb je ineens internet voor je laptop, via een netwerkkabel, en kan je smartphone of tablet van dezelfde internetverbinding genieten. Slim gezien!

De Sony Vaio Pro heeft tot nu toe alles aan boord om de beste draagbare laptop te zijn. Dan kan één ding hem nog de nek omwringen: autonomie. Hij is dun en licht, en toch haalt hij een flinke autonomie van net geen 9 uur bij licht gebruik. Bij zwaardere belasting gooit hij na vier uur de handdoek al in de ring, maar dat blijven prima testresultaten.

De 128 GB SSD werkt razendsnel en de processor is goed genoeg voor dagelijks werk, multitasken en HD video’s. De beste ultrabook van het moment, rekening houdend met zijn zachte prijskaartje. De liefhebbers kunnen deze Vaio Pro 13 met snellere hardware configureren, maar dan stijgt de prijs opvallen snel.

Specificaties: Intel Core i3-4010U, 4 GB RAM, Intel HD Graphics, 128 GB SSD, glossy 13,3 inch aanraakscherm (1.920 x 1.080 pixels), Windows 8.1

Benchmarks

Voor de volledigheid voegen we in onderstaande tabel nog een aantal benchmarks toe. We hebben de Sony Vaio Pro 13 getoetst tegenover de HP Spectre 13 (1.399 euro) en Samsung Ativ 9 Book Plus (1.399 euro). In de benchmarkresultaten geldt telkens dat een hogere waarde beter is.

laptoppcmagazineReviewssonyultrabookvaio pro 13

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN