Reviews

Samsung Galaxy S5 versus HTC One M8: populair tegen premium

Samsung en HTC hebben allebei hun nieuwe vlaggenschepen op het publiek losgelaten. Maar hoe vergelijken deze smartphones met elkaar?

Vorig jaar wilde HTC zijn goed ontvangen One graag lanceren voordat Samsung de Galaxy S4 in de winkelrekken legde, maar door allerlei vertragingen is hen dat niet gelukt. Dit jaar lukt het HTC wel met de nieuwe One, ook al ligt hij amper drie dagen voor de Galaxy S5 in de winkel. Twee tenoren die op hetzelfde doelpubliek mikken? Tijd voor een lekker ouderwets duel.


Lees ook onze volledige reviews: 
Review Samsung Galaxy S5: pure efficiëntie en Review HTC One M8: ijzersterke smartphone

[related_article id=”161563″]


Vanaf het moment dat je de twee toestellen in de hand neemt, valt onmiddellijk op dat het verschil tussen beide groot is. Dat zit hem vooral in de afwerking van beide toestellen. Een extremer verschil kun je haast niet hebben. De Samsung Galaxy S5 lijkt vooraan heel sterk op zijn voorganger, terwijl de achterkant van structuurplastic is met geperforeerde afwerking. Je krijgt een beetje het ‘soft touch’ gevoel, maar het blijft wel duidelijk plastic. Onderaan het toestel vind je voortaan een klepje voor de aansluiting van de laadconnector. De Galaxy S5 is spatwaterdicht, wat betekent dat je telkens een plastic klepje moet lospeuteren om te laden. Geen probleem wanneer er zoiets als draadloos laden bestaat, maar daarvoor moet je een andere cover kopen.

De HTC One maakt gebruik van aluminium in een unibody-behuizing. Dat geeft het toestel onmiddellijk een volledig andere uitstraling. Daardoor weegt hij ook een beetje meer dan de S5, maar niet storend meer. Puur op uitzicht is de strijd al snel gestreden en gaat HTC met de overwinning aan de haal. Maar je smartphone is natuurlijk veel meer dan alleen zijn afwerking.

Onder de motorkap

Binnenin vinden we bij beide vergelijkbare specificaties. Alletwee gebruiken Qualcomms laatste nieuwe Snapdragon 801-chip met een 2,3 GHz quadcoreprocessor en 2 GB RAM. Dat zorgt ervoor dat beide toestellen op geen enkel snelheidsfoutje te betrappen zijn. Zulke specificaties zijn ruim snel genoeg om Android vlot te draaien, zelfs met een eigen softwareschil er bovenop.

 In de benchmarktest Antutu X komt de Samsung Galaxy S5 er net iets beter uit dan de HTC One (M8).

Beide hebben ook een Full HD-scherm, de HTC One meet 5 inch, de Galaxy S5 5,1 inch, maar de schermtechnologie verschilt grondig van elkaar. De One maakt gebruik van een LCD-scherm, terwijl de S5 een AMOLED-schermpje heeft. Zonder twijfel zijn dit de twee smartphones met de allerbeste schermen op de markt. De One blinkt uit in de witte kleur, terwijl de S5 perfect scoort op contrast en zwartwaarden dankzij de AMOLED-techniek. Wanneer we echter de Cinema-instelling kiezen in de beeldinstellingen van Samsung, komt de witwaarde akelig dicht in de buurt van de One. Ook al hebben allebei de toestellen de beste schermen van dit moment, toch gaat onze voorkeur uit naar de Galaxy S5. Onder voorwaarde dat je de Cinema-instelling kiest.

De HTC One imponeert wel op vlak van batterij. Hij gaat iets langer mee dan de Galaxy S5, maar bij intensief gebruik blijf je sowieso met beide beperkt tot één dag. Op het einde van de dag heeft de S5 gemiddeld 20 procent over, tegenover 33 procent voor de HTC One. Dat ondanks een batterij die 200 mAh minder capaciteit heeft. In de test schakelen we zowel wifi, bluetooth, NFC als 3G/4G in.

Softwareschil

Beide fabrikanten hebben grondig gesleuteld aan hun softwareschil, maar allebei op een verschillende manier. Samsung heeft de orders gekregen van Google om opnieuw meer naar de standaard-omgeving van Google terug te keren, en dat doen ze ook met de nieuwe versie van TouchWiz.

