Reviews

Review: MacPhun Snapheal Pro

MacPhun is een maker van fotosoftware die alleen op een Mac draait. We kijken wat MacPhun te bieden heeft voor de serieuzere fotograaf.

MacPhun is een ontwikkelaar van beeldbewerkingssoftware die, zoals de naam het aangeeft, alleen op een Mac draait. Die toestellen zijn in fotografische milieus populair; daarom gaan we even kijken wat MacPhun te bieden heeft.

MacPhun heeft behalve wat kleinere apps vier serieuze fotografieprogramma’s in de aanbieding. Alle geteste programma’s zijn beschikbaar als een Lightroom- en Photoshop-plug-in, maar ook als op zichzelf staand pakket.

[related_article id=”160734″]

Vlekken verwijderen
Snapheal Pro bevat een aantal basisfuncties die vergelijkbaar zijn met het Basic (Standaard)-paneel uit Lightroom of Adobe Camera Raw. Toch zal je het pakket normaal eerder gebruiken voor de retoucheermogelijkheden. Met Snapheal kan je namelijk makkelijk vlekken en andere ongewenste elementen uit een foto verwijderen, waarbij de verwijderde plek automatisch ingevuld wordt.

Net zoals de optie Content Aware Fill (‘Vullen met behoud van inhoud’) in het veel duurdere Photoshop, wil het resultaat variëren tussen magisch en onbruikbaar. Als automatisch retoucheren niet werkt, kun je de eenvoudige kloonstempel gebruiken.

Het toepassingsgebied varieert van het weghalen van puistjes en huidoneffenheden tot het verwijderen van grote ongewenste elementen. MacPhun biedt je daarvoor drie verschillende modi: Global (om grote voorwerpen te verwijderen), Local (kleinere imperfecties) en Dynamic (best voor het retoucheren van huidoneffenheden). Elk van die drie opties heeft op zich drie verschillende kwaliteitsinstellingen. Daarnaast is er een kloonstempel zoals je in wel meer fotobewerkingpakketten vindt.

Snel is de software niet: op mijn redelijk recente iMac laat de beste instelling toch wel eventjes op het resultaat wachten. Bij MacPhun weten ze dat blijkbaar ook en daarom word je tijdens het wachten afgeleid met wat triviaweetjes. Zo weet ik nu dat er 35 badkamers in het Witte Huis zijn. Leuk voor de kwissers onder ons, maar persoonlijk had ik liever dat de boel wat meer vooruitging.

Een optie kan zijn om eerst met een mindere kwaliteitsinstelling te ‘verkennen’ en wanneer het resultaat er goed uitziet een hogere kwaliteit te kiezen. Dat levert vreemd genoeg niet altijd een beter resultaat op.

Snapheal Pro is vooral handig voor het verwijderen van ongewenste elementen in een foto. Het verwijderen van de twee dames op de bijgevoegde foto gaat echter probleemloos automatisch.

Ondanks dat het soms lang wachten is op een resultaat, kan Snapheal toch soms kleine wonderen verrichten, zoals de voorbeelden op de MacPhun-website ook aangeven. Net zoals bij Photoshops Content Aware Fill moet je soms strategisch te werk gaan: een groot probleem opdelen in kleinere problemen en die een voor een – desnoods zelfs met verschillende algoritmes – te lijf gaan. Ook het elkaar laten opvolgen van meerdere retoucherondes over (een deel van) het te verwijderen gebied kan soms betere resultaten opleveren.

De volledige review over alle vier de plug-ins van MacPhun vind je hier op onze zustersite shoot.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business