Review Nvidia Shield Android TV: Ultieme Android-spelconsole

Voordelen
Chromecast-ondersteuning
Gebruiksgemak
Gamestream en GeForce Now
Nadelen
Logge controller
Staander niet inbegrepen
Beperkte functionaliteit Android TV
Aanbevolen prijs: €199,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Een Chromecast op steroïden, zo kan je de Nvidia Shield Android TV nog het best beschrijven. Naast een mediacenter, is het ook een potige spelconsole.

Google heeft lang een moeilijke relatie gehad met het tv-scherm. Verschillende pogingen om de huiskamer te veroveren, zijn gefaald. Tot het bedrijf in 2013 kwam aanzetten met de Chromecast. De goedkope HDMI-stick werd een groot succes en gaf Google de moed om een stap verder te zetten met de lancering van Android TV. Het besturingssysteem voor het grote scherm zit reeds in een aantal tv’s ingebakken, maar kan ook via externe hardware in huis worden gehaald. De Nvidia Shield Android TV is zo’n apparaat.

De Shield Android TV is een Chromecast, mediacenter en spelconsole in één. Het strakke zwarte uiterlijk in combinatie met de groene detailverlichting, is een streling voor het oog en past perfect in een moderne huiskamer. Vind je het futuristische uiterlijk toch maar niets, dan stop je het toestel eenvoudig weg in de tv-kast dankzij het slanke en compacte ontwerp.

De Nvidia Shield Android TV wordt standaard met een controller geleverd. De afstandsbediening kan je apart aanschaffen.

Het apparaat laat zich bedienen door een gamecontroller die in de doos wordt meegeleverd, maar er is ook een optionele afstandsbediening beschikbaar voor 55 euro. Dankzij de ingebouwde IR-ontvanger, kan je de Shield ook met andere afstandsbedieningen koppelen, zoals de Logitech Harmony. Ten slotte kan je het apparaat ook met je stem bedienen, dankzij de spraakherkenningsoftware van Google. Wil je het toestel rechtop zetten, dan moet je nog een staander aanschaffen. Naar onze mening had Nvidia die beter standaard bij in de doos gestoken. Je betaalt al een flinke duit en het prijskaartje van 35 euro is niet min.

De controller is gebaseerd op de layout van een oude Xbox-controller, wat we op zich wel kunnen smaken. Jammer genoeg wordt het geheel nog logger door de toevoeging van volumeknoppen en toetsen voor de bediening van Android. Het zware uiterlijk vloekt met het strakke design van de Shield zelf. Nvidia had hiervoor beter iets langer aan de tekentafel blijven zitten.

Android TV

De Shield Android TV draait op Nvidia’s Tegra X1-processor en 3 GB RAM. Het toestel kan zonder problemen overweg met 4K-video, 7.1 surround sound, en de meeste gangbare audio en video codecs. De basisversie heeft 16 GB opslagcapaciteit. Voor 100 euro extra tik je de Shield Pro met 500 GB op de kop. Vind je die meerprijs te gek, dan kan je het geheugen gelukkig ook met een microSD-kaartje uitbreiden.

De interface van Android TV is zeer vergelijkbaar met die van de meeste smart tv’s.

De software op de Shield is een aangepaste versie van Android voor het grote scherm, en doet erg denken aan de interface van de meeste smart tv’s. Het startscherm is voorzien van grote iconen waar je makkelijk door kan bladeren met de controller of afstandsbediening. Een aantal apps, waaronder Netflix, Youtube en Plex, staan reeds voorgeïnstalleerd, maar via de Play Store heb je toegang tot nog meer apps. Het gaat wel om een aangepaste versie van de Play Store, met uitsluitend apps voor het televisiescherm. Dat aanbod is niet zo uitgebreid en bestaat voornamelijk uit spelletjes en enkele media-apps, je vindt bijvoorbeeld geen browser of agenda. Ook integratie met Google Now of een koppeling met je smartphone ontbreekt, maar hadden we wel kunnen appreciëren.

Spelconsole

Naast de standaardfunctionaliteit van Android TV, voegt Nvidia er nog enkele eigen troeven aan toe die de Shield extra interessant maken voor gamers. Heb je ergens in huis een gamecomputer staan met daarin een grafische kaart van Nvidia, dan kan je games over je thuisnetwerk van je computer naar de Shield streamen om ze op groot scherm te spelen. Voor de beste resultaten doe je er dan wel goed aan om zowel de pc als de Shield via ethernet met je netwerk te verbinden. We probeerden verschillende games op deze manier, van Fez tot Skyrim, en konden bij het spelen geen enkele vertraging opmerken.

Met Nvidia Gamestream speel je pc-games overal in huis, via een Shield-toestel.

Daarnaast biedt de Shield Android TV ook toegang tot Geforce Now, een abonnementsdienst vergelijkbaar met Netflix en Spotify, maar dan om games te streamen. Heb je die dienst nog nooit eerder gebruikt, dan geeft Nvidia je een proefperiode van drie maanden gratis. Daarna betaal je een abonnementskost van 9,99 euro per maand. Daarmee krijg je toegang tot een bibliotheek van meer dan 50 games die je kan streamen aan maximaal 60 frames per seconde in 1080p, al zal dat wel een flinke hap uit je maandelijkse datavolume nemen. Wij gingen op deze manier aan de slag met The Witcher 3 en werden aangenaam verrast. Net als bij Gamestream was de ervaring net alsof het spel op de Shield zelf draait, in plaats van in de cloud.

Conclusie

De Shield Android TV biedt dezelfde mogelijkheden als een Chromecast, en breidt die nog verder uit met mediacenter- en spelconsolefunctionaliteit. Het prijskaartje ligt daardoor gevoelig hoger, maar fervente pc-gamers die af en toe liever eens in de zetel onderuit zakken hebben aan de Shield een interessantere optie dan de Steam Machines. Dit is de ultieme Android-spelconsole.

Alleen voor Android TV zouden we dit toestel niet aanraden. De mogelijkheid om Androidspelletjes te spelen op tv is leuk, maar als je vooral op zoek bent naar een optie om series en films te kijken op het grote scherm, ben je nog steeds beter af met de goedkopere Chromecast.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business