Reviews

Review Wileyfox Swift: sluwe vos besluipt budgetmarkt

Voordelen
Prijs-kwaliteitsverhouding
Solide design
Cyanogen OS
Nadelen
Beperkte batterij
Aanbevolen prijs: €179 euro
Waar te koop?
Totaalscore 7
Wileyfox heeft zijn debuut niet gemist: met de Swift legt de smartphonefabrikant de budgetmarkt het vuur aan de schenen.

De Britse fabrikant Wileyfox is een nieuwkomer in het smartphonelandschap. Net zoals OnePlus werpt het zich op met toestellen die heel wat te bieden voor een scherpe prijs, maar anders dan zijn Chinese collega richt het bedrijf zich ook uitgesproken op de budgetmarkt. De eerste modellen die WileyFox op de markt brengt zijn de middensegment-smartphone Storm en de budget-geprijsde Swift. Ik kon die laatste enkele weken onder handen nemen en was erg onder de indruk.

Vrijheid

Er zijn meer gelijkenissen tussen OnePlus en Wileyfox dan alleen maar de ambitieuze instelling: beide bedrijven laten Android links liggen voor een flexibeler mobiel platform. Wileyfox opteerde voor Cyanogen OS, een opensource systeem afgeleid van Android. In tegenstelling tot de meeste Androidtelefoons waarbij elke fabrikant vaak nog zijn eigen laagje of schil van software over het OS legt, wordt Cyanogen OS onderhouden door een gemeenschap van ontwikkelaars en voegt Wileyfox zelf niets toe. Dit geeft een duidelijk voordeel bij het sneller verbeteren en beveiligen van het besturingssysteem. Daarnaast krijg je tevens een grotere vrijheid om de telefooninstellingen naar je hand te zetten.

Het is Cyanogen 12.1 dat je terugvindt op de Wileyfox Swift, draaiend op een Snapdragon 410 met 2 GB RAM en 16 GB uitbreidbare geheugenruimte. Navigeren op de telefoon gaat heel vlot, alleen bij zwaardere apps heeft de smartphone wat meer tijd nodig om in gang te schieten. Mijn kennismaking met het OS verliep niet helemaal rimpelloos: overgehevelde contacten werden de eerste paar dagen niet correct herkend door de telefoon, en de ingebouwde browserapp kan je beter links laten liggen voor Google Chrome of een ander sneller en stabieler alternatief. Maar op zich zijn dat kleine ongemakken die uiteindelijk op te lossen of te omzeilen zijn.

Kijken we naar de harde cijfers, dan zien we in de benchmarks dat de Swift net dat beetje meer uit de 1,2 GHz quadcore Snapdragon 410 weet te halen dan recente concurrenten als de Samsung Galaxy J5, de HTC Desire 626 of de Motorola Moto G – al zijn de verschillen in niet al te groot. In vergelijking met zijn directe prijsconcurrenten levert de smartphone uitstekende prestaties, al blijft de Acer Liquid Jade Z in pure rekenkracht vooralsnog de ongenaakbare koning van de budgetklasse.

Geen conditie

Qua vormgeving onderscheidt Wileyfox zich met een paar slimme keuzes: de plastic achterkant voelt stevig en kwaliteitsvol aan en ziet er ook leuk uit met het centrale vosjeslogo en de subtiel verwerkte oranje accenten. De primaire camera (13 MP) produceert scherpe foto’s en heeft een interessant arsenaal aan instellingen, waaronder een HDR-modus. Achter de selfiecamera vind je een 5 MP beeldsensor terug, ongebruikelijk voor een budgetmodel. De 1280 x 720 resolutie van het 5-inchscherm is standaard in het budgetsegment, maar dankzij een ongewoon hoge helderheid kan je je beeldscherm zeer duidelijk doen oplichten.

Foto genomen met de standaardinstellingen van de Wileyfox Swift

De enige echte handicap van de Wileyfox Swift is de batterij, die op het randje van aanvaardbaar zit. Een intense gebruiker zal elke dag zijn oplader moeten bovenhalen, iemand die wat zuiniger omspringt met het toestel kan het met wat geluk anderhalve dag uithouden. Verrassend, omdat de accu toch een flinke 2.500 mAh genereert. Kan je leven met een wat beperktere batterij, dan is de Wileyfox absoluut het overwegen waard als je op zoek bent naar een goed presterend model met een lage impact op je portefeuille.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business