Review Cogito Classic: horloge met slimme trekjes

Voordelen
Batterijleven van een jaar
Subtiele meldingen
Nadelen
Beperkte ondersteuning
Weinig informatie
Aanbevolen prijs: €149.95
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Cogito Classic een smartwatch noemen is misschien iets te veel van het goede, maar het horloge heeft toch enkele slimme trekjes.

Er wordt wel eens gezegd dat je eerst moet leren stappen voordat je gaat lopen. Cogito neemt dat advies ter harte met zijn nieuwe lijn connected watches, de ontbrekende schakel tussen een horloge en smartwatch.

De Cogito Classic lijkt op het eerste zicht op een uit de kluiten gewassen polshorloge met analoge wijzerplaat. Bij nadere inspectie merk je echter dat er meer aan de hand is. In de wijzerplaat zitten led-icoontjes verwerkt die oplichten wanneer je smartphone iets te vertellen heeft. De Cogito is een zogenaamde connected watch, een horloge dat pas slim wordt wanneer je telefoon in de buurt is.

Lang batterijleven

Het horloge kan zelf geen apps draaien en beschikt ook niet over extra snufjes zoals een microfoon of camera. Het is daarentegen wel prima opgeleid om meldingen van de smartphone in je broekzak naar je pols door te sturen. De Cogito is waterdicht en draait op een knoopbatterij die ongeveer een jaar meegaat. Niet slecht als je weet dat de gemiddelde smartwatch het luttele dagen uithoudt op een laadbeurt.

Update 02/06: De Cogito Classic is normaal gezien waterdicht tot 10 atm of 100 meter. Tijdens mijn test ben ik daarom eens gaan zwemmen met het horloge, zonder problemen. Bij een tweede zwembeurt, na het verschijnen van deze review, had ik echter minder geluk. Er lijkt toch water onder de glasplaat van het horloge te zijn geraakt, waardoor er condens wordt gevormd. Mogelijk ligt dit aan een fabricagefout in mijn testexemplaar, maar houd er rekening mee. Cogito raadt bovendien aan om de knoppen van het horloge zeker niet onder water in te drukken.

Update 11/06: Na enkele dagen was de condens onder de glasplaat dan toch helemaal weggetrokken en voorlopig lijkt hij ook niet terug te keren. Cogito zegt dat het dit probleem nog niet eerder is tegengekomen, maar dat de condensvorming mogelijk werd veroorzaakt door de snelle afkoeling van de lucht in het horloge wanneer je van een warme omgeving het koude water in gaat. 

Je verbindt het horloge via Bluetooth 4.0 met je smartphone of tablet. iPhones en iPads worden ondersteund vanaf iOS 7, voor Androidtoestellen is dat in principe vanaf Android 4.3, maar voorlopig is het lijstje daar nog beperkt tot een kleiner aantal toestellen. Een overzicht van compatibele apparaten vind je op www.cogitowatch.com.

Eenmaal gekoppeld toont het horloge naast de tijd ook inkomende oproepen, berichten van chatapps en sociale media, e-mails en afspraken. Via een app kies je zelf welke meldingen wel en niet worden doorgestuurd. Het respectievelijke icoontje gaat dan oplichten, vergezeld door een korte trilling en eventuele pieptoon. Bij een inkomende oproep van een gekend contactpersoon wordt ook de naam weergegeven. De meldingen worden over het algemeen goed opgepikt, maar veel hangt af van de apps die je voor de verschillende diensten gebruikt. Vooral bij apps voor chat en sociale media zou het kunnen dat bepaalde meldingen niet worden doorgegeven.

Ben je het horloge kwijt, dan kan je de Cogito laten piepen via een knop in de app. Omgekeerd kan je op een knop van het horloge drukken om je smartphone op te sporen. Normaal gezien moet je ook een alarm kunnen instellen wanneer smartphone en horloge te ver van elkaar verwijderd zijn en de bluetoothkoppeling wordt verbroken, maar dat kreeg ik bij mijn testexemplaar niet aan de praat. Wanneer de koppeling wordt verbroken slaagt de Cogito er overigens niet altijd in om die automatisch weer tot stand te brengen, soms zal je de koppeling opnieuw handmatig moeten instellen.

Het horloge heeft geen aanraakscherm. Om te navigeren door de meldingen, maak je gebruik van de de vier knoppen aan de zijkant. Met die knoppen kan je bovendien ook de muziekapp en camera van je smartphone bedienen zonder hem aan te raken. Een leuke extra!

Subtiel

Omdat de meldingen nogal schaars zijn met informatie, zal je in veel gevallen wel nog altijd naar je smartphone grijpen voor meer details. Nochtans is het net de bedoeling van het horloge dat je minder je smartphone zou bovenhalen, maar dat was bij mij niet echt het geval. Toch heeft de Cogito tijdens mijn test zijn nut bewezen. Ik houd niet zo van een telefoon die voortdurend kabaal maakt, dus staat het geluid van mijn toestel bijna altijd uit. De meldingen van de Cogito zijn veel subtieler, maar toch duidelijk genoeg om niet te missen, waardoor het horloge een prima alternatief biedt voor je luidruchtige smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business