Reviews

Welk beeldscherm kies je voor je foto’s?

Wie wat serieuzer met fotografie bezig is, zal de waarde van een goed beeldscherm ongetwijfeld waarderen. Welke monitoren zijn de beste keuze?

Wie professioneel of hobbygewijs met fotografie bezig is, zal de waarde van een goede monitor ongetwijfeld appreciëren. Welke monitoren zijn de beste keuze?

Foto’s bewerken is zinloos als je monitor geen goede kleurweergave verzekert. Een correct kleurbereik, een neutrale grijsschaal, een ruime kijkhoek en een correcte gammawaarde zijn daarom van groot belang.

Een goede 23 inchmonitor met full HD-resolutie (1.920 x 1.080 pixel) vind je vandaag al voor 200 euro of minder. Toch kiezen we bewust voor een grotere maat: een schermdiagonaal van 27 inch met een resolutie van 2.560 x 1.440.

[related_article id=”160734″]

Fotobewerking is immers veel handiger op een groot scherm, omdat je een groter deel van je foto op ware grootte kunt bekijken. Je plaatst op deze monitoren ook probleemloos twee vensters zij aan zij. De prijs is dan wel wat hoger, maar de investering is zeker de moeite waard.

Hieronder vind je vijf monitoren die ons zustermagazine Shoot heeft getest. Voor een uitvoerige tabel met alle specificaties en scores van deze beeldschermen verwijzen we je naar Shoot nummer 32, waarin het volledige artikel te vinden is. In de onlineversie daarvan op shoot.be lees je ook alvast alles over de drie belangrijke schermtechnologieën, de aansluitingen, de kleurruimte en kalibratie, plus tests van onderstaande schermen.

Philips 272P4QPJKEB

Deze Philips uit de zakelijke lijn richt zich op computergestuurd ontwerp en productie, maar lijkt ook een uitstekende keuze voor fotografie. (lees de volledige test.)

Iiyama XB2779QS

Deze Iiyama oogt groter dan zijn 27 inch schermmaat; dat hoeft niet te verbazen als je merkt dat hij 25 mm rand rondom het scherm heeft. (lees de volledige test.)

Eizo ColorEdge CX270

Eizo"s CX270 is de zwaarste en meest volumineuze monitor in deze test. Het zakelijke design in strak antraciet benadrukt het professionele karakter. (lees de volledige test.)

Dell U2713H

Met zijn matzwarte en zilveren uitvoering is de Dell het best te omschrijven als sober en zakelijk, maar toch stijlvol. (lees de volledige test.)

AOC q2770Pqu

Design staat niet echt hoog op de prioriteitenlijst bij AOC. Een eenvoudig kader in matzwart plastic, daar worden we niet wild van. Toch heeft de monitor heel wat andere prima kwaliteiten. (lees de volledige test.)
 

Niet vergeten: Samsung en LG
Samsung en LG bieden allebei uitstekende schermen die in dit dossier thuishoren, maar de huidige modellen worden momenteel vervangen. Voor de volledigheid vermelden we de huidige modellen nog.

De Samsung S27B970D gebruikt een PLS-scherm. Het scherm beschikt intern over een 16 bit-LUT voor hardwarekalibratie, de kleurmeter en software zijn wel optioneel. De fabriekskalibratie levert matige resultaten, met een iets te breed kleurbereik en vooral een veel te koele grijsschaal. Maar qua contrast scoort de Samsung goed. Het scherm ondersteunt geen Adobe RGB of 10 bit-kleur.

De LG 27EA83-D is een IPS-scherm dat Adobe RGB, sRGB en 10 bit-kleur levert. Ook hardwarekalibratie is mogelijk, meter en software zijn optioneel. De LG levert uit de doos bijzonder goede prestaties, met een prima grijsschaal en een bijna perfect kleurbereik. Het enige zwakke punt is een vrij pover contrast.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business