Reviews

Getest: Lacie Rugged Thunderbolt 500 GB SSD

Wie op zoek is naar een externe harde schijf die bestand is tegen het ruwe leven op de baan, moet deze 'rugged' schijf eens bekijken. Snel is hij ook nog.

LaCie maakt al een hele tijd externe harde schijven die tegen een stootje kunnen. Niet dat je ermee moet gaan voetballen, maar de rubberen behuizing van deze "rugged" drives maakt hen beter bestand tegen schokschade. Volgens Lacie overleeft de schijf een val van 2 meter hoog, en is hij stof- en spatwaterdicht.

De nieuwste versie van deze stevige schijf bevat een solidstatedrive (SSD) in plaats van een normale harde schijf. Zo"n SSD-schijf gebruikt een vergelijkbaar geheugentype als de geheugenkaartjes van je camera, en bevat geen bewegende onderdelen waardoor de kans op beschadiging nog afneemt.

Bovendien is een SSD-schijf ook nog eens sneller dan een normale harde schijf. Wij probeerden deze schijf met de snelle Thunderbolt-aansluiting; heeft je pc geen Thunderbolt, dan kun je de ingebouwde USB 3.0 aansluiting gebruiken.

Het programma Disk Speed Test van Blackmagic Design registreerde een leessnelheid van 382 megabyte per seconde – een fractie minder snel dan de theoretische maximumsnelheid van de schijf zelf. De maximale schrijfsnelheid bedraagt 345 megabyte per seconde. Dat is snel genoeg voor de enorme bandbreedte van 4K-video. Tijdens een realistische test met de meegeleverde back-upsoftware haalden we een constante schrijfsnelheid van 162 megabyte per seconde. Naast deze back-uptool levert LaCie een programma om je bestanden met een sterk wachtwoord te beveiligen.

De SSD-versie van de Rugged Thunderbolt bestaat in 250 gigabyte (280 euro) en 500 gigabyte (470 euro). Dat is fors meer dan de versie met een gewone harde schijf (185 euro voor 1 terabyte, 275 euro voor 2 terabyte). De hoge lees- en schrijfsnelheid en de betere schokvastheid van de SSD-versie kunnen dat prijsverschil verantwoorden als die criteria belangrijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business