Reviews

Review Gigabyte Brix Pro: blauwdruk van een Steam Machine

Voordelen
Razendsnel
Piepklein
Uitbreidbaarheid
VESA
Nadelen
Luid
Prijs
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 8
Laat zijn kleine vorm je niet bedriegen: in de Brix Pro zit aardig wat (grafische) rekenkracht. Geen wonder dat hij de basis vormt voor één van de aankomende Steam Machines.

Omdat we maandelijks behoorlijk wat computers op de redactie zien passeren, wordt het moeilijk om van iets onder de indruk te raken. Dat is Gigabyte wel gelukt met hun Brix Pro. Dit kleine doosje is iets hoger dan de originele Brix, maar daar is een goede reden voor. De Pro heeft een krachtige Intel i7-4770R aan boord, een afgeleide van de i7-4770K.

En of die chip razendsnel is. Op Cinebench 11.5 klokt hij af op 7,04, wat onvoorstelbaar is voor zo’n klein doosje. Wat het pakket nog interessanter maakt, is de integratie van Iris Pro Graphics, Intels snelste geïntegreerde GPU. Deze heeft niet 20 GPU-kernen zoals de mobiele varianten, maar 40. Dat in combinatie met 128 MB embedded RAM zorgt voor een razendsnelle geïntegreerde 3D-oplossing waarmee je zelfs behoorlijk wat kunt gamen. Crysis 3 in Full HD is wat teveel gevraagd, maar games als Tomb Raider of Bioshock Infinite draaien vlot op gemiddelde kwaliteit in 1080p. Net daarom dat Gigabyte deze Brix Pro heeft voorgesteld als Steam Machine, om gebundeld met een controller verkocht te worden in het najaar.

Is de Brix Pro dan een klein doosje bomvol hardware? Nee, want je koopt het doosje leeg. Er zit een wifi-kaartje in, alle aansluitingen (4x USB 3.0, HDMI, DisplayPort, RJ45, hoofdtelefoonaansluiting) en een CPU. Dingen zoals geheugen en opslag moet je er zelf in prikken na aankoop. Er is plaats voor twee DDR3-latjes, één mSATA-aansluiting en een SATA-slot voor een 2,5 inch schijf. Dat betekent dat je zomaar in dit kleine doosje 16 GB RAM kunt steken, een SSD voor snelheid op de mSATA en een HDD op de SATA voor extra opslag. Waarom zou je dan nog een volwaardige desktoptoren gebruiken?

Deze mini-pc functioneert even goed op de zakelijke vloer als bij gamers en als opgefokt mediacenter. Met de sneller i7-4770R kom je zeker geen rekenkracht te kort, en binnenin kun je het totaalpakket configureren zoals je wilt. Dankzij een meegeleverde VESA-beugel kun je deze Brix Pro zelfs gemakkelijk achteraan een monitor hangen, indien die VESA ondersteunt. Daarmee bespaar je een heleboel ruimte  op je bureau. Er hangt wel één nadeel vast aan zoveel kracht in een klein doosje: de ventilator draait overuren en werkt absoluut niet stil.

Heeft Gigabyte het ei van Columbus gevonden? Misschien wel, al vermoeden we dat het prijskaartje wel eens in de weg zou kunnen staan. Vanaf 599 euro, als barebone, dat is een pittige instapprijs. Daar is voornamelijk de krachtige Core i7-4770R de schuldige voor. Die kost Gigabyte alleen al bijna 350 euro. Je krijgt wel waar voor je geld, want een losse Core i7-4770K kost ook al snel meer dan 300 euro. Op vlak van rekenkracht staat er geen maat op dit kleine doosje, maar op grafisch vlak evenaart het de sterke GPU-prestaties van AMD’s Kaveri-chips met HSA-architectuur. Enig verschil: de AMD A10-7850K kost de helft minder. Toegegeven, dan heb je niet zo’n klein pakketje, maar als het draait om de centen en GPU-prestaties, zijn er goedkopere oplossingen. Maal je meer om het totaalpakket of geeft de rekenkracht de absolute doorslag? Dan is de Gigabyte Brix Pro een wonderlijk klein, razendsnel doosje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business