Reviews

Review Chromecast 2.0: Mooier en beter

Voordelen
Eenvoudig in installatie en gebruik
Compatibel met mobiele toestellen maar ook computers (via de browser)
'Sociaal' casten
Fotovoorstelling via Google Foto's
Nadelen
Verbindingsproblemen op netwerken met meerdere acces-points
Weinig echt vernieuwingen tegenover versie 1.0
Aanbevolen prijs: €39
Waar te koop?
Totaalscore 9
Na het succes van de eerste Chromecast brengt Google een nieuwe editie van de dongle op de markt. Met het toestel maak je van ieder televisietoestel een Google-tv.

De eerste Google Chromecast was een succesproduct. De eerste generatie van het hdmi-stickje kwam al in de zomer van 2013 uit, maar in België moesten we nog tot 2014 wachten alvorens Google het product in z’n winkel aan bood. Met versie 2.0 van het toestel zit ons land in de eerste ronden, wat wil zeggen dat je het ding al sinds midden oktober in huis kan hebben.

Nieuwe generatie

De nieuwe Chromecast is een opvolger van de oude in de rechte lijn. Er is dus geen reden meer om de oude te kopen moest je die ergens vinden, niet in het minst omdat de twee toestellen voor dezelfde adviesprijs over de toonbank gaan: 39 euro. Voor dat geld krijg je een klein rond ding dat in de drie kleuren van de Belgische vlag beschikbaar is. Aan de ene kant van de kleine cilinder vind je een korte hdmi-kabel, langs de andere kant een micro-usb-ingang voor de stroom. Het design van de Chromecast 2.0 wijkt sterk af van de vorige editie en dat is positief. Doordat het toestel geen stick meer is maar een korte hdmi-kabel heeft, kan je het eenvoudiger in je televisietoestel steken. Bovendien is het product veel mooier, al denk ik niet dat dat erg relevant is. In 99 procent van de gevallen woont de Chromecast achteraan de tv uit het zicht.

Netwerkstreamer

De Google Chromecast dient om content snel en handig te streamen naar je tv-scherm. Denk daarbij aan Youtube-video’s, Netflix, Google Movies, je eigen Plex-films en series maar ook afbeeldingen in Google foto’s. Op het eerste zicht is de Chromecast zo een soort draadloze hdmi-kabel maar er is een belangrijk verschil. In zijn hart is de dongle een toestel om te streamen. Video’s en foto’s moeten dus van een netwerklocatie komen. Dat kan het internet zijn (zoals Netflix) of het lokale netwerk (een mediaserver) maar een lokale video vanop je tablet afspelen lukt niet zomaar.

Een foto of video stuur je naar je Chromecast door in een compatibele app op je mobiele toestel op het Cast-icoon te klikken. Je tablet of smartphone wordt vervolgens een afstandsbediening voor de video die op je televisie afspeelt.

Plug-in

Ook via je computer kan je content naar de Chromecast sturen. Daarvoor heb je de Chrome-browser met Chromecast-plug-in nodig. Hetzelfde Cast-icoon verschijnt vervolgens in je browser, waarna je een tabblad naar je tv kan zenden. Is de webpagina in kwestie compatibel met Chromecast (zoals bij onder andere Plex of Netflix), dan wordt je computer eveneens een afstandsbediening, is de tab in kwestie niet compatibel, dan wordt de inhoud zowel op je televisietoestel als op je computerscherm weergegeven.

De content wordt in de regel niet vanop je smartphone of computer naar de Chromecast gestuurd. Je toestel laat aan de dongle weten waar de content te vinden is, waarna de Chromecast de stream zelf oppikt. Je kan je smartphone dus voor iets anders gebruiken tijdens het streamen. Dat is ook de reden waarom je niet zomaar lokale content vanop de smartphone kan casten. Met recentere versies van Android is het wel mogelijk om je scherm via de Chromecast op de televisie te dupliceren. Dat werkt iets minder vlot, maar het is een relatief eenvoudige manier om toch lokale video op de televisie te krijgen, zonder dat je een mediaserver dient aan te maken.

