Reviews

Review HP Envy Leap Motion: zwaaien naar je laptop

Voordelen
Krachtige desktopvervanger
Prima scherm
Nadelen
Overbodige Leap Motion
Geen SSD
Aanbevolen prijs: €1399
Waar te koop?
Totaalscore 8
Een laptop bedienen door met je handen te zwaaien? Het klinkt als een scène uit Minority Report, maar met de HP Envy Leap Motion kan het echt.

Een laptop blijft een laptop: touchpad, toetsenbord en scherm, meer is er niet aan. Bij HP hebben ze daar een andere visie op en ze lanceren daarom de HP Envy Leap Motion. Waarin verschilt deze van klassieke laptops? Het donkere balkje onder het toetsenbord registreert bewegingen in de lucht. Geen vettige vingers meer op het aanraakscherm wanneer je met Windows 8 werkt, klinkt als een goed plan. Maar werkt het ook zo goed?

Allereerst moet ik wel zeggen dat Leap Motion niet van HP is. De technologie is ook apart beschikbaar, maar dan heb je een apart balkje en een USB-kabel, terwijl alles hier geïntegreerd is. Bediening met je handen in de lucht, lukt dat goed? Er is initieel een flinke leercurve voordat je met Leap Motion aan de slag kan. Om te beginnen moet je je hand in het midden van het toetsenbord houden, anders wordt je hand niet herkend. Afhankelijk van je zithouding kan dat behoorlijk vermoeiend aanvoelen na een kwartiertje.

Handengewapper

Naast je hand worden ook je vingers gescand. Hiermee kan je verschillende ‘gestures’ uitvoeren, zoals in- en uitzoomen. HP heeft een heleboel softwaretoepassingen en spelletjes geïnstalleerd om optimaal gebruik te maken van de Leap Motion-controller, maar meer dan een gimmick is het niet.

Zeker wanneer je twee handen boven het toetsenbord moet houden, wordt het behoorlijk lastig om beide handen binnen het sensorbereik te houden. Waar zie ik wel potentieel voor de Leap Motion? Bij werkstations waar grafische tekeningen op een intuïtieve manier kunnen worden gemanipuleerd, mits enige oefening. Aangezien deze laptop daar iets te zwak voor is, is de technologie eerder leuk om te proberen dan echt noodzakelijk.

Dat de laptop te zwak is voor grafische professionelen betekent niet dat dit een trage laptop is. Integendeel, de snelle Core i7-processor doet prima zijn werk, net als de degelijke GeForce GT 750M. Om spelletjes te spelen dient de Envy Leap Motion zeker, maar ook om films te kijken. Het grote 17,3 inch Full HD-scherm ziet er prachtig uit. Leuke extra voor Windows 8: aanraakscherm. De Leap Motion-versie is de enige met een aanraakscherm, elke andere Envy met deze schermgrootte moet het zonder doen.

Flessenhals

Waar ik minder over te spreken ben, is de trage harde schijf zonder enige SSD (cache). Dit zorgt ervoor dat je een snelle machine hebt, maar soms toch tegen een bottleneck aanloopt. Gelukkig heb je in deze grote laptop wel plaats voor een extra SSD naast de klassieke harde schijf, maar voor deze prijs had ik die graag standaard gezien. De afwerking is wel op niveau met een knappe aluminium onderkant en een glasvezel bovenkant.

Als krachtige desktopvervanger is de HP Envy Leap Motion een heel interessante machine. Zelfs al gebruik je de Leap Motion-technologie niet, dat aanraakscherm is wel extra handig in deze versie. Tot nu toe de meest krachtige 17 inchlaptop die er toch nog elegant uitziet.

Specificaties HP SE 17-J120ED:

  • Scherm: 17,3 inch; aanraakscherm; 1.920 x 1.080 pixels
  • CPU: Intel Core i7-4702MQ
  • Graphics: Nvidia GeForce GT 750M
  • RAM: 16 GB
  • Opslag: 1,5 TB HDD
  • OS: Windows 8.1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business