Reviews

Review Wiko U Feel: nieuwe budgettopper met gevoel

Voordelen
Vingerafdrukscanner
3 GB RAM
Batterijleven
Dualsim
Nadelen
Camera
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Wiko U Feel is de telefoon die de Moto G van 2016 had moeten zijn. Onder 200 euro is dit de smartphone die je zoekt.

“Wat voor smartphone is dat?”

– “Een Wiko.”

“Een wat?”

Een steekproef in mijn eigen omgeving maakt duidelijk dat Wiko nog lang niet dezelfde naamsbekendheid geniet in ons land als Huawei, Apple of Samsung. Toch bekleedt het van oorsprong Franse bedrijf na twee jaar reeds de vierde positie op de Belgische smartphonemarkt. Die positie heeft het bereikt met goedkope toestellen die toch een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding bieden. De Wiko U Feel is daarvan het laatste wapenfeit.

Zijn prijskaartje van net geen 200 euro doet het niet meteen vermoeden, maar de U Feel is het nieuwe vlaggenschip van Wiko. Het toestel biedt heel wat functionaliteit voor zijn geld en is zonder twijfel de beste smartphone die ik reeds heb getest in deze prijsklasse. Natuurlijk heeft hij zijn beperkingen, maar Wiko maakte de juiste keuzes om toch een gebalanceerde telefoon af te leveren.

Het opmerkelijkste aan de U Feel wanneer je hem voor het eerst uit de doos haalt, is de achterkant. De grijze uitvoering die ik kon testen doet op het eerste zicht denken aan de schuurpapierachtige Sandstone-look van de OnePlus One, maar voelt veel zachter aan. De meningen hierover verschillen, maar het zorgt er wel voor dat de smartphone niet uit je handen glipt. Het stevige aluminium kader zorgt er verder voor dat de telefoon robuust aanvoelt.

Het 5 inchscherm heeft een resolutie van 720 x 1280 pixels, wat tegenwoordig courant is voor budgetsmartphones. Full HD had natuurlijk nog leuker geweest, de Archos 50D Oxygen bewijst dat het kan onder 200 euro, maar de HD-resolutie volstaat voor een voldoende scherp beeld. Ook de kleuren en kijkhoeken zijn erg goed, maar de maximale helderheid had hoger gemogen voor een betere weergave in fel zonlicht.

Vingerafdrukscanner

Wiko’s grote verkoopargument voor de U Feel is de vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat is uitzonderlijk in deze prijsklasse en zagen we tot nu toe alleen nog maar bij de iets duurdere Honor 5X, die we eerder dit jaar hebben getest. De vingerafdrukscanner is minder accuraat dan die van de Honor 5X, maar gelukkig niet zo erg dat het vervelend wordt. Wellicht heeft de vorm hier iets mee te maken. Door de cirkelvorm heeft de scanner van de 5X een grotere oppervlakte om je vingerafdruk te registreren, ten opzichte van de ovaalvormige scanner op de U Feel.

Net als bij de Honor 5X kan ook de U Feel tot vijf verschillende vingerafdrukken registeren. Daar kan je naar wens verschillende acties aan koppelen, zoals het bellen van een bepaalde contactpersoon of openen van de camera. De scanner doet bovendien ook dienst als vervanger voor de functietoetsten door de knop eenmaal, tweemaal of lange tijd in te drukken. Dat kan je desgewenst ook uitschakelen, aangezien je de functietoetsen ook altijd in de software beschikbaar hebt. In praktijk gebruikte ik de scanner alleen om het toestel te ontgrendelen.

3 GB RAM

Onder de motorkap zit een MediaTek MT6735. Dat is een quadcoreprocessor geklokt op 1,3 GHz die je bijvoorbeeld ook in de LG K8 terugvindt. Maar terwijl de K8 het met 1,5 GB aan RAM-geheugen moet stellen, heeft Wiko de verstandige keuze gemaakt om 3 GB toe te voegen. Dat is ongezien voor smartphones onder 200 euro en zorgt voor een duidelijke prestatiewinst ten opzichte van de concurrentie.