Niet zo veel verschil

In dat opzicht is de Chromecast 2.0 identiek aan zijn voorganger. Onder de motorkap is er echter een flink verschil. Versie 2.0 kan casten in de hogere full hd-resolutie en het duurt aanzienlijk minder lang om een foto of video naar het tv-scherm te sturen. Dat kan omdat de nieuwe Chromecast probeert te raden wat je wil casten, en hij vervolgens de content op de achtergrond al klaar zet.

Bij het nieuwe toestel hoort ook een nieuwe app. Die app centraliseert alle Chromecast-compatibele toepassingen op je telefoon of tablet. Broodnodig, voordien moest je zelf door de appwinkels van Google of Apple snuffelen op zoek naar compatibele apps. De app heeft drie tabs: onder What’s On zie je snelkoppelingen naar applicaties die werken met de Chromecast, bij Devices pas je de instellingen van de Chromecast aan en Get Apps suggereert relevante applicaties. De Chromecast-app maakt het gebruik van de dongle een stuk overzichtelijker. Wie een oude Chromecast bezit zal misschien al ontdekt hebben dat de nieuwe app ook werkt met het oudere toestel.

Vlotte installatie

Om van start te gaan met de Chromecast moet je een pijnloos installatieproces volgen. Nadat de dongle in de televisie zit moet je het juiste kanaal kiezen en de instructies volgen. In casu moet je de Chromecast-app openen, je Chromecast een naam geven en hem verbinden met je wifinetwerk. Zorg dat je je wifiwachtwoord bij de hand hebt. Omdat de Chromecast een streaming-toestel is zal hij niet werken zonder internetverbinding. Na de installatie voerde mijn Chromecast een automatische update uit, waarna Google een filmpje toont waarin de mogelijkheden van het toestel uit de doeken worden gedaan.

Netwerkproblemen

Wie een range-extender gebruikt om z’n wifinetwerk onder dezelfde naam te versterken kan hier problemen ondervinden. Indien twee toestellen hetzelfde wifi-netwerk uitzenden zal de Chromecast enkel zichtbaar zijn voor je smartphone of tablet wanneer beiden via het zelfde toegangspunt met het netwerk verbonden zijn. Heb je dus een router en een range extender, dan moeten zowel je smartphone als je Chromecast via de router of de range extender verbonden zijn. Hangt de Chromecast aan het net via de extender en je smartphone via de router, dan vinden beide toestellen elkaar niet. Dat is een vervelend probleem dat de eerste Chromecast ook al had, maar niet verholpen is. Een computer die via een ethernetkabel op het netwerk zit, lijkt de Chromecast altijd zonder fout te vinden.

Gastmodus

Wie in dezelfde kamer als de Chromecast zit kan er content naar sturen zonder met het wifi-netwerk verbonden te zijn. Denk daarbij aan vrienden die langskomen voor een avondje grappige YouTube filmpjes-kijken. Iedereen kan dan een filmpje casten vanop zijn smartphone. Die wordt als gast herkend. De verbinding komt tot stand via een ultrasoon signaal dat niet door de muren van een kamer kan. Zo kunnen de buren niet zomaar iets op je tv tevoorschijn toveren. Dat ultrasoon verbinden lukt niet altijd, maar als alternatief verschijnt er dan een pincode op het scherm waarmee je als gast toch aan de Chromecast kan.

Tot slot kan je eenvoudige spellen spelen via de smartphone. Je telefoon doet dan dienst als controller. Iedereen heeft stilaan een smartphone, dus iedereen die je over de vloer krijgt kan meespelen.

De Chromecast 2.0 verschilt niet zo veel van zijn voorganger. Versie 2.0 doet voornamelijk hetzelfde maar dan beter. In combinatie met de nieuwe app is dit goedkope toestel een must-have voor wie geen smart-tv heeft. Heb je al een oude Chromecast? Dan hoef je niet meteen over te stappen. Op een snelheidsboost, een hogere resolutie en een betere vormgeving na verandert er eigenlijk amper iets.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business