Reviews

Parallels Access 2: de kracht van een desktop op je tablet

Voordelen
Snelle interface
Efficiënt en intuïtief
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Jaarlijks abonnement
Moeilijk te verwijderen
Aanbevolen prijs: €19.99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Parallels Access geeft vanaf een mobiel toestel toegang tot een computer op afstand, en doet dat in een omgeving aangepast aan de touchinterface.

De meeste Mac-gebruikers hebben waarschijnlijk al wel eens gehoord van Parallels, het programma waarmee je al jaren op een veilige manier een virtuele versie van Windows op je Mac kan draaien.

Het recent volledig vernieuwde Parallels Access, een app voor iOS en Android, geeft je nog een andere mogelijkheid: elke computer besturen van op een van je mobiele toestellen. Wij testten zelf de iOS-versie van de app, maar de functionaliteit van de Android-app is identiek.

Parallels Access is een remote-access-app waarmee je toegang krijgt tot je computer op een mobiel toestel. Het sterke punt in vergelijking met andere gelijkaardige apps is het feit dat Access werkt tussen verschillende besturingssystemen: je kan er dus een Mac of Windows-pc mee bedienen van op elk iOS- of Androidtoestel. Het nut van zo’n toepassing hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen: je kan nu eenmaal niet élk bestand altijd en overal bij de hand hebben.

Om met Access te werken hoef je alleen de gratis app te downloaden op je mobiele toestel, in te loggen met je betaalde Parallels-account (of de gratis trial van twee weken), en de agent te installeren op je computer. Geen enkel probleem, maar er is wel een lastig kantje aan die agent-applicatie: er zit geen uninstaller inbegrepen, en de enige manier om de app van je systeem te verwijderen is door het downloaden van een script op Parallels" website. Daarenboven word je standaard en zonder expliciete toestemming ingeschreven in een programma om gebruikersdata te verzamelen voor diagnostics; je kan deze instelling uitschakelen, maar het is naar mijn mening opnieuw niet correct.

Speciale launcher

Het verbinden van twee toestellen is eenvoudig; ze moeten alleen maar allebei toegang hebben tot het internet. Het beste aspect van Access is de manier waarop de inhoud van je computer wordt weergegeven op het kleinere scherm van je tablet of smartphone. Access gebruikt een launcherscreen waarop je alle applicaties van op je computer (niet van harde schijven – Access heeft enkel toegang tot je Applications-map) te zien krijgt en kan openen. Heb je meerdere apps en documenten openstaan, dan kan je daar met de appswitcher op een snelle manier tussen wisselen.

Als je een programma selecteert, opent dat automatisch schermvullend. Naast de gebruikelijke controls krijg je rechts een balkje met een aantal extra commando’s. Ook de manier waarop de apps zelf draaien verdient een vermelding: dankzij features als Smart Tap, waardoor de app op schijnbaar magische wijze begrijpt op welk menu-item je eigenlijk probeert te klikken, krijg je niet het gevoel alsof je een volledige desktop probeert te bedienen op een veel te klein scherm.

Parallels is een uiterst robuuste manier om je computer van op afstand te kunnen bedienen. De interface en de Smart Tap-technologie maken die ervaring productiever en gestroomlijnder. De abonnementsprijs en de twijfelachtige settings – data verzamelen, automatisch vernieuwende abonnementen zonder waarschuwing, de app niet kunnen verwijderen zonder gebruik te maken van een script – kosten de applicatie echter punten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business