Reviews

Draadloos scannen met de nieuwe ScanSnap (korte test)

Met de nieuwe ScanSnap-scanner digitaliseer je belangrijke documenten waar je ook bent. En je hebt er zelfs geen kabels voor nodig.

PFU, een dochterbedrijf van Fujitsu, breidt zijn reeks van ScanSnap-documentscanners uit met de ScanSnap iX100. De ScanSnaps zijn uiterst mobiele scanners, en de nieuwe iX100 is de draagbaarste van allemaal.

Het toestel heeft het formaat van een stevig uit de kluiten gevallen laptopbatterij, maar weegt met 400 gram een stuk minder dan je zou verwachten. Ondanks het formaat heeft het ding heel wat functies in zijn mars, zoals ik tijdens een demonstratie zelf kon waarnemen.

Eenvoudig

Eerst en vooral viel het op hoe eenvoudig de ScanSnap te bedienen is. Over de installatie van de software kan ik mij niet uitspreken, maar een klein kind kan overweg met de iX100. Je activeert het kleine toestel automatisch wanneer je het openklapt, en scannen doe je door een document in te voeren en op de ene grote knop de klikken.

Scannen moet natuurlijk naar een toestel, en daarvoor moet de scanner verbonden zijn met een computer (Windows of OS X) of een mobiel toestel (Android of iOS). Verbinden kan je door de iX100 rechtstreeks aan een pc te kopellen met de bijgeleverde USB-kabel, maar die is niet nodig. De mobiele scanner ondersteunt wifi, zodat je een laptop, tablet of zelfs smartphone via wifi-direct draadloos kan verbinden. Wanneer je de scanner aan je computer koppelt met USB kan je tot slot een eenmalige wizard doorlopen om het toestel met het draadloze netwerk van je werkplek of je huis te verbinden. De ScanSnap zal die instellingen onthouden en in de toekomst automatisch met het draadloze netwerk verbinden.

Snel

De ScanSnap iX100 doet 5,2 seconden over een A4-pagina in kleur, wat het toestel volgens Fujitsu het snelste in zijn klasse maakt. De scanner detecteert automatisch het formaat van het te scannen document, net als de oriëntatie en de noodzaak om in kleur te scannen. Ik zie de iX100 documenten van alle kleuren en formaten in alle oriëntaties verwerken. Het resultaat op de pc is telkens een perfect uitgeknipt bestand zonder overbodige randen, dat dankzij de slimme software meteen juist georiënteerd is.

Een groot deel van de documentverwerking gebeurt aan boord van de scanner zelf, zodat de computer (of de tablet) afgewerkte documenten krijgt doorgestuurd. Kleine documenten (zoals visitekaartjes) kan je tegelijkertijd naast elkaar invoeren. De iX100 is slim genoeg om te beseffen dat het om twee verschillende papieren gaat. De bijgeleverde software is bovendien in staat informatie uit visitekaartjes te destilleren om invoer naar een extern programma te vereenvoudigen.

A3

Hoewel de iX100 een scanner op A4-formaat is, kan hij met groter overweg. Je zult dergelijke documenten wel moeten opvouwen waarna een algoritme ze terug aan elkaar naait op je computer. De functie, die ik niet getest zag, lijkt nog het best te vergelijken met het nemen en verwerken van een panoramafoto op je fototoestel.

Met de iX100 richten PFU en Fujitsu zich vooral op mobiele werknemers zoals verzekeringsagenten, salesmedewerkers en auditors, die op verplaatsing te maken krijgen met documenten die ze dankzij de SnanSnap onmiddellijk naar het kantoor kunnen doorsturen. De iX100 heeft dankzij de kleine en verrassend lichte batterij een autonomie waarmee hij maximaal 260 A4 pagina’s in kleur met 300 dpi kan scannen. Veel factoren zijn echter van invloed op de werkelijke autonomie, zoals hoe vaak je het toestel aan en uit zet. “Bij het inschakelen gaat de ScanSnap immers op zoek naar draadloze netwerken, wat telkens batterij gebruikt”, verduidelijkt productmanager Klaus Schulz.

Conclusie

Een demonstratie van het toestel ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Niet alle functies komen aan bod en de nodige software is reeds geïnstalleerd en geconfigureerd, dus over de eenvoud daarvan kan ik me niet uitspreken. Maar de iX100 presteert snel en consistent. Het ding lijkt enorm gebruiksvriendelijk en de resultaten van scans van documenten met verschillende formaten, kleuren en papiersoorten zijn telkens uitstekend.

De Fujitsu ScanSnap is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een adviesprijs van 229 euro exclusief btw. Bij de Scanner hoort een softwarepakket voor pc en Mac. Apps voor Android en iOS zijn gratis te downloaden, en zelfs de Kindle krijgt een applicatie via de Amazon Appstore.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business