Reviews

Review Asus Chromebit: eenvoudige browserstreamer

Voordelen
goedkoop
gebruiksvriendelijk
compact
stil
Nadelen
beperkt opslag- en werkgeheugen
exclusief toetsenbord en muis
Aanbevolen prijs: €89
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Asus Chromebit bezit de mogelijkheden van een Chromebox, ingekrimpt tot het formaat van een usb-stick. Je kan hem direct inpluggen op een HDMI-poort van je HDTV of monitor en hij geeft je toegang tot nagenoeg alles.

Toestellen die draaien op Chrome OS, zoals Chromebooks en Chromebox desktops, verschaffen gebruikers een eenvoudige toegang tot het internet. Veel van wat we dagelijks doen met onze computers vindt plaats in een browser: het lezen van nieuwsartikels, het bekijken van video’s en het opzoeken van informatie. De Chromebit neemt dat concept op en stopt het in een nog kleinere verpakking.

HDMI-stick

Het toestel lijkt op een uit de kluiten gewassen en rondere usb-stick, met een HDMI-plug aan het uiteinde. Met zijn lengte van 12,3 cm en breedte van 3,1 cm verdwijnt het toestel achter zowat elke HDTV, zonder dat je de dongle ziet. Bovendien is het hierdoor ook gemakkelijk mee te nemen, om in te pluggen op het scherm in de vergaderzaal, bij je vriend thuis, of in een hotelkamer.

Je plugt de Chromebit direct in op de HDMI-poort van een display. In krappe ruimtes kan je de HDMI-kabel gebruiken die Asus bijlevert om de dongle aan te sluiten. Voor de stroomtoevoer gebruikt de Chromebit een eigen AC-adapter die je in een stopcontact moet steken. Eens ingeplugd, start het systeem op en toont het een scherm, waar gevraagd wordt om een bluetooth-muis en toetsenbord te koppelen. Als je over de nodige usb-poorten beschikt, kan je ook een muis en toetsenbord via kabel inschakelen. Opgelet: die accessoires worden niet door Asus geleverd, je moet ze zelf voorzien.

[related_article id=”177040″]

Alles Google

Tijdens het testen verliep de koppeling tussen onze bluetooth-instrumenten met de Chromebit probleemloos. Na het inloggen op een Google-account, konden we meteen aan de slag met dezelfde, vertrouwde Chrome browser set-up die je op een gewone computer aantreft. De chromebit geeft je toegang tot een breed scala aan streamingsdiensten en apps. Google Docs en Google Drive zijn de standaard cloudservices, maar we hadden geen probleem om ook iCloud of OneDrive te openen.

Als dongle is de Chromebit ietwat gelimiteerd in zijn poorten: je hebt de HDMI-plug en één USB 2.0-toegang ter beschikking. We misten toch de aanwezigheid van een SD-sleuf of een USB 3.0-poort om de verbindingsmogelijkheden uit te breiden. Net zoals vele van zijn budgetconcurrenten beschikt de Asus Chromebit over 16 GB geheugenruimte en 2 GB RAM. Dat is niet veel, maar genoeg voor het meeste werk waarvoor je de Chromebit waarschijnlijk zal gebruiken. Opstarten gaat snel en het openen van verschillende tabs in de browser lijkt de prestaties van de dongle niet af te remmen. Alleen het streamen van 4K video’s was iets te hoog gegrepen voor het apparaatje. Verder is het ook een stil toestel, aangezien er geen koelsysteem nodig is voor de CPU.

Streamingdiensten

De Asus Chromebit is vlot te installeren en te gebruiken. Wil je cloud en streamingdiensten op zowat elk groot scherm kunnen oproepen, dan is dit een van de eenvoudigste en goedkoopste toestellen op de markt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business