Reviews

Review BenQ W2000: cinemagevoel in je huiskamer

Voordelen
Accurate kleuren
Veel detail
Draait stil
Nadelen
Geen horizontale aanpassing beeldpositie
Aanbevolen prijs: €1.299
Waar te koop?
Totaalscore 8
BenQ verandert je woonkamer in een echte thuisbioscoop met de W2000. De grote belofte luidt accurate kleuren, zoals de filmregisseur ze voor ogen had.

De W2000 is de goedkoopste van twee nieuwe thuisbioscoopprojectoren uit het arsenaal van BenQ met de nieuwe CinematicColor-technologie. Dat betekent dat ze de Rec.709-standaard ondersteunen, die in de jaren negentig door de filmindustrie in het leven werd geroepen voor een accurate kleurweergave op afspeelapparaten, zoals de regisseur ze bedoeld heeft.

De meeste projectorfabrikanten kiezen voor een verhoogde kleursaturatie om de levendigheid van het beeld te verhogen, maar dat zorgt er ook voor dat de kleuren niet meer accuraat zijn. Films die met kleur spelen om een bepaalde sfeer te creëren, komen zo niet meer volledig tot hun recht. We vergeleken een paar films met de functie in- en uitgeschakeld, en zetten er ook eens een eerdere projector van BenQ zonder CinematicColor naast. Het verschil is duidelijk zichtbaar en zal de echte cinefiel vast en zeker kunnen bekoren, maar voor de gemiddelde filmliefhebber die zich niet verliest in de details, speelt het veel minder als verkoopargument. Gelukkig is dat niet het enige wat de W2000 voor zich heeft spreken.

Kamervullend geluid

De projector heeft een resolutie van 1920×1080 pixels, een helderheid van 2.000 Lumen en een contrastratio van 15000:1. De full HD-resolutie levert een haarscherp beeld, met veel detail dankzij het hoge contrastratio, terwijl het hoge aantal Lumen ervoor zorgt dat de W2000 ook in een onverduisterde kamer een voldoende zichtbaar beeld projecteert. Idealiter doe je er goed aan om de kamer wel te verduisteren, maar het is niet strikt noodzakelijk. BenQ maakt gebruik van een DLP-chip die ervoor zorgt dat er nagenoeg geen kleurverlies optreedt na lang en veelvuldig gebruik van de projector. Afhankelijk van hoe je de projector gebruikt, zal je na 3.500 tot 6.000 uren de lamp wel moeten vervangen, maar daarna is je beeld weer zo goed als nieuw.

De ingebouwde luidsprekers leveren een kamervullend geluid, waardoor je niet genoodzaakt bent om externe luidsprekers aan te sluiten, al kan dat natuurlijk wel. De W2000 biedt heel wat aansluitingsmogelijkheden, waaronder HDMI, MHL, VGA en Component Video. Laat je de kabels liever achterwege, met uitzondering van de stroomkabel, dan kan je voor 399 euro een draadloze kit aanschaffen om je videobronnen draadloos op de projector aan te sluiten met een bereik tot 30 meter.

[related_article id=”174471″]

Flexibele positionering

De W2000 is niet alleen flexibel in de videobronnen waar hij mee overweg kan, maar ook in zijn positionering. De projector kan op een afstand van 2,5 meter al een beeld met een diagonaal van 2,5 meter, ofwel 100 inch, projecteren. De maximale beelddiagonaal bedraagt zo’n 7,62 meter. De beeldpositie kan helaas alleen verticaal worden aangepast en niet horizontaal, maar de keystone-correctie kan hier wel wat goedmaken. De W2000 staat best centraal voor het projectievlak, maar als de omstandigheden dat niet toelaten, kan hij ook onder een lichte hoek nog een mooi beeld afleveren.

Ten slotte draait de projector tamelijk stil en zorgt zijn gestroomlijnde uiterlijk met een kleurcombinatie van wit en champagne ervoor dat hij niet misstaat in de huiskamer. BenQ bevestigt nogmaals zijn positie op de markt van thuisbioscoopprojectoren en presenteert met de W2000 een krachtig en flexibel apparaat voor wie zijn HDTV wil buitengooien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business