Reviews

Review MSI WS60: krachtig werkpaard

Voordelen
Design
krachtig
snelle opslag
thunderbolt
fullHD
Nadelen
Relatief flets scherm
autonomie
Aanbevolen prijs: €2.399
Waar te koop?
Totaalscore 8
De WS60 van MSI is een grafische krachtpatser, maar de grote laptop is niet gericht op de doorsnee gamer.

WS staat voor workstation, en dus is deze 15,5-inch computer gericht op een professioneler publiek. Onder de motorkap zit een Nvidia Quadro K2100M en de aandachtige lezer weet wat dat wil zeggen: MSI wil met de WS60 de grafische designers aanspreken. De ultrakrachtige mobiele grafische kaart van Nvidia is speciaal voor professionele toepassingen ontworpen. Denk daarbij aan onder andere Autodesk.

Hoewel de WS60 veel weg heeft van de op gamers gerichte GS60, kan je de grafische kracht niet omzetten in een hoge framerate voor je favoriete spellen. Daarvoor wordt de quadroreeks niet ontwikkeld en dus ondersteunen de drivers geen spellen. Shadow of Mordor op 1080p in hoge kwaliteit is bijvoorbeeld net niet speelbaar.

Voor de professionals heeft dit toestel wel heel wat pk’s in huis. De SSD onder de motorkap maakt het verplaatsen van gigantische bestanden een peulenschil, en MSI biedt zelfs een variant met 2 SSD’s in RAID-0 aan voor als het echt belachelijk snel moet gaan. Verder wordt deze laptop aangedreven door een Intel Core i7-4710HQ. Dat is een echte i7, geklokt op 2,5 GHz, en dus geen slappe U-variant die nauwelijks een i5 overstijgt. Natuurlijk moet een dergelijke laptop ook voldoende RAM hebben en 16 GB valt zeker onder die noemer. We ronden onze rondleiding langs de ingewanden af bij de harde schijf van 1 TB: die compenseert de beperkte opslagcapaciteit van de SSD, die maar 1280 GB te bieden heeft.

Op PC Mark 7 haalt de MSI een score van 5301. Heel wat high end-laptops die we al onder handen namen, komen in de buurt, maar we namen er nog geen vast die de score evenaart. De processor doet het met een cinebench-score van 570 ook erg goed: enkel de BTO X-Book die we een half jaar geleden onder handen namen, deed het met zijn i7-4710MQ beter. Omdat dit een professioneel toestel is, wordt het geleverd met Windows 7 Pro. Intussen is Windows 10 uit en is een upgrade, indien gewenst, natuurlijk mogelijk.

Niet alles is rozengeur en maneschijn: kracht komt aan een prijs, letterlijk in euro’s, maar ook figuurlijk: veel meer dan drie uur autonomie moet je hier niet verwachten. Ook het scherm blaast ons niet weg. Het heeft wel een antiglanslaag en natuurlijk is het niet slecht, maar al bij al zijn de kleuren eerder flets te noemen. Voor professionals waar accurate kleurweergave uitmaakt, is het relevant dat de kleurenrange van dit toestel iets smaller is dan die van de concurrentie.

Wat aansluitingen betreft, is deze laptop uitstekend voorzien: 3 usb 3.0-poorten, een HDMI-aansluiting, SD-kaart-sleuf en ethernetpoort zijn aanwezig. Ook een Thunderbolt-aansluiting is van de partij, zodat dit toestel desgewenst mooi samenspeelt met een ultrasnelle externe schijf, interessant voor videobewerking op locatie.

De WS60 is samengevat een erg goed en erg krachtig werkpaard met enkele beperkte gebreken. Of dit toestel iets voor jou is, hangt vooral af van wat je van plan bent met de laptop te doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business