Reviews

Review Microsoft Lumia 950

Voordelen
Schermkwaliteit
Windows Hello werkt goed
Verbeterd besturingssysteem
Nadelen
Trage autofocus
Prijs/kwaliteitverhouding
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 7
Na lang wachten heeft Microsoft eindelijk een nieuw vlaggenschip gelanceerd. Kan de Lumia 950 overtuigen?

Microsofts laatste toptoestel dateert alweer van bijna 1,5 jaar geleden, maar eindelijk is de Lumia 950 daar. Die dient om, samen met de grotere Lumia 950 XL, Windows 10 voor smartphones te tonen aan de wereld.

Er is een heleboel veranderd met Windows 10, maar voor ons voelt het eerder cosmetisch aan. Het voornaamste probleem blijft bestaan: apps. Het mobiele platform heeft een heleboel apps, inclusief een heleboel grotere namen zoals Facebook, Glympse, Instagram of WhatsApp, maar de apps die nodig zijn om talrijke accessoires te bedienen, vind je niet terug.

De Lumia 950 heeft een prachtig 5,2 inch WQHD-amoledscherm en draait op een Snapdragon 808. Door zijn 3 GB RAM en 32 GB-opslag heeft hij alles aan boord om het prijskaartje te rechtvaardigen, maar zijn behuizing doet dat niet. Bovendien voelen de knoppen aan de zijkant heel goedkoop aan, alsof ze wat los zitten. Windows Hello is wel een leuke toevoeging aan een smartphone. Dankzij een irisscan kan je je smartphone ontgrendelen, gemiddeld na twee seconden.

De 20 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie trekt uitstekende foto’s, maar Microsoft zet niet de grote stap voorwaarts die bijvoorbeeld de LG G4 of Samsung Galaxy S6 wel hebben gedaan. Zeker bij donkere lichtomstandigheden of snelle bewegingen faalt de Lumia 950 veel te veel. De camera is bovendien ontzettend traag, zeker vergeleken met andere toestellen op de markt. De grootste troef van alle vorige Lumia-toptoestellen valt dus eerder mager uit bij dit toestel.

De Lumia 950 is een prima toestel, maar te duur vergeleken met de concurrentie. De Samsung Galaxy S6 kost evenveel, terwijl de LG G4 zelfs 100 euro goedkoper is. Dit toestel is voer voor Windows Phone-fans of professionele gebruikers waar Windows Phone verplicht wordt op de bedrijfsvloer. Zij hebben nu een nieuw toestel met de laatste nieuwe specificaties, maar met dit toestel ga je geen enkele nieuwe gebruiker tot het mobiele Windows 10-platform verleiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business