RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Stil
  • Gebalanceerde prestaties
  • Combinatie ssd & harde schijf
  • Verlicht toetsenbord
CON
  • Dik en zwaar
  • Beperkte autonomie

Deze gaming-laptop van Asus is niet de opvallendste, de snelste of de traagste ter wereld: het toestel is uitgerust met gebalanceerde hardware en biedt goede prestaties aan een juiste prijs.

asus rog 2

ROG staat voor Republic of Gamers. Onder die noemer brengt Asus laptops uit die gemaakt zijn voor wie graag spellen speelt op z’n computer. De GL752VW zit met een prijskaartje van 1.499 in het middensegment van de gamelaptops. Het toestel heeft een krachtige Core i7-6700HQ aan boord. Geen veelvoorkomende zuinige U-variant dus, maar een prestatiegerichte HQ. Laptop Core i7’s zijn (op een enkele uitzondering na) geen quadcores zoals hun desktopvarianten. Een Core i7-xxxU is een doodgewone dual core-processor met multithreadingcapaciteiten. De HQ-processorreeks heeft wel vier kernen onder de motorkap. Zo’n chip is vele malen krachtiger, maar loopt ook aanzienlijk warmer, waardoor de laptop zelf erg dik is in vergelijking met designtoestellen.

Grafisch sterk

16 GB aan RAM en een SSD van 128 GB garanderen verder uitstekende prestaties. 128 GB is wat weinig voor de fervente gamer en dus gaf Asus het toestel nog een harde schijf van een terabyte mee voor gegevensopslag. Dat is een verstandige beslissing die de prijs drukt, al moet je er wel rekening mee houden dat spellen op de harde schijf aanzienlijk trager zullen laden dan spellen op de SSD.

De grafische kaart van dienst is een GTX 960M: een krachtige middenklasser. Je kan er zonder moeite alle moderne games mee de baas, al zal je niet ieder nieuw spel op maximale grafische instellingen kunnen spelen. Tijdens het spelen van zware spellen zoals Call of Duty moet het toestel zwoegen, maar het blijft toch verrassend stil. Het geluid van een opstijgend vliegtuig dat de meeste gamelaptops vergezelt, bleef tijdens onze test steeds achterwege.

Je kan veel meer geld uitgeven aan game-laptops maar wat prestaties betreft is dit een gebalanceerd toestel. De ROG troeft bijvoorbeeld de Pavilion Gaming van HP met zijn GTX 950M af en presteert op gelijke voet met de MSI Prestige PE60.

Asus rog

Fijne afwerking

De laptop zelf is weliswaar dik maar verre van slecht afgewerkt, met een indrukwekkend design en een aangenaam lichtgevend toetsenbord. Visueel zal je niet kunnen verstoppen dat het om een game-laptop gaat maar de afwerking is beslist minder schreeuwerig dan wat MSI bijvoorbeeld durft doen. Of dat een voor- dan wel een nadeel is, hangt van je smaak af.

Alle belangrijke aansluitingen tekenen present, al heeft Asus zich toch ingehouden. Zo krijg je maar één usb 3-poort, maar wel twee usb 2-aansluitingen. De aanwezigheid van een usb 3 type-C-aansluiting maakt dit toestel dan weer toekomstbestendig. Ethernet is aanwezig net als een HDMI-aansluiting en een dvd-station. Wil je een scherm met DisplayPort aansluiten, dan moet je genoegen nemen met een miniatuurversie van de poort.

Autonomie

De batterij-autonomie stelt weinig verrassend niet veel voor. Dit toestel is niet ontwikkeld om een werkdag ver van het stopcontact door te brengen dus we zien de erbarmelijke autonomie graag door de vingers. Houdt in ieder geval wel in het achterhoofd dat deze laptop er al na minder dan 3,5 uur de brui aan geeft, en dat is tijdens erg licht gebruik.

De ROG GL752VW is een leuke kandidaat met een correcte prijs in het gaming-gamma. Wie op zoek is naar een goede laptop om recente spellen te spelen, maar niet de allerkrachtigste optie wilt, is hier aan het goede adres: een goed gebalanceerde en eerlijke allrounder dus.

Systeemeigenschappen: Intel Core i7-6700HQ, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 960M, 128GB SSD, 1 TB HDD, 17 inch mat scherm (1.920 x 1.080), Windows 10