De U Feel draait bijzonder vlot. Als technologieredacteur ben ik nogal verwend wat snelle smartphones betreft en gewoonlijk duurt het niet lang vooraleer een budgettoestel mij danig gaat frustreren. Het was dan ook een aangename verrassing om vast te stellen dat die frustratie bij de Wiko U Feel uitbleef. De (grafische) prestaties van de processor zijn het grootste struikelblok, maar daar zal de gemiddelde smartphonegebruiker nauwelijks iets van merken.

De opslagcapaciteit bedraagt standaard 16 GB en kan nog worden uitgebreid met een geheugenkaartje. Zelfs als je ervoor kiest om een tweede simkaart in de telefoon te prikken. Tegenwoordig is het een trend om het tweede simkaartslot als geheugenkaartslot dienst te laten doen, maar bij de U Feel zijn ze dus gewoon gescheiden.

Prima batterijleven

De batterij heeft een capaciteit van 2.500 mAh. In de batterijtest van PC Mark klokt de U Feel af op 8u 04m en in onze videotest is dat zelf 8u 41m. Van alle smartphones onder 200 euro die we dit jaar hebben getest, leverde geen enkele zo’n consistent goed resultaat. Dat vertaalt zich ook in de praktijk. Ik had geen enkel probleem om met dit toestel vlot het einde van de dag te halen op één batterijlading, zelfs met wifi en bluetooth heel de tijd actief.

De camera’s vormen de achilleshiel van deze smartphone, maar dat kan je van een budgettelefoon ook wel verwachten. Voor goede fotoprestaties betaal je nu eenmaal extra. De resulterende foto’s van de 13 megapixelcamera zijn wat je mag verwachten: voldoende om snelle kiekjes te maken, maar geen hoogstaande kunstwerkjes om in een album te plakken. Foto’s zijn makkelijk overbelicht en in donkerdere situaties verschijnt er al gauw veel ruis in je beeld. De 5 MP frontcamera is wel van een flitser voorzien, zodat je altijd voldoende licht hebt om selfies te maken.

Extra bescherming

De Wiko U Feel draait standaard op Android Marshmallow, maar Wiko belooft in principe minstens één update voor al zijn toestellen. Dat zou dus betekenen dat deze smartphone uiteindelijk ook de overstap naar Android Nougat zal maken.

Wiko legt zelf nog een grafische schil over Android en voegt daar enkele nuttige en minder nuttige functies aan toe. Tot de minder nuttige functies behoort de bediening via gestures. Wanneer je vanuit de linkerbovenhoek naar de binnenkant van het scherm veegt, verschijnt een kader waarin je een symbool kan tekenen met je vinger om een applicatie te starten. Bijvoorbeeld O om de camera te openen. Dat klinkt handig, maar is net iets te omslachtig om praktisch te zijn.

[related_article id=”182390″]

Handiger zijn het twee keer tikken om de telefoon uit slaapstand te halen en de toepassingen ‘Apps lock’ en ‘Codeer vak’. De Nederlandse vertalingen zijn niet zo schitterend, maar de apps zelf zijn dat wel. Met Apps lock kan je applicaties in een kluis stoppen en Codeer vak doet hetzelfde voor bestanden op je smartphone. Om toegang te krijgen tot de inhoud van deze kluizen moet je een wachtwoord of vingerafdruk gebruiken. Het is een extra bescherming die van pas kan komen om apps of bestanden met gevoelige inhoud af te schermen.

Wiko heeft een voorbeeld genomen aan EMUI van Huawei, en laat de app drawer achterwege. Alle applicaties staan dus gewoon op je homescreen, maar kunnen natuurlijk wel in mappen worden ondergebracht. Naast Wiko’s eigen apps en die van Google, staat ook Clean Master standaard op het toestel geïnstalleerd, maar die kan je gelukkig zonder problemen verwijderen.

Conclusie

De Wiko U Feel zet een nieuwe maatstaf voor smartphones in het budgetsegment. De telefoon heeft een goed scherm, draait ontzettend soepel, biedt voldoende opslagcapaciteit en heeft een uitstekende batterij. De vingerafdrukscanner is ongezien voor deze prijs en maakt het plaatje compleet. Wil je niet meer dan 200 euro kwijt aan een smartphone, dan is dit de telefoon die je zoekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business