Reviews

Review Canary: Slimme camera én alarmcentrale?

Voordelen
Alles-in-één
Handige app
Videokwaliteit
Sirene
Nadelen
Geen écht alarmsysteem
Geen back-upbatterij
Aanbevolen prijs: €219
Waar te koop?
Totaalscore 9
Een slimme thuiscamera dat ineens dubbelt als alarmsysteen en luchtkwaliteitsmeter. Neemt Canary te veel hooi op zijn vork?

Na een succesvolle campagne op Indiegogo halfweg 2013 is Canary al sinds 2014 beschikbaar op de Amerikaanse markt. Mondjesmaat komt de rest van de wereld aan de beurt, en na Canada en Engeland zijn België en Nederland aan de beurt, nog voor de rest van Europa. Canary combineert een slimme bewakingscamera met een alarmsysteem zodat je maar één toestel nodig hebt om je huis te beveiligen. Geen complete installatie met sensoren overal in huis, maar een subtiele koker die met het draadloos netwerk verbindt en een stopcontact nodig heeft.

Je merkt dat Canary bijna twee jaar beschikbaar is, want het product voelt heel volwassen aan. De app ziet er mooi en duidelijk uit en je kan Canary heel flexibel instellen naar jouw eigen wensen. Kies wanneer je meldingen wil ontvangen, schakel geofencing aan of uit, bepaal hoe lang beelden in de cloud beschikbaar blijven, controleer de temperatuur in huis, etc. Het paradepaardje is zonder twijfel de 1080p-camera met breedhoeklens die perfect een grote kamer in een beeld kan vatten. Dat is ook nodig, want de camera is ook het enige herkenningspunt voor het alarmsysteem. Canary werkt niet met deur- of bewegingssensoren; de camera doet al het werk. Daarom is de plaatsing van de Canary cruciaal om je huis fatsoenlijk te beveiligen en te bewaken.

Mét app

Voordat je aan de slag gaat met de Canary, moet je wel zeker zijn dat je een Android, iPhone of iPad in huis hebt. Windows Phone-gebruikers vallen uit de boot, maar ook installatie via pc kan je vergeten. Het enige wat je moet doen, is de Canary app downloaden op je smartphone. De app vereist Android 4.1 of hoger en iOS 8.0 of hoger. Wanneer je de app opstart, moet je gewoon de stappen volgen die op het scherm verschijnen. Enige vereiste is dat je ook het wachtwoord van de wifi kent, want die moet je ingeven zodat de Canary draadloos met het internet wordt verbonden.

Aan de hand van indirecte ledverlichting onderaan de Canary kan je zien of er iets misloopt tijdens de installatie of wanneer hij goed werkt. Vast geel licht is de kleur dat alles in orde is. Gek genoeg kan je de led niet uitschakelen of een kleur naar keuze geven.  Je kan tot vier Canary-toestellen aan één account koppelen. Op de app kan je naast een livebeeld ook altijd de temperatuur, vochtigheidsgraad en luchtkwaliteit bewonderen. Handig om te weten, maar ook niet meer dan dat. Er zit geen enkele knop op de Canary zelf, dus inschakelen of uitschakelen doe je met de app zelf, of via geofencing. Via geofencing weet Canary automatisch wanneer je niet thuis bent dankzij de gps-coördinaten van je smartphone, zodat het zichzelf automatisch kan inschakelen of uitschakelen. Werkt perfect, zolang iedereen in het huishouden de app gebruikt. Aangezien er geen Windows Phone-ondersteuning is, kan het hele systeem met één zo’n toestel in het huishouden in duigen vallen.

Camerakwaliteit

De camerakwaliteit is uitzonderlijk goed en staat samen met de Logi Circle aan de top van bewakingscamera’s voor consumenten. Zowel dag- als nachtbeelden zijn prima herkenbaar, en bovendien herkent hij de meeste kleine bewegingen zodat je tijdig een melding ontvangt wanneer er iets mis is. Zo werden we meermaals gewaarschuwd dat onze robotstofzuiger actief was, of dat de kat aan het raam stond te miauwen. Je kan Canary dus niet alleen als alarmsysteem in huis halen, maar ook als monitor om te kijken wat er allemaal gebeurt wanneer jij niet thuis bent.

De 90 decibelsirene is luid genoeg om heel het huis wakker te maken. Opvallend: die sirene activeert pas nadat jij die actie doorgeeft. Standaard krijg je gewoon een bericht binnen dat er iemand in je huis is en wordt gevraagd of je actie wil ondernemen. Net daarom is Canary eigenlijk meer een slimme camera dan een volwaardig alarmsysteem. Dat maakt het ook tegelijk wel misleidend, want wie dit toestel in huis haalt, haalt geen alarm in huis. Het is hooguit een hulpmiddel om je huis in het oog te houden.

Het zou ons echter niet verbazen dat in de nabije toekomst een Canary 2.0 uitkomt met sensorondersteuning, want de basis zoals die nu is, is bijzonder goed. Draadloze sensoren bij de deur, bewegingssensoren, eventueel een codeklavier om het alarm in en uit te schakelen voor wie in het huishouden geen smartphone heeft. Het zou van Canary meer een alarmsysteem maken, en minder een slimme camera waar ook ineens een sirene in zit om op commando te laten horen.

[related_article id=”171066″]

Geen alarmsysteem

Canary blijft zijn producten stelselmatig updaten, waardoor het nooit oud wordt. Je hebt gratis videotoegang tot 12 uur terug in de tijd. Wil je verder terugkijken? Dan kom je terecht op betalende opties van 2, 7 of 30 dagen die respectievelijk 50, 100 of 300 dollar per jaar kosten. Dat zijn pittige prijzen, maar wie de Canary professioneel wil gebruiken in een zaak kan een verdere historiek best interessant zijn. Het belangrijkste is dat er een gratis basisplan is, in tegenstelling tot de Nest Cam die elke opname achter een betaalmuur steekt.

De Logi Circle was onze favoriete bewakingscamera tot nu toe, maar daar mag je voortaan ook de Canary aan toevoegen. Het beeld is prachtig in Full HD, en de app werkt bijzonder goed en snel. Alles wat je zou willen om thuis een oogje in het zeil te houden, kan met de Canary, inclusief een sirene mocht het nodig zijn. Wat je echter niet mag doen, is de Canary bekijken als een slimme camera en alarmsysteem tegelijk. Doe je dat, dan ga je teleurgesteld zijn in het product.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business