Reviews

Review Samsung Gear S2: klassevolle middenmoot

Voordelen
Stijlvol
Prachtig scherm
Leuke bediening
Werkt met (bijna) alle Androids
Voelt duurzaam aan
Nadelen
Prijs
Beschikbare apps
Slechte navigatie
Niet intuïtief genoeg
Batterij
Aanbevolen prijs: €350
Waar te koop?
Totaalscore 6
Met zijn Gear S2 komt Samsung eindelijk met een smartwatch dat werkt voor bijna alle Android-gebruikers. Maar is het de moeite en het geld waard?

Een smartwatch testen zorgt meestal voor een gevoel van ‘openbaring’. Alsof er een nieuwe wereld voor mij opengaat. Ik ben zelf de trotse bezitter van zowel de Pebble als de Pebble Time en heb ook een hele tijd rondgelopen met een LG G Watch. Ik weet wat er mogelijk is met wearables en ik weet waar de beperkingen liggen. Als we de Samsung Gear S2 bekijken op die schaal mogelijkheden-beperkingen, zien we dat de Gear er net tussenin valt. Een kleine openbaring dus.

Android Wear en Tizen

Een LG G Watch blinkt uit door zijn gebruiksgemak. Je veegt jezelf een baan door het leven dankzij de makkelijke en intuïtieve gebruiksinterface. Een Pebble is nog simpeler, maar dat betekent helaas ook beperkter. De Gear S2 was allesbehalve simpel, zeker niet beperkt, en helaas ook verre van intuïtief te gebruiken.

Bij Android Wear zijn alle apps opgebouwd volgens dezelfde logische structuur: je scrollt naar beneden om te zoeken tussen de apps, binnen een app swipe je naar onder of naar rechts voor meer info en dat is het. Bij Tizen, het besturingssysteem waar Samsung zijn horloges op laat draaien, verschilt het per app. Nu eens moet je tikken, ingedrukt houden of naar opzij swipen, de andere keer moet je verticaal schuiven. Heel verwarrend en het duurt in het begin altijd veel en veel te lang vooraleer je vindt wat je zocht.

Mooi maar meedogenloos

Dat is zonde, want de apps zien er heel mooi ontworpen uit. De kwaliteit van het scherm is fantastisch, de kleuren spatten van het scherm. Toch ga je je daaraan ergeren wanneer iets niet werkt zoals je het zou verwachten. Wanneer het wel werkt, is het wel een fijne ervaring; zonde dat dit niet altijd het geval is. Niet alleen de apps worden zo onoverzichtelijk, het is ook erg wennen aan de vele startschermen en de verschillende manieren om in apps te geraken. Ik mis het gevoel dat er een duidelijke lijn inzit.

Het mooie design beperkt zich niet alleen tot de apps: de behuizing is wondermooi. Eindelijk een smartwatch dat een uitstraling met zich meebrengt. Op ons testmodel waren rubberen bandjes gemonteerd, maar die zijn in te ruilen voor een lederen exemplaar. Roestvrij staal zorgt ervoor dat het horloge aangenaam zwaar aanvoelt, zonder dat het een last wordt. Bij een Pebble voelt het plastic bijvoorbeeld vaak te licht en kinderlijk aan.

Roteren met die buitenkant

Bijzonder aan de S2 is dat je niet enkel kan navigeren door een touchscreen, je kan de bezel rond het uurwerk ook roteren. Dit werkt zeer goed en het is een subtiele manier om je horloge te bedienen, al kan de bezel er ook voor zorgen dat je touchscreen aanspringt op onvoorziene momenten omdat die net iets te gevoelig werkt. Dat kan nefast zijn voor de batterij.

De batterij is bovendien al geen prestatiemonster. Samsung belooft met gemak twee dagen door te komen. Na een gewone dag zit de batterij echter al maar aan 47 procent meer, wat het onwaarschijnlijk maakt dat ik een nacht en een tweede dag zou overleven. Op één dag gebruikte ik eens twee uur de navigatie op mijn gsm, wat ervoor zorgde dat die op het horloge ook aansprong, en ’s avonds rond tien uur was de pijp al uit.

Teleurstelling op de baan

Die navigatie werkt overigens meer dan degelijk, al krijg je enkel stap-per-stap aanwijzingen te zien. Een hele teleurstelling aangezien ik door Android Wear verwend werd met een ware Maps-imitatie, compleet met overzichtelijke kaart op het scherm. De S2 kan je dus gebruiken om te wandelen of te fietsen, maar absoluut niet in de wagen. De standaard kaartenapp is trouwens waardeloos. Enkel de Here-app (toegegeven, leuk dat die aanwezig is!) kan je downloaden, die gebruikte ik dan ook voor de stap-per-stap aanwijzingen.

Het horloge heeft een meer dan degelijke hartslagmeter ingebouwd in de onderkant. Die werkt goed en nauwkeurig, al betekent dit niet dat het meteen een waardig alternatief is voor een echte fitness tracker. De standaard S Health app werkt nog op een aanvaardbaar niveau, maar de Nike+-app, waar Samsung zo mee uitpakt, is een ramp. Ik ging 3,5 kilometer lopen, S Health gaf dat correct weer, maar Nike+ hield het op 800m. Onbegrijpelijk.

Conclusie

Moet je dit horloge nu kopen? Dat is een moeilijke vraag, met een antwoord van bijpassende moeilijkheidsgraad. Het is een mooi, stevig en degelijk horloge. Het gebruiksgemak valt echter tegen, wat ervoor zorgde dat het mij na de test eigenlijk al niet meer boeide. Bovendien is de prijs al bijna even hallucinant als dat van een Apple Watch.

Als je zoekt naar een klassevol horloge dat ook toonbaar is bij formelere gelegenheden, dan is dit zeker een goede optie, en heb je meer dan waarschijnlijk het nodige budget om dit aan te schaffen. Zoek je voornamelijk naar iets leuk en makkelijk in gebruik, dan kijk je beter naar Pebble of een Android Wear-horloge.

Nog een laatste noot over de score: technisch gezien is het zeker een 7/10 waard, maar de belachelijk hoge prijs noopte mij ertoe dit af te rekenen. Samengevat in drie woorden: degelijk maar duur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business