Reviews

Review HP Pavilion Mini: elk scherm een all-in-one

Voordelen
Eerlijke prijs
Mooie vormgeving
Klein
Nadelen
Trage harde schijf
Prestaties zijn niet zo interessant
Aanbevolen prijs: €479
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Pavilion Mini maakt van elk scherm een all-in-one, maar biedt verder weinig spannends onder de motorkap.

De Pavilion Mini is een klein computerdoosje dat je weg kan steken aan de achterkant van je scherm, om zo een soort eigen All-in-One te knutselen. Toch mag de kleine computer gezien worden: de Mini is mooi vormgegeven en voelt kwalitatief aan, ondanks de positionering als budgetcomputertje. Wij keken naar de HP mini 300-30, de krachtigste van HP’s drie nieuwe minimodellen.

De mini is uitgerust met de nodige aansluitingen: een DIsplayPort, ethernetpoort, HDMI-aansluiting, SD-kaartlezer en hoofdtelefoon-aansluiting tekenen allemaal present, net als vier usb 3.0-poorten. Draadloos kan je genieten van wifi en Bluetooth 4.0.

Met een terabyte aan ruimte is de harde schijf meer dan groot genoeg. Wat ons betreft mocht de HDD gerust iets kleiner zijn, want het model dat HP nu gebruikt is met 5400 rpm aan de trage kant. Er zijn voldoende mensen die liever een terabyte HDD hebben dan een SSD van 128 GB, maar in budgettoestellen kiezen wij toch eerder voor die laatste. De dingen zijn wonderbaarlijk in het compenseren van iets tragere hardware. Wie geen speciale plannen heeft met z’n computer zal echter genoegen nemen met de prestaties van de Pavilion Mini, die verder is uitgerust met 4 GB aan RAM geheugen en een Intel i3-4025U (2 cores, 4 threads @ 1,9 GHz). Een snelheidsduivel is deze Pavilion dus absoluut niet, maar je betaalt voor een budgetpc in een doosje en dat krijg je ook. Ook grafisch stelt deze kleine computer weinig verrassend niets voor. Moet er af en toe gegamed worden, dan ben je hier niet aan het juiste adres.

Koop de Pavilion Mini dus niet wanneer je iets zwaardere taken wil verrichten zoals foto’s of video’s wil bewerken, het toestel is beter geplaatst als combo van een multimediacenter en een computer voor lichte productiviteit. Surfen en office gebruiken werkt wel vlot genoeg. Als mediacomputer voor in de woonkamer heeft de Pavilion het voordeel dat alle mediagerelateerde plug-ins zullen werken in de Windowsomgeving. Met een draadloze muis en bijhorend toetsenbord is het dan ook perfect mogelijk om webpagina’s te bezoeken en films af te spelen van in de zetel achter de televisie. Beiden zijn helaas niet meegeleverd. Dergelijk gebruik verklaart eveneens de keuze voor de grote maar trage harde schijf. Als mediacenter biedt de Mini voldoende ruimte voor een erg uitgebreide collectie van foto’s, films en muziek.

De Pavilion Mini is dus lang niet slecht, maar het toestel heeft een probleem. Als prestaties echt niet belangrijk zijn kan je voor goedkopere Windowssystemen opteren, en wanneer je net wel iets meer pk’s onder de motorkap wil zijn er geavanceerdere, duurdere systemen. Eigenlijk is de Pavilion Mini te snel om tot de trage budgettoestellen te behoren, maar net te traag voor wie echt iets meer wil. De Mini valt dus tussen twee productcategorieën die een breder publiek aanspreken. Bovendien moet de Pavilion concurreren met de goedkopere Chromeboxen, waarvan HP overigens ook zelf een exemplaar op de markt heeft.

De vraag is dus of de Mini zeker het toestel voor jouw is. Koop het ding met een gerust hart, maar vraag je langs de ene kant af of een Chromebox niet volstaat, en langs de andere kant of je het niet erg vindt af en toe iets langer te wachten op een programma dat moet laden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business