De schil weegt opvallend lichter dan vroeger, en de overdaad aan Samsung-apps is verdwenen. Voortaan staan enkele een handvol essentiële apps geïnstalleerd. Al de rest kun je optioneel extra installeren vanuit Samsung Apps. Een serieuze verbetering naar onze mening. Daarnaast oogt TouchWiz veel frisser dan voordien, met aangename icoontjes en een veel beter instellingenmenu met duidelijke richtlijnen. De S5 maakt Android een stuk eenvoudiger dan voordien, door alle extra functies zoals slim sluimeren in de achtergrond als optie aan te bieden. Zo voelt je smartphone niet meer overweldigend aan, iets wat wel het geval was met de Galaxy S4.

HTC heeft ook werk gemaakt om de zware veranderingen van Sense 5.0 een beetje af te zwakken, met een ‘vlak’ ontwerp onder de noemer Sense 6.0. De veranderingen zijn niet zo drastisch als bij de S5.

Blinkfeed, de Flipboard-achtige nieuwsapp, bevat voortaan iets meer categorieën en je kunt specifiek op woorden of onderwerpen filteren. De Sense-schil is nog steeds een serieuze stap verwijderd van de standaard Android-ervaring, en veegt zijn voeten aan de wens van Google om niet te ver van de standaard Android-ervaring te gaan. Het mist zonder twijfel de frisheid van de interface die op de Galaxy S5 zit, maar dankzij de snelle processor werken ze allebei bijzonder vlot.

HTC heeft echter wel goed naar LG gekeken, en introduceert in de One ook een Knock On-achtige variant. Tweemaal tikken op het scherm wekt het toestel, zonder dat je de aan/uit-knop moet bedienen. HTC gaat zelfs nog verder met veegbewegingen om het toestel te wekken en direct een toepassing te starten. Als je het beveiligingsscherm niet aangezet hebt, kun je naar rechts vegen om BlinkFeed te openen of naar links om rechtstreeks naar het hoofdscherm gevoerd te worden. Van boven naar onder activeert de stemherkenning. Om de camera-app te openen hoef je de telefoon dan weer alleen horizontaal te houden en een van beide kanten van de volumeknop ingedrukt te houden. Het zijn kleine dingen, maar eens je ze gewend bent, ga je het missen op alle andere toestellen. De Galaxy S5 heeft dan weer de vingerafdruksensor in de homeknop om je te herkennen, maar mochten wij tussen deze twee functies kiezen, dan liever vegen en dubbeltikken om het toestel te wekken.

Camera

Samsung blijft het vertikken om optische beeldstabilisatie te verwerken in zijn camera, in tegenstelling tot haast alle andere concurrenten, maar nu moet ook HTC met de One de optische stabilisatie laten liggen. Bij HTC komt dat door de dubbele camera, waar de tweede lens dienst doet als diepte-informatie om later opnieuw te focussen naar wens. Klinkt leuk, maar het resultaat laat regelmatig te wens over. Het effect werkt soms bijzonder goed, maar wanneer er veel verschillende dieptelagen in de foto zitten, bijvoorbeeld in een drukke trein of op een plein, gaat het mis. Bovendien is de Ultrapixelcamera van HTC in feite maar een 4 megapixelcamera. Hij trekt prima foto’s in het donker, maar voor een toestel in deze prijsklasse is de fotokwaliteit gewoonweg niet goed genoeg.

De 16 megapixelcamera uit de Galaxy S5 is wel op niveau, met net als de HTC One een razendsnelle autofocus. Dat compenseert het gebrek aan optische beeldstabilisatie enigszins, maar tijdens het filmen geldt die regel niet. In situaties met zwak licht scoort de One beter, maar in zowat elke andere situatie doet de S5 het beter. Hij trekt scherpere foto’s, meer detail, betere kleuren, en de camera-app op zich is veel overzichtelijker en tegelijk ook uitgebreider.

Conclusie

Waar vorig jaar de keuze aartsmoeilijk was tussen de Galaxy S4 en de ‘oude’ One, lijkt de keuze enigszins gemakkelijker dit jaar. De afwerking en gevoel voor detail in de HTC One springt onmiddellijk in het oog, maar we struikelen een beetje over Sense 6.0 en vooral de belabberde camera met overbodige tweede lens. Het is niet meer dan een gimmick, eentje die zelfs niet altijd goed werkt. Vergelijken we dat met de camera van de Galaxy S5, dan merk je een wereld van verschil. Bovendien vinden we het nieuwe TouchWiz verrassend fris en licht. Ondanks de bijzonder straffe looks van de HTC One, gaat onze keuze dit jaar toch uit naar de Galaxy S5 van Samsung.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business