Reviews

Review Asus Zenbook UX305LA: Werkpaard met conditie

Voordelen
Prestaties
Knap design en goede bouwkwaliteit
Uitstekende autonomie
Nadelen
Core i7 biedt weinig meerwaarde
Ondermaatse touchpad
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Zenbook van Asus heeft een uitzonderlijk knappe autonomie. Dat noch de schermkwaliteit, nocht de prestaties daar onder lijden, is zonder meer knap.

De UX305LA van Asus is gewoon een goede laptop. 999 euro is niet weinig voor een computer die niet gemaakt is om te gamen, maar mijns inziens is dit toestel de prijs waard.

Het design van deze Zenbook springt niet echt in het oog. De laptop is dun, licht en vervaardigd uit hoogwaardig materiaal, maar hij is sober genoeg om geen nieuwsgierige blikken te trekken. Op zijn dikste punt is de Zenbook net geen anderhalve centimeter hoog en dankzij het gewicht van 1,3 kg kan je gerust met dit toestel op stap.

Ingewanden

Binnenin de bescheiden behuizing schuilen een Core i7-processor, 4 GB aan RAM en een SSD van 128 GB. De Core i7-5500U dualcore die Asus gebruikt is niet mijn favoriete chip. Het i7-label biedt hier, op multithreading na, weinig meerwaarde tegenover een vergelijkbare Core i5. In verhouding betaal je veel voor een chip die voor de meeste mensen niet voelbaar beter zal presteren dan een goedkoper exemplaar: een configuratie met een Core i5 is gebalanceerder, net zo krachtig en kost bovendien minder.

Die onnodig dure uitvoering is meteen het belangrijkste minpunt voor dit toestel, en dan weet je dat het goed zit. De SSD en de krachtige processor garanderen een vlot systeem dat de meeste zware programma’s snel zal laden. De 4 GB RAM zijn een limiterende factor voor wie echt pittige software wil draaien, of tientallen tabs wil open zetten. De SSD vangt veel van dat tekort echter op, zodat het toestel in de regel heel vlot presteert.

Autonomie

De touchpad is een beetje ondermaats voor een laptop van dit kaliber, maar ik stoorde me er niet echt aan. Enkele extra aansluitingen hadden echter niet misstaan. De micro-HDMI- in de plaats van een gewone HDMI-poort is vooral jammer. Je krijgt wel twee usb 3-poorten en één usb 2-aansluiting, alsook een sleuf voor een geheugenkaart. Voor draadloze communicatie ondersteunt deze moderne laptop wifi ac. Wie recent een nieuwe router in huis haalde, kan daar dus ten volle van profiteren.

Asus kiest voor een 13,3 inch full hd-scherm met een IPS-paneel. Dat zorgt zoals je kan voorspellen voor mooie kleuren maar vooral spectaculaire kijkhoeken.

Naast de prestaties en het scherm is de autonomie een erg sterk punt. 8 uur en half op één batterijlading bij licht gebruik, is ronduit spectaculair voor een computer met een Core i7 in. De Zenbook UX305LA is dus niet perfect, maar het is wel een geweldig werkpaard, zowel voor thuis of op het werk, als voor onderweg.

Systeemeigenschappen: Core i7-5500U, 4 GB RAM, Integrated Graphics, 128 GB SSD, 13 inch mat scherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business