Reviews

Review HTC Re: goed idee, matige uitvoering

Voordelen
Uniek ontwerp
Snel actief
Nadelen
Matige kwaliteit
Aanbevolen prijs: €169
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Re van HTC is een actiecamera die vooral opvalt door zijn opmerkelijke uiterlijk, maar niet zozeer door uitzonderlijke prestaties.

Hij lijkt een beetje op een periscoop of een puffer, maar niets is minder waar. De Re van HTC is een kleine actiecamera waarmee je snel en eenvoudig foto’s of video’s kan schieten.

Op de camera is geen schermpje of zoeker te bespeuren en dat is een bewuste keuze. HTC wil dat we stoppen met ons leven door het scherm van onze smartphone te beleven. In plaats daarvan mik je de Re willekeurig in de richting van wat je wilt vastleggen en de breedhoeklens, met een ruim gezichtsveld van 146 graden, zorgt ervoor dat alles in beeld komt, zonder dat jij je zorgen moet maken over de kadrering.

De lens heeft een vast diafragma van f/2.8, wat minder is dan wat je vandaag in de camera’s van topsmartphones terugvindt. Achter de lens gaat een 16 megapixel CMOS-sensor van Sony schuil. Die is dan weer groter dan wat je in de meeste smartphones vindt, maar niet uitzonderlijk in vergelijking met andere actiecamera’s en compactcamera’s, zoals de GoPro Hero 3 en Sony CyberShot.

Losse pols

Dankzij zijn langwerpige, buisachtige vorm, kan je de Re gemakkelijk met één hand te bedienen. De sluiterknop zit bovenaan in de plooi van de tube, zodat je duim er natuurlijk op rust wanneer je het apparaat in je vuist klemt. Dat maakt het alvast eenvoudiger om vanuit de losse pols beelden te schieten dan met een smartphone, of je kan de Re op een statief vastdraaien.

Hoewel de Re onder de noemer actiecamera valt, is hij niet zo zeer geschikt voor gebruik in extreme situaties. Het cameraatje is slechts waterdicht tot een diepte van 1 meter voor een periode van 30 minuten, en we kunnen ons inbeelden dat hij een zware klap tegen de grond alleen in het beste geval overleeft. Er zijn wel optionele accessoires beschikbaar die de Re iets beter bestend kunnen maken tegen de verschillende natuurkrachten.

De camera wordt opgeladen via een microUSB-poort onderaan de buis – HTC schat het batterijleven op anderhalf uur continu filmen in 1080p – en biedt ruimte voor een microSD-kaartje. Standaard wordt een kaartje met een capaciteit van 8 GB meegeleverd, maar de Re slikt kaartjes tot en met 128 GB.

Leercurve

De bediening van de Re is erg eenvoudig, maar niet zo intuïtief, waardoor er toch een leercurve is waar je overheen moet. Zoals eerder vermeld is er geen scherm, maar dat is niet het enige wat ontbreekt. De camera heeft ook geen aan/uit-knop. HTC heeft de buis in plaats daarvan van sensoren voorzien die kunnen detecteren wanneer je de camera vastneemt. Van zodra je de Re bovenhaalt, is hij dus klaar voor gebruik en dat is een groot pluspunt ten opzichte van een smartphone of andere camera.

Druk eenmaal kort op de sluiterknop en je maakt een foto. Houd de knop enkele seconden ingedrukt en de Re begint video op te nemen met een resolutie van 720p of 1080p, en aan 30 frames per seconde. Een licht- en geluidsignaal geven je feedback wanneer je een foto maakt of begint te filmen.

De enige andere knop op de camera zit onder de lens en laat je kiezen om te wisselen tussen normale video of video in slow-motion aan 96 frames per seconde. In die laatste modus wordt geen audio opgenomen. Stop je met in slow-motion filmen, dan schakelt de camera uit zichzelf weer over naar de normale videomodus.

App

Bij de Re hoort een app, beschikbaar voor Android en iOS, die je kan gebruiken om de camera vanop afstand te bedienen. In dat geval krijg je op je smartphone wel te zien wat er in beeld komt, en heb je dus meer controle over de kadrering.

De applicatie laat eveneens toe om je foto’s en opnames naar je mobiele toestel te downloaden, zodat je ze kan bewerken en delen, en er is een speciale timelapsemodus. Daarmee kan je een reeks foto’s maken over een bepaalde tijdsperiode, om die vervolgens te compileren tot een video. Sinds een update begin dit jaar kan je bovendien je opnames rechtstreeks via Youtube streamen.

Klein scherm

De resultaten van de Re zijn vooral goed wanneer je ze bekijkt op het kleine scherm van een smartphone of tablet. Wanneer je de foto’s en video’s op een groter scherm bekijkt, merk je al snel verlies in details.

Video’s ogen niet altijd even vloeiend aan 30 frames per seconde, maar de beeldkwaliteit is – op een klein scherm – wel acceptabel, ook bij minder licht of onder water. Dat geldt overigens ook voor de foto’s.

De Re maakt gebruik van elektronische beeldstabilisatie, maar dat is helaas niet zo efficiënt als optische beeldstabilisatie. Al wandelend filmen lukt nog net, maar bij zwaardere schokken gaat je beeld aan het dansen.

Conclusie

Het is moeilijk om de Re een echte actiecamera te noemen, daarvoor schiet hij op enkele cruciale punten net iets te kort. HTC spreekt dan ook liever van een companion-camera, maar zelfs dan is er nog wat werk aan het concept. Vooral de kwaliteit mag nog een stuk worden opgeschroefd.

Desalniettemin is de Re wel een uitstekend alternatief voor je smartphonecamera. Zijn opmerkelijke ontwerp leent zich ideaal voor het schieten van snelle foto’s of video’s vanuit de losse pols, en doordat hij aan springt van zodra je hem vast neemt, zal je nooit meer te laat zijn om de dolle fratsen van gezinsleden of huisdieren op de gevoelige plaat vast te leggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business