RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Premium ontwerp
  • Prachtig amoledscherm
  • Camerakwaliteit
CON
  • Beperkte meerwaarde stylus
  • Prijs
  • Autonomie vergeleken met S7 Edge

Net wanneer je denkt dat Samsung moeilijk beter kan doen dan de Galaxy S7, volgt daar de Note 7. Het neusje van de zalm, maar niet zonder compromissen.

Update 11/10/2016:  Samsung heeft de productie van de Galaxy Note 7 officieel stopgezet als gevolg van een fataal batterijprobleem.  De originele Note 7’s bleken spontaan te ontbranden en werden massaal teruggeroepen, waarna de nieuwe zogezegd veilige exemplaren hetzelfde probleem vertoonden.

De Note 7 bleek een fundamenteel onveilig product waardoor Samsung zich genoodzaakt zag de productie ervan permanent te stoppen. Hieronder lees je onze originele review van het toestel, dat nooit bij ons op de markt kwam. De telefoon was een onbetwistbaar pareltje, maar is dankzij fouten in de ontwikkeling te gevaarlijk voor gebruik.

Onze review toont aan wat de Note 7 had kunnen zijn maar laten we duidelijk zijn: zelfs wanneer je via een omweg een toestel op de kop kan tikken, laat je dat best zo. We raden iedereen ten stelligste af een Galaxy Note 7 in huis te halen, en manen mensen die toch al een dergelijk toestel konden bemachtigen aan om het onmiddellijk uit te schakelen en in te wisselen.

 

In de eerste jaarhelft heeft Samsung zowel de Galaxy S7 als S7 Edge gelanceerd. Beide toestellen waren absolute voltreffers en zijn tot op vandaag nog steeds de allerbeste toestellen die je in de winkel kan kopen. Hun prijskaartjes zijn niet min, voornamelijk de Edge-variant, maar wie het beste wil heeft weinig andere keuze. Nu wel…

Geraffineerd

Samsung heeft met de Galaxy Note 7 het Edge-concept verder geraffineerd, en tegelijk ook subtieler toegepast. Met de Galaxy S6 Edge was de buiging nog redelijk duidelijk, terwijl de S7 Edge al wat afvlakte. De Note 7 heeft een kortere, maar hardere buiging, identiek aan de achterkant van het toestel. Resultaat: een smartphone die er heel premium uitziet en nagenoeg perfect in de hand ligt dor zijn symmetrie. Geen scherpe randen meer, alles vloeit mooi in elkaar voor een aangenaam gevoel.

note 7 type c

Die kleine verbeteringen worden ook doorgetrokken naar het scherm. De amoled-techniek is verder verfijnd voor een nog betere beeldkwaliteit, terwijl de WQHD-resolutie ruim voldoende is voor dagelijks gebruik. Voor VR-toepassingen had een 4K-resolutie natuurlijk nog fijner geweest, maar daarvoor moet de Exynos-chipset nog een stuk krachtiger worden op grafisch vlak. Door de sterkere buiging bij van de ‘Edge’ de Note 7 lijkt het 5,7 inchscherm kleiner dan je denkt. Zeker in de breedte is het een verademing vergeleken met andere grote smartphones.

Identieke broer

Omdat de Galaxy Note 7 relatief kort na de S7 Edge volgt, heeft Samsung identiek dezelfde chipset moeten gebruiken. De Exynos 8890 Octa is nog steeds een van de absolute toppers van het moment. Naast de Qualcomm Snapdragon 820 kan je niets beters vinden op de markt, ook al zou dat wel tegen eind dit jaar kunnen veranderen met de introductie van de Snapdragon 823 en een vermoedelijke sprong van 10% in prestaties. Dat betekent dat de Note 7 identiek aan de S7 Edge presteert, net een fractie trager dan de Snapdragon 820 van Qualcomm die in de LG G5, HTC 10 en OnePlus 3 zit.

