Reviews

Review LaCie Sphère: luxueuze harde schijf

Voordelen
Snel
Voeding via USB
Geruisloos
Nadelen
Prijs
Gevoelig voor vingerafdrukken
Aanbevolen prijs: €390
Waar te koop?
Totaalscore 8
De LaCie Sphère is een luxueuze harde schijf in de vorm van een zilveren bol, maar daar hangt wel een al even luxueus prijskaartje aan vast.

Externe opslagmedia worden gewoonlijk als nutsvoorwerp beschouwd, waarbij het uiterlijk pas op de tweede of derde plaats komt. Niet zo bij LaCie, dat zichzelf al enkele jaren probeert te onderscheiden met producten die in het oog springen door hun opvallende ontwerp. Het bedrijf is daarvoor in het verleden reeds samenwerkingen aangegaan met de bekende ontwerper Philippe Starck en het Franse luxemerk Christofle. Die laatste werd dit jaar opnieuw opgetrommeld voor het ontwerp van de LaCie Sphère.

Vingerafdrukken

Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar de Sphère is wel degelijk een externe harde schijf. De bolvormige stalen behuizing werd met de hand verzilverd in de zilversmederij van Christofle in het Franse Yainville. De spiegelende afwerking moet het geheel een elegante uitstraling geven, maar wij zagen het toch vooral als een grote magneet voor vingerafdrukken. Je zal de Sphère dus regelmatig eens moeten opblinken. De bol is degelijk gebouwd, maar het lichte gewicht van 500 gram deed naar onze mening wat af aan zijn luxueuze karakter.

Met een diameter van 13,4 centimeter kan je de Sphère makkelijk op je bureau kwijt. In de hoogte meet hij maar 12,5 centimeter omdat de onderkant werd afgevlakt. Onderaan zit ook de micro USB 3.0-poort om de bol met het bijgeleverde snoer aan te sluiten op je pc. Dat is meteen ook het enige snoer dat je nodig hebt, want de Sphère heeft geen aparte voedingskabel nodig. Hij tapt zijn energie rechtstreeks af van je pc via de usb-aansluiting.

Snelle prestaties

De LaCie Sphère heeft een capaciteit van 1 terabyte en werkt het best via USB 3.0. Als je computer alleen over USB 2.0-poorten beschikt, is dat ook geen probleem, maar de snelheid zal dan wel lager liggen. In onze benchmarktest met CrystalDiskMark haalden we met USB 3.0 een gemiddelde leessnelheid van 112,7 MB/s en een schrijfsnelheid van 19,82 MB/s. Via USB 2.0 kwam de leessnelheid uit op 34,87 MB/s en de schrijfsnelheid op 14 MB/s. Dat zijn mooie resultaten en de Sphère hoort daarmee bij de snellere externe harde schijven. Wat ons bovendien opviel was hoe stil deze harde schijf is. Hij werkt haast geruisloos en dat kan je niet van alle externe harde schijven zeggen.

De Sphère werkt plug-and-play, maar wordt standaard geleverd met de softwaresuite van LaCie aan boord. Die omvat onder meer een Backup Assistant voor automatische back-ups, Private-Public-software voor wachtwoordencryptie van je gegevens en Eco Mode voor energiebesparing.

Conclusie

De Sphère is snel, werkt haast geruisloos en misstaat niet op je bureau of in de woonkamer dankzij zijn opvallende ontwerp. Er bestaat geen twijfel over dat LaCie met de Sphère een erg bijzondere externe harde schijf heeft afgeleverd, maar een prijskaartje van 390 euro voor 1 terabyte opslagruimte is wel heel erg pittig.

Als je op zoek bent naar een ‘gewone’ externe harde schijf, dan is de Sphère niet wat je nodig hebt. Je vindt gelijkaardige schijven voor een veel lager prijskaartje. De prestaties zijn uitstekend, maar het ontwerp en de prijs maken van deze zilveren bol eerder een luxueus decorstuk, dat toevallig ook dienst doet als harde schijf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business