Reviews

Review Huawei Ascend Mate 7: Chinese reus

Voordelen
Vingerafdrukscanner
Mooie afwerking
Batterij
Nadelen
Camera
Interface (als je stock Android verkiest)
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Ascend Mate 7 van Huawei is een grote smartphone met knappe looks en een meer dan behoorlijk binnenwerk. We gingen met het toestel aan de slag.

De Ascend Mate 7, die Huawei recent voorstelde op IFA in Berlijn, is een grote smartphone met knappe looks en een meer dan behoorlijk binnenwerk.

De Mate 7 houdt zich niet aan naamgevingsconventies: het is namelijk de opvolger van Huaweis phablet Mate 2. We konden dit nieuwe vlaggenschip van het Chinese merk uitproberen.

Tja, beginnen we bij het begin: dit is een groot toestel. Met z"n schermdiagonaal van 6 inch is hij ietsje kleiner dan z"n voorganger van 6,1 inch, maar het blijft een rasechte phablet. Wel is Huawei erin geslaagd om de schermrandjes extreem dun te houden – de telefoon is in z"n geheel kleiner dan de meeste andere toestellen met dezelfde schermgrootte. De screen-to-body ratio van de Mate 7 is een indrukwekkende 83 procent, wat ertoe leidt dat het toestel aangenaam in de hand(en) ligt en er inderdaad uitziet als een en al scherm.

Dat scherm is een IPS lcd-paneel met een Full HD-resolutie, wat je met de afmetingen van het scherm een pixeldichtheid van 368 pixels per inch oplevert. Niet spectaculair, maar zeker afdoend – alles ziet er netjes scherp uit als je niet met je neus tegen het scherm gaat zitten turen. Ook de helderheid en het contrast zitten meer dan goed. Het scherm is daarmee een enorme verbetering tegenover de Mate 2, die maar over een HD-resolutie kon beschikken. Je kunt in de instellingen ook nog de kleurtemperatuur van het scherm bijstellen.

De Mate 7 ziet er verder ook ontegenzeggelijk goed uit. Ons testtoestel is een zilveren exemplaar. Er zal ook een donkergrijze versie te krijgen zijn, naast de goudkleurige duurdere variant. Hij is stevig gebouwd, met een slanke aluminium unibody-behuizing en voelt erg premium aan. Zeker niet slecht voor een phablet van deze prijs. Huawei heeft duidelijk goed gekeken naar de recente toestellen in HTC"s One-reeks, en dat kan alleen maar positieve effecten hebben.

De behuizing is aan de achterkant licht gekromd, waardoor de telefoon erg aangenaam in de hand ligt en nog dunner lijkt dan hij al is. Ook het gewicht van het toestel voelt aangenaam. Reken er echter niet op dat je dit toestel al te vaak met één hand zal gaan gebruiken, tenzij je werkelijk reusachtige handen hebt natuurlijk. Huawei wil dit wel aanmoedigen met de toevoeging van de One-hand UI, een modus waarbij je dial, toetsenbord en navigatietoetsen naar één kant verplaatst worden. Die modus functioneert ook naar behoren, maar echt comfortabel wordt het nooit.

Vingerlezer

Belangrijke toevoeging: een vingerafdruksensor, te vinden aan de achterkant van het toestel. Die verdient ook meteen een pluim: de plaatsing lijkt in eerste instantie misschien licht eigenaardig maar werkt in de praktijk perfect, en de sensor is in vergelijking met bepaalde andere Androidexemplaren uiterst accuraat. Het is er ook eentje van het type waar je je vinger simpelweg moet opleggen, zoals bij Apples iPhone, wat naar mijn mening veel beter werkt dan vegen.

Huawei werkte ook aan de algemene integratie en gebruiksvriendelijkheid van de sensor. Zo hoef je de telefoon niet eerst te wekken voor je hem ontgrendelt met je vingerafdruk; je legt je vinger op de sensor en wordt meteen naar je ontgrendelde homescreen gevoerd. Je kan ook instellen dat je bepaalde mappen of apps enkel kan openen met een vingerafdruk, en je kan bepaalde content op je telefoon automatisch laten verbergen als je een bepaalde vinger gebruikt om het toestel te ontgrendelen; perfect als je hem even aan een vriend wil doorgeven. Je kan de sensor ook gebruiken om foto"s te nemen, maar dat vond ik persoonlijk niet echt handig werken – als je je vinger op de sensor wil leggen kom je wel erg dicht in de buurt van de lens. De sensor werkt overigens ook met vochtige vingers (ja, we hebben het getest).

EMUI 3.0

Huawei"s ondertussen gekende Emotion UI kreeg in z"n derde versie een flinke make-over. De hele interface ziet er kalmer, minimalistischer en moderner uit en met de inbegrepen Themes-app kan je in een paar tikken andere thema"s installeren en tweaken die aangepast zijn aan de grootte van je toestel.

Verder voegt de EMUI-interface ook een paar handige features toe, zoals de ingebouwde motion controls, een notification manager en een aanpasbaar navigatiemenu in Android L-stijl.

Ook doet de interface erg z"n best om alle menu"s en instellingen, zoals de phone manager en batterij-monitoring, zo helder en overzichtelijk mogelijk te maken, en slaagt daar meer dan behoorlijk in. Een appmenu ontbreekt wel – wie daar groot belang aan hecht, is gewaarschuwd.

Prestaties

Gezien z’n zeer redelijke prijs zijn de prestaties van de Mate 7 voor sommigen waarschijnlijk een heel aangename verassing. De snelheid die Huawei’s eigen chipset haalt kan niet echt tippen aan die van de high-end Snapdragon-processoren in andere toestellen, maar reageert in de meeste gevallen nog steeds erg vlotjes. Ook zwaardere taken worden zonder morren uitgevoerd.

Huawei claimt wel dat de architectuur van hun processoren je batterij tot 50 procent langer kan laten meegaan. Hoewel we dat uiteraard niet exact kunnen controleren moet wel gezegd dat de batterij van de Mate 7 indrukwekkend is. Het is dan ook een exemplaar van niet minder dan 4100 mAh en dat werpt duidelijk vruchten af. Met één dag heeft de Mate 7 geen enkele moeite, en afhankelijk van je gebruik – en met een beetje hulp van de slimme batterijbesparende modi – kom je zonder al te veel moeite twee dagen door. Geen paniek als je ’s ochtends merkt dat je hem ’s nachts niet hebt opgeladen dus.

Huawei zet ook sterk in op de LTE-capaciteit van z’n toestellen en de Mate 7 is dan ook van een Category 6-niveau, wat inhoudt dat de telefoon downloadsnelheden tot 300 Mbps aankan als je provider en locatie dat ook toelaten.

Camera

De Mate 7 beschikt over een 13 MP-camera aan de achterkant en een 5 MP-exemplaar aan de voorkant. Die zijn beide perfect degelijk, maar niet wereldschokkend. De camera reageert wel aangenaam snel. De bijhorende camera-app is ook erg aangenaam om mee te werken en heeft een paar grappige features aan boord voor liefhebbers van panorama’s en selfies. Beide camera’s hebben ook een beauty-modus.

De Mate 7 verschijnt eind oktober in Europa, hoewel exacte data per land nog niet werden bekendgemaakt. De telefoon bestaat in twee versies, maar in België en Nederland wordt enkel het basismodel aangeboden, met 2GB RAM en 16 GB opslagruimte (uitbreidbaar tot 32 GB via een microSD-kaart) voor 499 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business