3Dmark antutu geekbench multi geekbench single

 
Samsung heeft nog meer gerecycleerd voor de Note 7: de camera. De app zelf heeft een redesign meegekregen, maar de hardware is identiek aan de S7 Edge. Dat betekent even uitstekende foto’s als zijn ‘kleine’ broer, ook al moet hij in donkere omstandigheden de LG G5 voor laten. De Note 7 levert de mooiste foto’s af van het pak, ook al wijkt dat soms af met de realiteit. Lees onze uitgebreide cameratest en directe vergelijking van de Samsung Galaxy S7 Edge (identiek aan Note 7), Huawei P9, LG G5 en HTC 10 hier.

De nieuwe app maakt voortaan gebruik van gestures om de camera te bedienen. Naar rechts vegen toont de verschillende camerastanden, naar links toont de camerafilters en naar beneden vegen wisselt tussen selfie en achtercamera. De belangrijkste functies staan in de linkerkant van het beeld, met alle verdere uitgebreide instellingen verstopt achter het tandwieltje.

Slim pennetje

De Note 7 heeft natuurlijk één functie die geen enkele andere smartphone heeft: een actieve stylus. Met een klik op het topje kan je de stylus eruit halen. Verkeerd erin steken en het toestel stuk maken lukt gelukkig niet meer, in tegenstelling tot de rampverhalen vorig jaar. Helaas hebben wij de Note 5 nooit mogen verwelkomen in Europa, maar nu kunnen stylusliefhebbers dus opnieuw genieten.

Wie wil kan voortaan ook gifs opnemen en bewerken met de stylus.

Van zodra je de stylus eruit haalt, krijg je een pop-up met vier functies: notitie maken, beelden croppen, schrijven op beelden en vertalen. Twee andere icoontjes kan je zelf configureren met een app of functie naar keuze. De drie eerste functies spreken voor zich, maar de functie vertalen verdient wat extra uitleg. Wanneer je vertalen kiest, hoef je enkel met de stylus boven een woord te ‘hangen’ om de vertaling te krijgen, eventueel met uitspraak. Leuk, maar de mogelijkheid om meer tekst te selecteren dan enkel een woord had nuttiger geweest. Er zit ook nog een vergrootglasfunctie in de stylus verstopt, iets wat ook in de toegankelijkheidsopties van Android zit en daar beter werkt. De meest handige functie is echter om snel een notitie op het scherm te kribbelen terwijl het toestel nog vergrendeld is. Na ontgrendeling later wordt je automatisch aan je notitie herinnerd. Wie wil kan voortaan ook gifs opnemen en bewerken met de stylus.

pcmark videoloop

Niet helemaal

 
De Galaxy Note 7 is haast identiek aan de S7 Edge, behalve dat er een stylus in zit. Die stylus neemt plaats in de behuizing, wat de batterijcapaciteit beperkt. De S7 Edge heeft een 5,5 inchscherm met een batterij van 3.600 mAh. De Note 7 heeft een 5,7 inchscherm, maar moet 100 mAh inleveren en komt uit op 3.500 mAh. De logica zegt dat de Note 7 minder goed moet presteren op vlak van autonomie, en dat is ook het geval. Het verschil is relatief klein, maar bij een duurder toestel verwacht je op zijn minst een evenaring of verbetering.

We kunnen niet om de prijs heen van de Note 7: 849 euro voor 64 GB interne opslag (uitbreidbaar via microSD). Dat is bijzonder veel geld voor een smartphone, zeker wanneer de S7 Edge (32 GB) voor 100 euro minder in de winkel ligt en tijdelijk tot eind september met een 64 GB MicroSD-kaart extra wordt geleverd. De batterij van die laatste is beter en de prestaties zijn over de hele lijn gelijk. Wie echt een stylus wil, moet wel voor de Note 7 kiezen. Alle anderen kunnen beter die 100 euro extra op zak houden en gewoon voor de Samsung Galaxy S7 Edge gaan.