Reviews

Google Nexus 9

Voordelen
Android 5.0 Lollipop
Mooie hardware
Snelle SoC
Nadelen
Geen prijsbreker
Apart schermformaat
Geen aangepaste tabletapps
Aanbevolen prijs: €389
Waar te koop?
Totaalscore 7
Google brengt opnieuw een pure Android-tablet op de markt, maar deze keer is het geen prijsbreker. Is hij dan nog wel de moeite?

Waar Google twee jaar geleden de wereld verraste met een spotgoedkope, degelijke 7 inchtablet, maakt het nu ineens een 180 gradenbocht. Weg is het voordelige prijskaartje, alles moet voortaan piekfijn in orde zijn en spierballen moeten rollen. Het resultaat is de Google Nexus 9, een 9 inchtablet met 4:3-schermverhouding zoals de Apple iPad.

Google heeft samen met HTC de Neuxs 9 gebouwd, en hij ziet er heel degelijk uit. Het aluminium chassis voelt stevig aan, en de zachte kunststof achterkant zorgt ervoor dat je niet moet vrezen voor krassen. Het Nexuslogo is groot maar fijn gegraveerd in die achterkant. Google vind dat je best trots mag zijn op je Nexustoestel.

De tablet is echter verrassend dik. Het formaat stoort niet, maar in vergelijking met andere Androidtablets en zeker naast de iPads waarmee de Nexus 9 wil concurreren, komt er een zeker baksteengehalte naar boven.

Binnenin is dus plaats genoeg voor de forse Nvidia Tegra K1-chip, met uitzondering van de iPad Air 2 de snelste onder de tablets. Vooral op grafisch vlak kent het geen gelijke. De Nexus 9 heeft vergelijkbare ingewanden als Nvidia’s Shield gametablet zodat het spelen van een spel met graphics van consoleniveau tot de mogelijkheden behoort. Verder vinden we een verdienstelijke 2 GB RAM onder de motorkap.

Het scherm ziet er best goed uit, met een beeldresolutie van 1.536 bij 2.048 pixels. Wanneer we rechtstreeks vergelijken met de iPad Mini Retina, of zelfs met de iPad Air 2, dan moet de Nexus 9 nog wel het onderspit delven in schermkwaliteit.

Primeur op de Nexus 9 is Android 5.0 Lollipop. Dat alleen maakt van deze tablet een interessante attractie, maar het gebrek aan degelijke apps voor Androidtablets blijft helaas ook hier bestaan. De meeste apps zijn ‘opgeblazen’ varianten van de telefoonvarianten, en dat ziet er niet goed uit op een 9 inchscherm.

De Nexus 9 komt in twee varianten. Bij de basisversie krijg je 16 GB opslagruimte, voor een kleine 100 euro meer verdubbelt die opslagcapaciteit. Helaas is het interne geheugen niet uitbreidbaar met een microSD-kaart. Daarmee volgt de Nexus 9 de lijn van zijn voorganger.

Tijdens onze batterijtest, waarbij we de tablet continu een filmpje in een loop lieten afspelen, hielt de tablet het 14 uur vol, wat twee uur meer is dan de iPad Air 2.

Het voordeel van de Nexus-lijn is dat je voor een bepaalde tijd gegarandeerd de laatste nieuwe Androidversie ontvangt, en dat zo snel mogelijk. Vind je dat spannend, dan is de Nexus 9 best een aanrader, maar voor de beste Androidervaring kies je beter de Sony Xperia Z2 Tablet of Samsung Galaxy Tab S 10.5. Wie even geduld heeft zal Lollipop immers ook op deze toestellen zien verschijnen.

Benchmarks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business